Suomalaisnaisten surmat: ”Paikalliset ihmiset poissa tolaltaan, kokevat iskuksi heitäkin vastaan" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suomalaisnaisten surmat: ”Paikalliset ihmiset poissa tolaltaan, kokevat iskuksi heitäkin vastaan"

Eilen Afganistanin Heratissa sattuneen veriteon tutkinta on nyt paikallisten viranomaisten käsissä. – Mikään ryhmittymä ei ole ilmoittautunut iskun tekijäksi, kertoo Afganistanista tavoitettu International Assistance Missionin IAM:n vastaava toiminnanjohtaja Heini Mäkilä.

Luodinreikä autossa, johon suomalaisnaiset ammuttiin.

25.7.2014 12:28

Mäkilän mukaan järjestöllä ei toistaiseksi ole mitään tietoa tekijöistä.

– Tilannetta selvitetään täällä parhaillaan. Lähipäivinä arvioidaan, että miten tapahtunut vaikuttaa IAM:n toimintaan täällä Heratissa ja muualla Afganistanissa, hän kertoo.

Kahden suomalaisen avustustyöntekijän surmat ovat järkyttäneet koko yhteisöä.

 – Työntekijämme ovat aivan poissa tolaltaan. Myös paikalliset ihmiset ovat todella surullisia, sillä he kokevat tämän iskuksi heitäkin vastaan, Mäkilä toteaa.  Mäkilän tietoon ei ole tullut, että eilen surmattuja naisia olisi aiemmin uhkailtu.

– Tässä tapauksessa olisimme välittömästi ryhtyneet toimenpiteisiin, hän sanoo.

Afganistanin hallituksen edustaja on ilmoittanut, että hallitus tekee nyt kaikkensa, jotta syylliset saadaan kiinni ja tuomiolle.

Päävastuu paikallisviranomaisilla

Rikoksen selvittäminen kuuluu Suomessa keskusrikospoliisille.

Päävastuussa tutkinnasta ovat kuitenkin Afganistanin viranomaiset, joihin KRP kertoo pyrkivänsä parhaillaan luomaan keskusteluyhteyttä.

– Saamme virka-apua Suomen Afganistanin-suurlähetystöltä, kertoo tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Mika Ihaksinen.

Ihaksisen mukaan KRP ei ole saanut maan viranomaisilta tietoa pidätyksistä tutkinnan yhteydessä. Tällä hetkellä KRP:stä ei ole ketään lähtemässä Afganistaniin.

– Tapauksesta ei ole toistaiseksi uutta tiedotettavaa, Ihaksinen toteaa.

Suomen Afganistanin-suurlähettiläs Ari Mäki kertoo Ilta-Sanomille, että lisätietoa tapauksesta tulee toivottavasti huomisen aikana.

– Sisäministeriö on aloittanut tutkinnan täällä päässä. Afganistanissa on tänään paikallinen vapaapäivä, joten tutkinta tuskin etenee vielä mihinkään suuntaan, Kabulista tavoitettu Mäki kertoo.

Mäki tapaa huomenna paikallisia viranomaisia. Lisäksi hän aikoo olla yhteydessä IAM:n ihmisiin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?