Ulkomaat

Yhdysvallat: Malesialaiskone pudotettiin luultavasti vahingossa

Julkaistu: , Päivitetty:

Yhdysvaltain varhain keskiviikkona julkaisemat tiedustelutiedot tukevat teoriaa, jonka mukaan Itä-Ukrainassa viime viikolla pudonnut matkustajakone olisi ammuttu alas erehdyksessä. Tarkkoja todisteita ei kuitenkaan tuotu julki.
Nimettöminä tiedottaneiden viranomaisten mukaan ”uskottavin selitys” tapahtumille on se, että mutkikkaaseen asejärjestelmään huonosti koulutettu separatistiryhmä ampui koneen alas erehdyksessä.

Tätä puoltavat muun muassa sosiaaliseen mediaan lähetetyt viestit sekä Ukrainan sieppaamat keskustelut, joissa separatistit puhuvat koneen pudottamisesta.

Keskustelujen perusteella separatistit eivät tunnistaneet konetta siviilikoneeksi, vaan luulivat aluksi ampuneensa armeijan kuljetuskonetta.

Kuka veti liipaisimesta?

Uutistoimisto Reutersille puhuneen tiedustelulähteen mukaan on varmaa, että malesialaiskone ammuttiin Buk-ilmatorjuntaohjusjärjestelmällä (SA-11) maa-alueelta, jota hallitsevat Venäjä-mieliset separatistit. Hänen mukaansa Yhdysvalloilla on asiasta satelliittikuvaa ja muuta teknistä tiedustelunäyttöä.

Viranomaiset tyrmäsivät Venäjän teorian siitä, että koneen pudottanut ohjus voisi olla Ukrainan joukkojen ampuma. Heidän mukaansa juuri mitkään todisteet eivät puolla asiaa.

Uutta teknistä todistusaineistoa siitä, että koneen olisi pudottanut juuri tällainen ohjus, ei tosin tuotu keskiviikkona julki. Myöskään siitä, että separatistit olisivat teon takana, ei tarjottu uusia todisteita.

Ennen turmaa Yhdysvallat ei tiennyt, että separatisteilla oli hallussaan venäläisiä SA-11-ohjuksia. Aiemmin nimettömät tiedustelulähteet ovat kertoneet Wall Street Journalille, että Venäjä todennäköisesti toimitti kehittyneitä ilmatorjuntajärjestelmiä separatisteille vain muutama päivä ennen kohtalokasta laukaisua.

Yhdysvalloilla ei tiedustelulähteiden mukaan ole todisteita siitä, että laukaisupaikalla olisi ollut venäläisiä.

- Kahta asiaa emme tiedä. Kuka tarkalleen ottaen veti liipaisimesta. Emme tiedä hänen nimeään, asemaansa emmekä kansallisuuttaan. Emmekä tiedä miksi, tiedusteluviranomainen kertoi Reutersille.

Lähteet: Venäjä aseistaa yhä separatisteja

Reutersin tiedustelulähteiden mukaan on selvää, että venäläiset ovat kouluttaneet separatisteja moniin erilaisiin asetyyppeihin Venäjän Rostovissa.

Opetettujen asetyyppien joukossa on ilmapuolustusjärjestelmiä. Siitä ei ole kuitenkaan näyttöä, että separatisteja olisi koulutettu käyttämään nimenomaan Buk-ilmatorjuntajärjestelmää.

Tiedusteluviranomaiset syyttävät Venäjää myös siitä, että se aseistaisi edelleen separatisteja muun muassa raketeilla ja tankeilla.

Tiedusteluviranomaiset sanovat kertovansa asiat julkisuuteen osittain siksi, että Venäjä ja sen valtiollinen media levittävät tapauksesta väärää tietoa. Venäjä puolestaan on kyseenalaistanut Yhdysvaltojen väitteet tapauksen kulusta ja taustoista ja vaatinut sitä todistamaan ne.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt