Hamasin hallinnon pääministeri Ismail Haniyeh asetti tulitauolle ehdot - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hamasin hallinnon pääministeri Ismail Haniyeh asetti tulitauolle ehdot

Hamasin varajohtaja Ismail Haniyeh asetti ehdot tulitauolle Gazassa vaatien Israelin aggression ja Gazan saarron lopettamista.

22.7.2014 10:44

Haniyeh sanoi maanantaina televisioidussa puheessaan Israelin aloittaneen sodan Hamasia ja Länsirannan, Jerusalemin ja muiden alueiden palestiinalaisia vastaan.

Haniyeh kertoi Hamasin olevan valmis taistelemaan, kunnes heidän vaatimuksiin suostutaan.

- Gaza on valoittajien hautausmaa ja Gaza on rikkomaton - ennen, nyt ja tulevaisuudessa. Palestiinalaiset tulevat olemaan ylpeä siitä, hän sanoi.

- Meidän kansamme vaatimukset ovat selkeät. Aggression tulee loppua ja meidän tulisi saada takuu, että se ei ala uudestaan. Epäoikeudenmukaisen saarron täytyy loppua, hän jatkoi.

Hän toisti vaatimukset vapauttaa useat sadat palestiinalaiset, jotka vangittiin uudestaan viime kuun etsinnöissä. Noin tuhat palestiinalaisvankia vaihdettiin Hamasin kaappaamaan sotilaaseen lokakuussa 2011.

Haniyeh sanoi, että Gazan taistelijat ovat aiheuttaneet suuria tappioita Israelin puolella.

- Iskemme vihollista Tel Aviviin asti... yllättäen ja tappaen heidät.

Ramallahin kaupungissa Palestiinan vapausjärjestön edustaja Yasser Abed Rabbo tuomitsi Yhdysvaltojen osuuden konfliktissa.

- Meidän mielestä tämän ei pitäisi olla Yhdysvaltojen rooli - suojella tai oikeuttaa Gazan teurastusta ja mahdollistaa sen jatkumista, sillä he tietävät hyvin, ketkä kaatoivat neuvottelut , hän sanoi.

Yhdysvallat on kannattanut tulitaukoa, mutta on myös puolustanut Israelin toimia, eikä ole julkisesti painostanut Israelin pääministeriä Benjamin Netanyahua lopettamaan Gazan taisteluja.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry saapui Kairoon eilen ajamaan aselepoa. Sunnuntaina päälle jäänyt mikrofoni tallensi Kerryn sarkastisen kommentin, jossa hän kuvaili Israelin hyökkäystä "helvetinmoisen tarkaksi operaatioksi".

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?