Lentotragedian järkyttävät yksityiskohdat alkavat paljastua - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lentotragedian järkyttävät yksityiskohdat alkavat paljastua

Itä-Ukrainassa torstaina pudonneen malesialaiskoneen kohtalosta on päivien mittaan selvinnyt yhä järkyttävämpiä yksityiskohtia. IS kokosi turmauutisista kymmenen asiaa, jotka ovat herättäneet järkytystä tai hämmennystä.

22.7.2014 5:30

1. Ruumiita putosi katoille ja puutarhoihin

Muun muassa NBC News ja CNN uutisoivat lentoturman uhreista, jotka putosivat talojen katoille lentokoneen syöksyessä maahan. CNN:n videossa toimittaja on paikalla, jolla lentoturman naisuhri putosi katon läpi. Perheen äiti kertoi toimittajalle poikansa olleen tuolloin kotona.

Paikka sijaitsee noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä sieltä, minne lentokone putosi. Nainen siirrettiin perheen mukaan vasta kahden päivän kuluttua turmasta.

Toinen paikallinen kertoi NBC Newsille yhden uhrin pudonneen hänen kasvimaalleen.

Läheltä Grabovon kylää löytyi kymmeniä ruumiita ja koneen osia.

2. Uhreja kohdeltiin epäkunnioittavasti

Järkytystä on herättänyt myös se, kuinka hitaasti ruumiit siirrettiin suojaan turmapaikalta. Silminnäkijät ovat kertoneet ruumiiden ehtineen mädäntyä osittain ulkoilmassa ennen kuin ne nostettiin jäähdytettyihin junavaunuihin.

Lisäksi on väitetty, että ruumiita on raahattu epäkunnioittavasti koneen putoamisalueella.

Malesialaiset ovat raivoissaan myös sen vuoksi, etteivät he pääse hautaamaan kuolleita omaisiaan muslimien hautaustapojen mukaisesti viivyttelemättä.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja piti lentotragedian uhrien kohtelua epäkunnioittavana ja vertasi separatisteja rikollisjoukkoon STT:n haastattelussa. Myös Etyjin edustaja Ilkka Kanerva piti STT:n mukaan Ukrainan lentotragedian ruumiita koskevia huhuja puistattavina.

Vasta maanantai-iltana tuli tieto siitä, että lentoturman ruumiita sisältävä juna siirrettäisiin konfliktialueelta Harkovaan ja myöhemmin Harkovasta Hollantiin.

3. Separatisteja syytetään ruumiiden ryöstelystä

Ukrainan hallituksen mukaan uhrien tavaroita olisi varastettu, mutta varmoja todisteita tästä ei ole. Hallituksen mukaan muun muassa uhrien luottokortteja olisi viety.

Ukrainan hallitus on myös väittänyt, että kapinalliset veivät 38 ruumista Donetskin kaupungin ruumishuoneelle.

4. Etyjin tarkkailijoita häirittiin

Separatistit eivät perjantaina päästäneet Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin tarkkailijoita turmakoneen putoamispaikalle ollenkaan. Etyjin edustajat kuvailivat tuolloin paikalla olleiden asemiesten käytöstä "hyvin epäkohteliaaksi ja epäammattimaiseksi". Osan epäiltiin olleen päihtyneitä.

Tiistaina ääni kellossa näytti jo muuttuneen: kapinalliset lupasivat turmapaikalle tulitauon, jotta tutkijat voisivat tehdä työnsä rauhassa.

5. Brittitoimittajan tempaus tyrmistytti katsojat

Sky News –kanavan kirjeenvaihtaja Colin Brazier kävi turmapaikalla kuolleiden matkustajien tavaroita läpi suorassa lähetyksessä. Tapauksesta nousi kohu.

6. Putin on pysynyt vaiti

Britannian pääministeri David Cameron hermostui, kun sai vasta kolmen päivän yrittämisen jälkeen puhelimeen presidentti Vladimir Putinin. Tuolloin hän varoitti Putinia siitä, että ellei Venäjän presidentti tee yhteistyötä lentoturman tutkinnassa, tämän miljardööriystävien Lontoossa olevat varat jäädytetään.

Useat länsimaat ovat myös vaatineet Putinia painostamaan separatisteja päästämään kansainvälisiä tutkijoita ja pelastustyöntekijöitä turma-alueelle. Putin vetosi maanantaina Ukrainassa sotiviin osapuoliin, jotta kansainväliset tutkijat voivat toimia putoamispaikalla.

Yhdysvaltalaisen tiedustelutiedon mukaan lentokoneen olisi pudottanut Itä-Ukrainasta ammuttu ohjus. Yhdysvaltojen ulkoministeri John Kerry puolestaan on varma, että Venäjä on kouluttanut separatistit käyttämään kehittynyttä ohjusjärjestelmää. Varmoja todisteita ei julkisuudessa ole esitetty Kerryn väitteen tueksi eikä vielä ole varmistettu, pudottiko lentokoneen ohjus. Putinin mukaan turmaa ei olisi sattunut, jos tulitauko olisi ollut voimassa.

7. Venäjän epäillään jatkavan separatistien aseistamista

Ukrainan kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja on väittänyt, että Venäjä jatkaisi asevientiään Itä-Ukrainan separatisteille. Edustajan mukaan kapinallisille olisi viety myös raskaita aseita.

Ukrainan viranomaiset uskovat Venäjän toimittaneen separatisteille muun muassa BUK-ohjusjärjestelmiä, jolla malesialaiskone olisi ammuttu alas.

8. Ainakin yksi läheltä –piti tilanne

Kööpenhaminasta lähtenyt Singapore Airlinesin kone oli turmahetkellä vain 100 sekunnin päässä malesialaiskoneesta, kertoi Aftonbladet lauantaina. Välimatkaa koneilla oli ilmeisesti vain 25 kilometriä.

9. Muitakin koneita vaaravyöhykkeellä

Myös monen muun yhtiön koneet lensivät samalla Itä-Ukrainan alueella ennen turmaa ja sen jälkeen. Torstaina alas ammutun koneen kanssa samalla alueella lensi mediatietojen mukaan 55 lentokonetta.

Lentokoneiden reittejä kartoittavan Flightradar24-sivuston mukaan Itä-Ukrainan alueella liikkui koneita vielä torstaina turman jälkeen.

Euroopan ilmatilaa valvova Eurocontrol määräsi Itä-Ukrainan lentokieltoon vasta myöhään torstai-iltana. Myös Euroopan lentoturvallisuusvirasto kehotti turman jälkeen välttämään aluetta.

10. Finnair sekoili sanoissaan

Matkustajakoneen putoaminen sai median kiinnostumaan nopeasti siitä, lentävätkö suomalaiset koneet turma-alueella. Finnair aiheutti hämmennystä väittämällä torstai-iltana, että yhtiö olisi lopettanut jo keväällä Ukrainan yli lentämisen.

Flightradar24-sivustolta kävi kuitenkin ilmi, että Finnairin koneet olisivat lentäneet turmapäivänä Ukrainan ilmatilassa. Finnair väitti aluksi sivuston tietoja epätarkoiksi, mutta pyörsi puheensa varhain perjantaina: vaikka Krimin kriisialuetta oli vältetty, Länsi-Ukrainan yli oli lennetty turmapäivään asti.

Yhtiö pyysi tiedotteessaan anteeksi epätarkkaa viestintäänsä. Nyt Finnair on ilmoittanut karttavansa Ukrainan ilmatilaa toistaiseksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?