Venäjällä aivan eri teoriat malesialaiskoneen tiputtajista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjällä aivan eri teoriat malesialaiskoneen tiputtajista

Ukraina syyttää Venäjää, Venäjä puolestaan Ukrainaa.

18.7.2014 12:48

Venäläismedia spekuloi perjantaina raivokkaasti, mikä taho ampui malesialaiskoneen alas Itä-Ukrainassa. Joidenkin lehtien syyttävä sormi osoitti suoraan kohti Kiovaa, osa etsi syyllistä hieman varovaisemmin.

Kremlille uskollisen Tvoi Den -iltapäivälehden kannessa oli kuva onnettomuuspaikasta sekä teksti, jonka mukaan Ukrainan joukot tiputtivat koneen Buk-ohjuksella. Lehti siteeraa Donetskin kapinallisten turvallisuusneuvoston edustajaa, joka vahvistaa, että heidän tietonsa mukaan iskun takana oli Ukrainan armeija.

Niin ikään Kreml-myönteinen Izvestia Daily -lehti syytti Ukrainan joukkoja vielä suoremmin. Lehti oli haastatellut Venäjä-mielisiä kapinallisia, joiden mukaan onnettomuus oli "Kiovan suunnittelema provokaatio". Kapinallisjohtajat, mukaan lukien Aleksander Borodai, vakuuttivat lehden haastattelussa, että aluetta hallitsevilla kapinallisilla ei ole käytössään Buk-ilmatorjuntajärjestelmän kaltaisia välineitä, mutta Kiovalla on.

Ukrainalainen armeija-asiantuntija Igor Levchenko kommentoi talouslehti Kommersantille, että Ukrainan armeijalla on käytössään useita Buk-järjestelmiä konfliktialueella, mutta niitä ei "missään nimessä käytetä matkustajakoneen kaltaisiin kohteisiin".

Kommersant oli haastatellut myös nimeämättömän Nato-maan diplomaattia, jonka mukaan lännen viranomaisten epäily kapinallisten syyllisyydestä koneen alasampumiseen nojaavat epäsuoriin todisteisiin. Diplomaatti viittaa kapinallisjohtajien ilmoitukseen, jossa he kertoivat kaapanneensa Ukrainan armeijan tukikohdan Buk-ohjuksilla.

Diplomaatti teki haastattelussa selväksi, että jos alasampumisen jäljet johtavat kapinallisiin, myös Venäjä katsotaan syylliseksi.Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset pitävät erittäin todennäköisenä, että malesialaiskone ammuttiin alas ilmatorjuntaohjuksella. Se, kuka koneen ampui, on vielä epäselvää. 

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?