Hetki hetkeltä: Separatistit vahvistivat uutistoimistolle ampuneensa alas kaksi Ukrainan sotilaskonetta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hetki hetkeltä: Separatistit vahvistivat uutistoimistolle ampuneensa alas kaksi Ukrainan sotilaskonetta

IS seuraa Ukrainan lentoturmasta selviäviä tietoja hetki hetkeltä.

18.7.2014 12:45 | Päivitetty 23.7.2014 18:33

Pääasiat lyhyesti:

  • Ensimmäiset uhrit saapuivat lentokoneella Hollantiin keskiviikkona. Koneen mustat laatikot on toimitettu tutkittaviksi Britanniaan.

  • Turmassa kuoli 298 ihmistä, joista 193 hollantilaista, 44 malesialaista, 27 australialaista, 12 indonesialaista, 10 brittiä, 4 saksalaista, 4 belgialaista, 3 filippiiniläistä, yksi kanadalainen ja yksi uusiseelantilainen.

  • Yhdysvallat on varma siitä, että Venäjä koulutti Itä-Ukrainan separatistit käyttämään kehittynyttä ohjusjärjestelmää

  • Venäjän mielestä Yhdysvallat on kiiruhtanut syyttämään lentoturmasta separatisteja ja Venäjää odottamatta tutkinnan tuloksia.

Keskiviikko 23.7.

18.31 Venäjä syyttää Ukrainaa alas ammutun malesialaiskoneen lentotietojen peukaloimisesta.

18.29 Venäjä-mieliset separatistit olivat uutistoimisto AFP:n mukaan vahvistaneet ampuneensa alas kaksi ukrainalaista Suhoi-hävittäjää keskiviikkona.

14.40 Venäjänmieliset kapinalliset ovat ampuneet Itä-Ukrainassa, MH17:n putoamispaikan lähellä alas kaksi ukrainalaista Suhoi-sotilaslentokonetta, kertoi Ukrainan armeijan edustaja.

12.30 Hollanti ja muut malesialaiskoneen mukana kuolleiden kotimaat ovat ehdottaneet lähettävänsä poliiseja koneen putoamispaikalle Itä-Ukrainaan, kertovat Ukrainan viranomaiset. Poliisien tehtävänä olisi taata putoamispaikan ja sen ympäristön turvallisuus, jotta riippumattomaton tutkinta tragedian syistä voidaan toteuttaa.

12.05 Ensimmäisten ruumiiden on määrä saapua Hollantiin tänään iltapäivällä. Malesialaiskoneessa oli 193 Hollannin kansalaista.Ruumiita ovat vastaanottamassa Eindhovenin lentokentällä kuolleiden omaisten lisäksi Hollannin kuningaspari ja pääministeri sekä edustajia maista, joiden kansalaisia kuoli lentokoneessa. Lue lisää tästä.

11.25 Ukrainan viranomaisten mukaan MH17:n kaksi mustaa laatikkoa ovat saapuneet Britanniaan, jossa ne on määrä tutkia.

11.06 Australian pääministerin Tony Abbotin mukaan on mahdollista, että malesialaiskoneen putoamispaikalla Itä-Ukrainassa on yhä useita ruumiita. Abbottin mukaan vieläkään ei tiedetä, kuinka monta koneessa kuolleen ruumista on viety Ukrainan Harkovaan.

09.11 Separatistimies kertoi italialaisen Corriere della Sera -lehden toimittajalle, että separatistit pudottivat malesialaiskoneen. Miehen mukaan separatistit luulivat ampuneensa ukrainalaiskoneen. Vasta paikalle päästyään separatistit huomasivat, että kyseessä oli ollut siviilikone. Lue lisää tästä.

03.17 Tuhopaikalla tiistaina vierailleiden Etyjin tarkkailijoiden mukaan paikalla on edelleen pienempiä ruumiinosia, joita ei ole kerätty.Viisitoistahenkisen ryhmän tiedottaja Michael Bociurkiw sanoi ryhmän järkyttyneen siitä, ettei ruumiiden keräys näyttänyt olevan enää käynnissä.Lisäksi turmakoneen osia on Etyjin tarkkailijoiden mukaan käpälöity. Joidenkin väitteiden mukaan koneen ohjaamo olisi jopa sahattu kahtia Lue lisää tästä.

00.30 Yhdysvallat julkaisi tiedusteluviranomaistensa tietoa, jonka mukaan koneen pudottaneen ohjuksen laukaisijasta ei ole tarkkaa tietoa. Viranomaiset uskovat kuitenkin, että venäläismieliset separatistit ampuivat koneen alas ja että teko oli erehdys.Yhdysvallat uskoo, että koneen olisi pudottanut maasta ammuttava SA-11-ohjus. Ennen turmaa Yhdysvallat ei tiennyt, että separatisteilla oli hallussaan venäläisiä SA-11-ohjuksia. Lue lisää tästä.Tiistai 22.7.

22.10 MH17:n hylyn palasissa näkyy merkkejä siitä, että koneen tuhoutuminen johtui lähellä räjähtäneestä, yliäänen nopeudella lentäneestä ohjuksesta, kirjoittaa muun muassa New York Times.Lehden väite perustuu koneen palasista otettuihin valokuviin. Katso kuvat ja lue lisää tästä.

20.17 Kansainvälinen poliisijärjestö Interpol kertoo aloittaneensa malesialaiskoneen uhrien tunnistamisen. Se kertoi, että ruumiit merkittiin ja numeroitiin Donetskissa, ennen kuin ne jatkoivat matkaansa Harkovaan.Harkovassa tutkijat suorittavat ruumiille alustavan tutkimuksen. Sen valmistuttua ruumiit kuljetetaan Hollantiin, jossa laajempi tunnistus tehdään.

18.00 Britannian pääministerin David Cameronin mukaan Britannia on hyväksynyt Hollannin pyynnön analysoida laatikoiden tiedot. Laatikoiden toivotaan valottavan putoamisen syytä.

15.43 Pääministeri Alexander Stubb (kok) on keskustellut puhelimitse Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon kanssa.Molemmat ovat yhtä mieltä siitä, että Venäjän on kannettava vastuunsa Itä-Ukrainan tilanteen nopeaksi rauhoittamiseksi.

15.14 Presidentti Vladimir Putin ilmoitti Venäjän vahvistavan asevoimiaan ja kehotti länsimaita olemaan puuttumatta maansa sisäpolitiikkaan. Hän lupasi myös käyttää vaikutusvaltaansa separatisteihin, että lentotragedia saataisiin tutkittua. Lue lisää tästä.

12.38 Osaa tragedian uhrien ruumiista kuljettanut juna pääsi pois separatistien hallussa olevalta alueelta ja saapui Harkovan kaupunkiin. Lue lisää tästä.

9.55 Australian pääministeri Tony Abbott sanoo, että todisteita on peukaloitu laajasti alasammutun malesialaiskoneen putoamispaikalla Itä-Ukrainassa. Lue lisää täältä.

1.50 Itä-Ukrainan separatistit ovat luovuttaneet malesialaisille turmakoneen mustat laatikot. Lisäksi he julistivat koneen putoamispaikalle tulitauon, jotta kansainväliset tutkijat voivat toimia alueella turvallisesti. Lue lisää täältä.

Maanantai 21.7.

22.45. YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt päätöslauselman, joka tuomitsee malesialaisen matkustajakoneen alasampumisen.Päätöslauselma myös vaatii putoamisaluetta hallitsevia kapinallisia antamaan turvallisen ja rajoittamattoman pääsyn paikalle. Lue lisää tästä.

22.04. Hollantilaiset tutkijat saapuivat malesialaiskoneen turmapaikalle. Samaan aikaan Ukraina aloitti hyökkäyksen Donetskin alueella. Lue lisää tästä.

18.32 Turman uhrien ruumiit siirretään junalla pois konfliktialueelta Harkovaan tänään illalla, kertoo Ukrainan varapääministeri. Myöhemmin ruumiit viedään Hollantiin. Lue lisää täältä.

13.44 Ukrainan presidentti Petro Poroshenko on kehottanut armeijan joukkoja lopettamaan taistelut malesialaiskoneen putoamispaikan läheisyydessä. Lue lisää täältä.

13.05 Hollantilaistutkijan mukaan Ukrainan lentotragedian ruumiit sisältävä juna siirretään myöhemmin tänään "paikkaan, jossa tutkijat voivat tehdä työnsä". Lue lisää täältä.

12.10 Hollantilaiset tutkijat ovat päässeet aloittamaan lentotragedian ruumiiden tutkinnan Itä-Ukrainassa, kertoo uutistoimisto AFP.

11.51 Ukrainan mukaan kaikki malesialaiskoneen ruumiit voidaan siirtää Hollantiin tunnistettaviksi. Lue lisää täältä.11.41 Ukraina on pääministerin mukaan valmis siirtämään MH17-lennon turmatutkinnan länsimaisille yhteistyökumppaneille ja että Hollanti johtaa turmatutkintaa. Lue lisää täältä.

11.18 Kolme hollantilaista onnettomuustutkijaa on saapunut Itä-Ukrainan Donetskiin. Lue lisää täältä.

10.33 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin edustaja Ilkka Kanerva toivoo, että kansainväliset tutkijat pääsisivät tänään tutkimaan lentokoneen putoamispaikkaa. Lue lisää täältä.

08.44 Britannian pääministeri David Cameron varoitti Venäjän presidentti Vladimir Putinia kovasanaisesti siitä, että ellei Putin tee yhteistyötä MH17-lentoa kohdanneen tragedian tutkinnassa, tämän miljardööriystävien Lontoossa olevat varat jäädytetään. Lue lisää täältä.

08.39 Pelastustyöntekijät ovat löytäneet malesialaiskoneen putoamispaikalta 251 ruumista. Koneessa oli yhteensä 298 ihmistä.  Lue lisää tästä.

08.22 Venäjän presidentti Vladimir Putin koettaa viivyttää ulkopuolista tutkintaa lentokonetragediassa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola STT:lle. Aaltola uskoo, että nopea tutkimus voisi paljastaa Venäjän osavastuun asiasta. Osallisuuden paljastuminen johtaisi Putinin kansainvälisen aseman täydelliseen romuttumiseen. Lue lisää täältä.

03.23 Yhdysvallat on ulkoministeri John Kerryn mukaan varma siitä, että Venäjä koulutti Itä-Ukrainan separatistit käyttämään kehittynyttä ohjusjärjestelmää. Lue lisää täältä.

01.27 Venäjän presidentti Vladimir Putin on lupautunut avustamaan maahansyöksyssä kuolleiden ruumiiden palauttamisessa Itä-Ukrainasta. Putin kertoo sopineensa asiasta Hollannin pääministerin Mark Rutten kanssa sunnuntaina. Lue lisää tästä.

Sunnuntai 20.7.

13.20.  Venäjä on jatkanut asevientiään Itä-Ukrainan separatisteille, väittää Ukrainan kansallisen turvallisuusneuvoston edustaja.Edustajan mukaan Venäjä on toimittanut kapinallisille myös raskaita aseita. Lue lisää tästä.12.09. Ukrainan hätätilaministeriön mukaan alesialaiskoneen putoamispaikalta on löydetty tähän mennessä 196 ruumista.

11.43. Ukrainan armeijan asemapaikkoja on tulitettu viime yönä Venäjän puolelta, ilmoittaa Ukrainan armeija Facebook-sivuillaan. Lue lisää tästä.

11.36. Ukrainassa kapinalliset ovat luvanneet taata kansainvälisten tarkkailijoiden turvallisuuden malesialaiskoneen putoamispaikalla, jos Ukrainan hallinto suostuu tulitaukoon. Lue lisää tästä.4.20. USA:n tiedustelulähteiden mukaan on todennäköistä, että Venäjä on toimittanut Itä-Ukrainan separatisteille kehittyneitä ilmatorjuntajärjestelmiä vain joitakin päiviä sitten. Lue lisää tästä.

Lauantai 19.7.

16.16. Venäjä vaatii, että Ukrainan viranomaiset ja separatistit päästävät kansainväliset tutkijat malesialaiskoneen putoamispaikalle.Lue lisää tästä.

16.14. Ukraina väittää, että sillä on "vakuuttavia todisteita" siitä, että Venäjä oli avainasemassa malesialaiskoneen alas ampumisessa, kertoo The Guardian. Lue lisää tästä.

16.00. Presidentti Sauli Niinistön mukaan Ukrainan lentotragedia on kiristänyt entisestään länsimaiden ja Venäjän välejä. Lue lisää tästä.

15.34. Venäjän ulkoministeri Sergei Ryabkov sanoo, että Yhdysvallat on kiiruhtanut syyttämään lentoturmasta separatisteja ja Venäjää odottamatta tutkinnan tuloksia.

- Yhdysvaltain hallinnon edustajien lausunnot ovat todiste Washingtonin syvästä poliittisesta harhautumisesta koskien sen näkemystä Ukrainan tapahtumista, hän sanoo.

14.57. Itä-Ukrainassa kapinalliset ovat päästäneet Etyjin tarkkailijoita yhteen osaan aluetta, johon malesialaiskone putosi torstaina, kertoo silminnäkijä uutistoimisto Reutersille. Lue lisää tästä.

14.56. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin Ukraina-neuvotteluryhmän puheenjohtaja Ilkka Kanerva (kok.) on saanut varmistettua, että Etyj-tarkkailijat eivät ole päässeet malesialaiskoneen luokse sovitusti.

Separatistit ovat Kanervan mukaan vedonneet siihen, että länsimaalaisissa medioissa on sanottu heidän olleen humalassa. Lue lisää tästä.

14.19. Ryhmä Interpolista ja Europolista matkustaa Kiovaan sunnuntaina auttamaan turmakoneen uhrien tunnistamisessa, kertoo Reuters.

13.43. Malesian liikenneministeri sanoo, että lennon MH17 mustien laatikoiden löytymisestä ei ole vielä varmistusta.

13.30. Ukrainan turvallisuusneuvosto sanoo, että lennon MH17 mustia laatikoita ei ole annettu Kiovaan, eikä heillä ole mitään tietoa niistä, kertoo The Guardian.

11.53. Ukrainan hallinnon mukaan separatistit yrittävät tuhota todisteita alueella, johon malesialaiskone putosi torstaina. Lue lisää tästä.

11.51. Ukrainassa kapinallislähteet kiistävät, että turvavyöhykkeestä malesialaiskoneen putoamispaikan ympärillä olisi sovittu kansainvälisten tarkkailijoiden kanssa. Lue lisää tästä.

10.32. Finnair päättää tänään, palautuvatko lennot normaaleille reiteilleen vai jatkaako yhtiö Ukrainan ilmatilan kiertämistä, kerrotaan Finnairin viestinnästä. Lue lisää tästä.

10.10. Ukrainan hallinto ja kapinalliset ovat sopineet turvavyöhykkeen perustamisesta malesialaiskoneen putoamispaikan ympärille, kertoo maan turvallisuuspalvelun johtaja. Lue lisää tästä.

10.01. Lentoyhtiö Malaysia Airlines on julkaissut lopullisen listan alasammutussa koneessa olleista ihmisistä. Lue lisää tästä.

09.58. Malesian liikenneministeri matkustaa tänään Ukrainan pääkaupunkiin Kiovaan varmistamaan, että tutkimusryhmä pääsee turvallisesti selvittämään malesialaiskoneen putoamista Itä-Ukrainassa. Malesia lähetti katastrofiryhmän Kiovaan eilen illalla. Lue lisää tästä

09.53. Kansainvälisen Aids-järjestö IAS:n johtajan mukaan Itä-Ukrainassa pudotetussa malesialaiskoneessa saattoi olla luultua vähemmän aids-tutkijoita.

Presidentti Francoise Barre-Sinoussin mukaan koneessa oli kuusi aids-tutkijaa, ei sata, kuten aiemmin on raportoitu. Lue lisää tästä.

06.42 Lentoyhtiöt näyttävät seuraavan Euroopan lentoturvallisuusviraston kehotusta välttää Itä-Ukrainan yli lentämistä. Lentokoneiden reittejä reaaliaikaisesti seuraavan Flightradar-sivuston mukaan Itä-Ukrainan ilmatilassa ei varhain aamulla lentänyt yhtään konetta.

Itäisen Ukrainan suuntaan oli matkalla vain yksi kone, joka oli ukrainalaisyhtiö Ukraine Airlinesin kone matkalla Kreikan Kreetan saarelta Harkovaan.

Euroopan lentoturvallisuusvirasto varoitti eilen, että Itä-Ukrainan alueella lentäminen on suuri turvallisuusriski. Varoitus koskee Simferopolin ja Dnepropetrovskin alueita Itä-Ukrainassa.

Myös Yhdysvaltain ilmailuviranomaiset kielsivät jo eilen illalla amerikkalaisia lentoyhtiöitä lentämästä Itä-Ukrainan ylitse.

01.56 Turmakoneen maahansyöksypaikan lähistöltä häädetty Etyj-ryhmä on kertonut kohtelusta, jonka saivat osakseen onnettomuuspaikkaa vartioivilta separatisteilta. Etyj-tutkijoiden mukaan heidän saamansa kohtelu oli erittäin epäasiallista ja osa turmapaikan vartijoista oli silminnähden humalassa. Lue lisää tästä.

01.04 The Guardian-lehti uutisoi perjantaina turmapaikkaa hallussaan pitävien separatistien mahdollisesti pyrkivän hävittämään todisteita, jotka voisivat osoittaa kohtalokkaan ohjuksen olleen peräisin juuri kapinallisten leiristä. Juuri todisteiden hävittämistarkoitusta on pidetty yhtenä mahdollisena selityksenä siihen, ettei Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön tutkijoita päästetty turmapaikalle. Lue lisää tästä.

Perjantai 18.7.21.36 Yhdysvalloissa harkitaan uusia pakotteita Venäjää vastaan Malaysia Airlinesin matkustajakoneen alasampumisen takia, kertoo uutistoimisto Reuters. Reutersin haastatteleman senaattori Chris Murphyn mukaan uusien sanktioiden säätäminen on mahdollista. Myös presidentti Barack Obaman mukaan Yhdysvallat on valmis kovempiin pakotteisiin Venäjää vastaan, jos tilanne Itä-Ukrainassa ei pian rauhoitu.

20.29. Etyj ilmoitti perjantai-iltana, ettei sen tarkkailijoilla ollut pääsyä paikkaan, johon alas ammuttu matkustajakone putosi. Etyjin mukaan tarkkailijoilla ei ollut tarvitsemaansa liikkumisen vapautta paikalla ja he yrittävät uudelleen lauantaina.

19.30. Yhdysvallat on valmis kovempiin pakotteisiin Venäjää vastaan, jos se ei ryhdy toimiin Ukrainan kriisin rauhoittamiseksi, presidentti Barack Obama sanoi tiedotustilaisuudessa.

Obaman mielestä malesialaiskoneen alasampuminen osoittaa, että Ukrainaan pitää saada rauha. Venäjä ei kuitenkaan ole tehnyt mitään tilanteen rauhoittamiseksi.

19.25. Malesialaiskone ammuttiin alas ohjuksella, joka laukaistiin Itä-Ukrainan separatistien hallitsemalta alueelta, sanoi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama.

Uhrien joukossa on Obaman mukaan myös yksi Yhdysvaltain kansalainen. Obaman mukaan malesialaiskoneen alasampuminen on globaali tragedia, ja siitä täytyy tehdä luotettava kansainvälinen selvitys.19.05. Itä-Ukrainassa alasammuttu malesialaiskone pudotettiin todennäköisesti separatistien hallitsemalta alueelta ammutulla ohjuksella, sanoo Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs. Lue lisää tästä.

19.00. Venäläiskanava Russia Todayn toimittaja Sara Firth on lopettanut työskentelyn kanavalla malesialaiskoneen turmaa koskevan uutisoinnin takia. Firthin mukaan kanava on vääristellyt Ukrainan lentoturman uutisointia. 18.10. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijat ovat päässeet Ukrainan turmakoneen putoamispaikalle. Noin 30 Etyjin tarkkailijaa on lentänyt putoamispaikalle helikopterilla. Turmapaikan läheisyydessä asuvat ukrainalaiset ovat kuvanneet tapahtumia järkyttäväksi.

18.01. Malaysia Airlinesin kaksi lentoturmaa ovat iskeneet rajusti yhteen australialaisperheeseen. Perhe menetti läheisiään sekä kadonneen MH370-lennon mukana että eilen alas ammutun MH17:n mukana. Lue lisää tästä.

17.55. YK:n turvallisuusneuvosto vaatii kansainvälistä, perusteellista ja riippumatonta selvitystä Ukrainan lentoturmasta. Turvallisuusneuvosto hyväksyi kannanottonsa yksimielisesti.

16.46. Itä-Ukrainan lentoturmassa kuoli 189 hollantilaista, kertoo Malaysia Airlines. Aiemmin yhtiö kertoi hollantilaisuhrien määräksi 173.Lue lisää tästä.

16.30. Itä-Ukrainan yläpuolella alas ammuttu kone toimi normaalisti ennen katoamistaan, Malaysia Airlines kertoo. Lue lisää tästä.

16.27. Malaysia Airlines aikoo palauttaa lippujen hintoja takaisin asiakkaille, jotka eivät enää halua matkustaa yhtiön lentokoneilla, kertoo Sky News.

Lentoyhtiö ilmoittaa, että matkustajat, joiden on tarkoitus lentää heinäkuun 25. päivään asti Malaysia Airlinesillä, voivat pyytää rahojaan takaisin lentolipuista ilman mitään erillisiä maksuja.  Lue lisää tästä.

15.35. Ohjus, joka osui Malaysia Airlinesin MH17-lentoon on erittäin todennäköisesti laukaistu Itä-Ukrainasta Venäjä-mielisten separatistien toimesta, kertoo CNN. Lue lisää tästä.

15.37. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin parlamentaarisen yleiskokouksen presidentti, kokoomuksen kansanedustaja Ilkka Kanerva vaatii lausunnossa nopeaa, perusteellista ja kansainvälistä tutkimusta lentokoneen putoamiseen johtaneista syistä. Hän vaatii myös syyllisten tuomista oikeuden eteen. Lue lisää tästä.

15.18. Ukrainan viranomaiset kertovat, että he ovat löytäneet kaksi lentokoneen mustaa laatikkoa MH17-koneen turmapaikalta. Eilen Itä-Ukrainan separatistit kertoivat löytäneensä alasammutun koneen mustat laatikot.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ehti ilmoittaa perjantaina iltapäivällä, ettei Venäjällä ole aikeita ottaa lentokoneen lentodataa tallentavia mustia laatikoita vastaan separatisteilta. Lue lisää tästä.

14.40. Hollantilainen poliitikko on tunnistettu yhdeksi 298 turmakoneen kuolonuhreista.

14.29. Ukraina olisi voinut halutessaan sulkea ilmatilansa, kommentoi Euroopan lentoliikennettä säätelevä Eurocontrol. Se painottaa, että jokainen maa saa itse päättää ilmatilastaan eikä Eurocontrol voi kyseenalaistaa päätöstä. Lue lisää tästä.

14.16. Professori: Totuus lentoturmasta voi olla oljenkorsi Ukrainan kriisille. Venäjän ja länsimaiden pitäisi tehdä yhteinen selvitys Ukrainan lentoturman tosiasioista. Lue lisää tästä.

14.13. Ilmavoimien esikuntapäällikkö, prikaatinkenraali Petri Tolla sanoo, että Buk-ohjusten ja vastaavien ilmatorjuntajärjestelmien kunnollinen hallinta vaatii useiden viikkojen, ehkä jopa kuukausien, intensiivisen koulutuksen.

Lisäksi tarvitaan runsaasti muuta kalustoa, että sillä pystytään ampumaan luotettavasti oikeaan kohteeseen. Lue lisää tästä.

14.06. Ukrainan pääministeri Arsen Jatsenjuk vaati rajuin sanoin oikeutta lentoturman uhreille.

- Pyydämme kaikkien tapahtumaan liittyvien maiden hallitusten osallistuvan tutkimuksiin ja tukevan Ukrainan hallitusta, jotta saamme oikeuden eteen kaikki ne paskiaiset, jotka ovat vastuussa tästä kansainvälisestä rikoksesta, Jatsenjuk sanoi. Lue lisää tästä.

13.57. Malesialaiskoneen putoamispaikalta Itä-Ukrainassa on kerätty jo 181 ruumista, ilmoittaa Ukrainan ulkoministeriö. Kateissa on vielä satakunta ruumista, sillä koneessa oli 298 ihmistä. Lue lisää tästä.

13.36. Saksan liittokansleri Angela Merkel vaatii Ukrainaan välitöntä tulitaukoa, jotta malesialaiskoneen putoaminen saadaan tutkittua riippumattomasti.

Liittokansleri totesi, että on olemassa monia viitteitä siitä, että kone ammuttiin alas. Vastuulliset on saatava oikeuteen, hän sanoi. Lue lisää tästä.

13.06. Noin kymmenen Finnairin lennon reittiä muutetaan Ukrainan lentoturman takia. Yhtiö ei aio lentää Ukrainan yllä kahteen päivään. Muutoksia on tulossa ainakin Turkkiin, Kreikkaan ja Kyprokselle kohdistuvien lentojen reitteihin. Lue lisää tästä.

13.04. Ukraina syyttää Venäjää, Venäjä puolestaan Ukrainaa.Venäläismedia spekuloi perjantaina raivokkaasti, mikä taho ampui malesialaiskoneen alas Itä-Ukrainassa. Joidenkin lehtien syyttävä sormi osoitti suoraan kohti Kiovaa, osa etsi syyllistä hieman varovaisemmin. Lue lisää tästä.

13.03. Ukrainan lentoturma kiristää Venäjään kohdistuvaa pakotepolitiikkaa, arvelee ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista. Tapaus tulehduttaa lännen ja Venäjän välejä niin, että Venäjän saattaa olla pakko muuttaa linjaansa maltillisemmaksi.Lue lisää tästä.

12.59. BBC: Ukrainan pääministeri Arseni Jatsenjuk varoittaa ihmisiä varautumaan täyteen kauppasaartoon Ukrainan ja Venäjän välisessä kaupassa, kertoo Interfax-Ukraina.

- Ennustukseni on seuraava: Meidän täytyy valmistautua käytännöllisesti katsoen täyteen kauppasaartoon Venäjän kanssa kahdenvälisessä muodossa, hän sanoo.

12.44. Saksan liittokansleri Angela Merkel vaatii Ukrainaan välitöntä tulitaukoa, jotta malesialaiskoneen putoaminen saadaan tutkittua riippumattomasti. Lue lisää tästä.

11.56. Malesia täydentää turmakoneen uhrien kansallisuuksia: Hollantilaisia 173, malesialaisia 44, australialaisia 27, indonesialaisia 12, brittejä yhdeksän.

BBC:n mukaan uhrien joukossa on myös neljä saksalaista, neljä belgialaista, kolme filippiiniläistä, yksi kanadalainen ja yksi uusiseelantilainen. Kahdenkymmenen matkustajan kansallisuutta ei ole vielä varmistettu. Lue lisää tästä.

11.48. The New York Times uutisoi, että malesialaiskone lensi reitillä, jota useat kaupalliset lentoyhtiöt käyttävät päivittäin. Vain tunteja ennen koneturmaa Venäjä sulki neljä lentoväylää lähellä Ukrainan rajaa, mukaan lukien sen, jonka reitillä lento MH17 oli.

11.38. Malesian liikenneministeri Liow Tiong sanoo, että jos käy ilmi, että malesialainen kone todella ammuttiin alas, olisi se häväistys ihmiskunnan kunnollisuutta vastaan.

11.28. BBC uutisoi, että esiin on noussut kuvia, joissa Venäjä-mielisten militanttien saattue oletettavasti siirtää Buk-ilmatorjuntajärjestelmää paikkaan, mistä sillä väitetysti ammuttiin malesialainen lentokone alas. BBC kertoo, että kuvia on levittänyt Ukraina-mielinen journalisti Dmytro Tymchuk.

10.51. BBC: Ukrainan sisäministerin avustaja Anton Herashshenko sanoo Facebookissa, että Buk-ilmatorjuntajärjestelmä, jota Venäjä-mieliset separatistit väitetysti käyttivät malesialaiskoneen ampumiseen, on siirretty salaa Venäjän puolelle yön aikana.

10.47. Malaysia Airlines yrittää järjestää uhrien omaisille pääsyn turmapaikalle, uutisoi Reuters.

10.33. Venäjän presidentti Vladimir Putin vaatii perusteellista ja puolueetonta selvitystä malesialaiskoneen putoamisesta. Hän puhui asiasta Hollannin pääministeri Mark Rutten kanssa puhelimessa. Lue lisää tästä.

10.28. Venäjän puolustusministeriön mukaan Ukrainan armeijalla on Buk-ilmatorjuntajärjestelmiä Donetskin lähistöllä. Lue lisää tästä.

10.13. Australian pääministeri pitää Venäjän reaktiota Itä-Ukrainassa pudonneen matkustajakoneen tapaukseen "erittäin epätyydyttävänä". Lue lisää tästä.

10.05. Raporttien mukaan vapaalla olevat kaivosmiehet Ukrainassa ovat liittyneet etsintöihin lennon MH17 turmapaikalla.

9.52. Ukrainan pelastustyöntekijät ilmoittivat löytäneensä lentokoneen toisen mustan laatikon, kertoo uutistoimisto AFP. Aiemmin uskottiin, että Venäjä-mieliset separatistit olisivat löytäneet laatikon ja ottaneet sen haltuunsa.

9.48. Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Hillary Clinton sanoi Charlie Rosen haastattelussa, että "Euroopan pääkaupungeissa tulisi raivostua" jos Venäjällä oli mitään tekoa Malaysia Airlinesin lentokoneen pudottamisen kanssa. Lue lisää tästä.

09.10. Reuters uutisoi, että pelastustyöntekijät ovat löytäneet toisen malesialaiskoneen tallennuslaitteen. Lue lisää tästä.

08.40. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin edustajat ovat järjestön tiedottajan mukaan matkalla valvomaan malesialaiskoneen putoamispaikkaa Itä-Ukrainassa.

Etyjin, Venäjän ja Ukrainan edustajat sopivat videoneuvottelussa separatistien kanssa, että separatistit sulkevat onnettomuuspaikan ulkopuolisilta ja päästävät kansalliset ja kansainväliset tutkijat paikalle. Lue lisää tästä.

08.37. BBC kertoo, että Malaysian Airlines on julkistanut tiedotteen, jossa se sanoo, että MH17-lennon koneella oli "puhdas huoltorekisteri" ja että sen viimeinen tarkastus oli heinäkuun 11. päivä. "Lentokoneella oli huomautukseton terveystodistus.. Kaikki lentokoneen kommunikaatiojärjestelmät toimivat normaalisti."

08.24. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin edustajat ovat järjestön tiedottajan mukaan matkalla valvomaan malesialaiskoneen putoamispaikkaa Itä-Ukrainassa. Lue lisää tästä.

08.13. Alankomaat suree torstaina pudonneessa malesialaiskoneessa matkustaneita 154 hollantilaista. Mediassa on ollut turman jälkeen esillä varsinkin Volendamissa asuva nuori pariskunta, jonka uskotaan olleen kohtalokkaalla lennolla. Lue lisää tästä.

08.10. Ukrainan presidentti Petro Poroshenko sanoi, että Venäjän aggressiivisuus on uhka kansainväliselle turvallisuudelle.

Poroshenko vetosi kansainväliseen yhteisöön, jotta ohjushyökkäystä lentoa MH17 kohtaan ei kohdeltaisi vain paikallisena ongelmana. Hän kutsui iskua terrorismiksi ja herätykseksi koko maailmalle. Lue lisää tästä.

07.55. Hollantiin on julistettu täksi päiväksi surupäivä malesialaiskoneen putoamisen vuoksi. Eilisessä turmassa kuoli 154 Hollannin kansalaista, joka on yli puolet kaikista uhreista. Lue lisää tästä.

07.02. Yhdysvallat vaatii Ukrainaan tulitaukoa torstain lentoturman tutkimista varten. Valkoinen talo painottaa, että tutkijoiden tulisi päästä paikalle välittömästi eikä turmapaikalla oleviin mahdollisiin todisteisiin saa kajota. Yhdysvallat on valmis auttamaan tapauksen tutkinnassa. Lue lisää tästä.

06.54. Australia kutsuu Venäjän suurlähettilään kuultavaksi Itä-Ukrainassa pudonneen lentokoneen takia. Pääministeri Tony Abbott sanoo, että hänestä koneen putoaminen vaikuttaa pikemminkin rikokselta kuin onnettomuudelta. Lue lisää tästä.

06.54. Itä-Ukrainassa pudonnut malesialaiskone on todennäköisesti ammuttu alas, sanoo Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksen pääopettaja. Hänen mukaansa ampumisen taustalla on tämänhetkisten tietojen perusteella separatistien virhearvio. Lue lisää tästä.

06.36. Torstaina Itä-Ukrainassa pudonneen Malaysia Airlinesin koneen matkustajien kansallisuuksista saatiin yöllä lisää tietoa. Yhtiön mukaan koneessa ei ollut suomalaisia.Pudonneessa malesialaiskoneessa oli viranomaisten mukaan yhteensä 298 ihmistä, joista 154 oli hollantilaisia.

Lisäksi koneessa oli 43 malesialaista (mukaan lukien 15 miehistön jäsentä), 27 australialaista, 12 indonesialaista, 9 brittiä, 4 saksalaista, 4 belgialaista, 3 filippiiniläistä ja 1 kanadalainen. 41 henkilön kansalaisuutta ei vielä tiedetä.

04.53. Matkustajakoneen putoaminen Ukrainassa on jo toinen suuronnettomuus, joka Malaysia Airlinesia on tänä vuonna kohdannut.Ensimmäinen lennoista, MH370 katosi 8. maaliskuuta. Lento oli matkalla Kuala Lumpurista Pekingiin. Vain viitisen kuukautta myöhemmin Malaysian Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas Itä-Ukrainassa. Lento oli matkalla Amsterdamista Kuala Lumpuriin.04.11. Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU on julkistanut YouTubessa nauhoja, joilla separatistit keskustelevat SBU:n mukaan alas ampumastaan lentokoneesta.Turvallisuuspalvelun johtaja syyttää keskusteluiden perusteella kahta venäläistä tiedustelupalvelun työntekijää osallisuudesta turmaan. Hän ei kuitenkaan täsmennä syytöksiään.

03.42. Osa Ukrainassa pudonneen lentokoneen matkustajista oli tutkijoita matkalla AIDS-konferenssiin, kertovat AIDS-järjestöt.UNAIDS-järjestön toiminnanjohtaja Michel Sidibé kirjoittaa Twitterissä, että osa Ukrainassa pudonneen malesialaiskoneen matkustajista olisi ollut matkalla AIDS-konferenssiin Melbourneen.

02.17. Torstaina pudonneessa matkustajakoneessa oli viranomaisten mukaan 298 ihmistä. Ukrainan presidentti Petro Poroshenko pitää tapahtunutta terrori-iskuna ja ”haasteena koko maailmalle”.

- Tämänpäiväinen tragedia näytti taas, että terrorismi ei ole paikallinen, vaan koko maailman ongelma. Eikä ulkoinen aggressio Ukrainaa vastaan ole vain meidän ongelmamme, vaan uhka Euroopan ja maailman turvallisuudelle, Poroshenko tiedotti uutistoimisto Reutersin mukaan.

02.17. Venäjän presidentti Vladimir Putin pitää Kiovan hallintoa vastuullisena torstain murhenäytelmästä.- Tätä tragediaa ei olisi tapahtunut, jos siinä maassa (Ukrainassa) olisi ollut rauha (…) tai jos sotilastoimia ei olisi aloitettu uudestaan kaakkoisessa Ukrainassa, Putin sanoi televisiohaastattelussa.

- Epäilemättä sen alueen hallitus, jossa se tapahtui, kantaa vastuun tästä järkyttävästä tragediasta.

Putin on esittänyt Malesian pääministerille pahoittelunsa tapauksesta. Hän kertoo myös kehottaneensa Venäjän viranomaisia tekemään kaikkensa auttaakseen tapauksen tutkintaa.

00.20. The Independent –lehden mukaan MH17-lennolla Amsterdamista Kuala Lumpuriin oli mukana 80 lasta.Kone syöksyi maahan lähellä Grabovon kaupunkia, noin 50 kilometriä Ukrainan ja Venäjän rajasta.Koneessa oli kaikkiaan 280 matkustajaa ja 15 miehistön jäsentä.Tiedot lapsimatkustajista ovat peräisin Ukrainan sisäministeriöltä, kertovat useat lähteet ja The Independent.

00.15. Viranomaiset kertovat uutistoimisto AFP:lle, että pudonneessa malesialaiskoneessa oli 298 ihmistä. Heistä 154 oli hollantilaisia.Uutistoimisto Reutersin mukaan Malaysia Airlines on antanut myös lisää tietoja koneessa olleiden kansallisuuksista. Yhtiön Euroopan-johtajan mukaan koneessa oli 27 australialaista ja 23 malesialaista.

Aiemmin on tiedotettu, että koneessa oli myös yhdysvaltalaisia, brittejä ja ranskalaisia.

00.09. Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisten mukaan todisteet viittaavat vahvasti siihen, että Ukrainassa pudonnut malesialaiskone ammuttiin alas ilmatorjuntaohjuksella.Yhdysvaltain viranomainen on vahvistanut tiedon CNN:lle. Tutkajärjestelmä havaitsi maasta-ilmaan-ohjusjärjestelmän aktivoituneen ja jäljittäneen lentokonetta juuri ennen kuin se syöksyi maahan torstaina Itä-Ukrainassa.

Toinen järjestelmä havaitsi lämpöjäljen samaan aikaan kuin koneeseen epäillään osuneen ohjuksen, viranomainen vahvistaa CNN:lle. 

Torstai 17.7.

23.54. Uutistoimisto Reutersin haastattelema silminnäkijä kertoo, että hän näki kuinka kone syöksyi maahan.- Tein töitä pellolla traktorissani, kun kuuli koneen äänen, ja sitten räjähdyksen ja laukauksia, Vladimir-nimellä esiintyvä mies sanoo Reutersille.

- Näin koneen syöksyvän maahan ja halkeavan kahtia, sitten tuli musta savu, hän sanoo.

Separatisteja edustava Sergei-niminen mies puolestaan sanoo haastattelussa, että hän näki parvekkeeltaan, kuinka kone alkoi pudota korkealta ja hän kuuli kaksi räjähdystä. Sergei kielsi separatistien osallisuuden koneen maahansyöksyyn.

Reutersin toimittajan mukaan tuhoutuneen koneen ympärillä on yli sata ruumista. Koneen osia ja rojua ainakin 15 kilometrin säteellä.Ukrainan sisäministeriön mukaan MH17-lentoturmassa kuoli yli 300 ihmistä. Matkustajista 23 on yhdysvaltalaisia, uutisoi Reuters.23.38. Ukrainan itäosassa maahan syöksynyt Malesia Airlinesin kone vaati yli 300 ihmisen hengen.Koneessa oli 280 matkustajaa. Lennolla oli mukana ainakin yhdysvaltalaisia, brittejä, ranskalaisia ja hollantilaisia matkustajia.

STT:n haastatteleman ulkoministeri Erkki Tuomiojan tämänhetkisen tiedon mukaan koneessa ei olisi ollut suomalaismatkustajia.

Tieto siitä, että kone olisi ammuttu alas, on vielä vahvistamaton, mutta niin Venäjä-mieliset separatistit kuin Ukrainan hallituskin syyttelevät ampumisesta toisiaan.

23.10. Liikenteen turvallisuusvirastosta Trafista arvioidaan, että Suomen ilmatila ei kuormitu Ukrainan lento-onnettomuuden vuoksi.Ukrainan viranomaiset ovat sulkeneet Itä-Ukrainan lentoreitit. Ilmailujohtaja Pekka Henttu Trafista sanoo, että ilmaliikenteen reittirakenne on hyvin moniulotteinen.

Onnettomuus nostaa Hentun mukaan herkkyyttä määrittää riskitasot korkealle. Kyse on lennonjohtojärjestelmän toimivuudesta ja sotilaallisesta uhasta.

22.17. Venäjä-mieliset separatistit ovat valmiita kolmen päivän tulitaukoon Malesia Airlines –lentoyhtiön MH17-koneen syöksyttyä maahan, kertoo Reuters.Reuters uutisoi siteeraten Ria News Agencya.Separatistit ovat valmiita tulitaukoon, jotta pelastushenkilökunta ja onnettomuustutkijat pääsevät alueelle tutkimaan lentokoneen jäänteitä.Koneessa oli 280 matkustajaa ja 15 miehistön jäsentä. Kaikkien uskotaan kuolleen. Lisäksi onnettomuudessa uskotaan kuolleen alueen asukkaita.22.07. Interfaxin ja Russia Today –uutissivuston mukaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin lentokone lensi samalla korkeudella, samassa paikassa kuin Malaysia Airlinesin MH17-lento torstaina.Putinin kone lensi 37 minuuttia ennen kuin MH17-lento, kertovat lähteet uutiskanaville. Lähteen mukaan koneet muistuttavat toisiaan väritykseltään ja muodoltaan, varsinkin kaukaa katsottuna. Kummassakin värityksenä on sinistä ja punaista.

21.47. Venäjä-mieliset separatistit ovat uutistoimisto Reutersin mukaan kertoneet löytäneensä Malesia Airlines –lentoyhtiön MH17-lennon mustan laatikon. Tietoa ei ole pystytty toistaiseksi vielä vahvistamaan.

21.39. Ukrainan sisäministeriön mukaan koneen ampuivat alas venäläisvalmisteisella BUK-ilmantorjuntaohjusjärjestelmällä Venäjä-mieliset separatistit. Kapteeni Olli Teirilä Maanpuolustuslaitoksen strategian laitokselta kertoo seuranneensa uutisia, joissa on kerrottu, että Ukrainan kapinalliset olisivat saaneet haltuunsa samanlaisia venäläisvalmisteisia BUK-ohjuksia, joita on ollut käytössä myös Suomen puolustusvoimilla. Teirilä ei kuitenkaan ole varma, onko Itä-Ukrainan separatisteillä hallussaan tällaisia ilmantorjuntoohjuksia.

− En tiedä, millaisia ohjuksia separatisteilla on juuri tuolla alueella hallussa. On aika mahdoton sanoa tässä vaiheessa vielä, että mitä heillä on ja mitä tuossa maassa tapahtuu, Teirilä miettii.

21.13. Interfaxin haastatteleman Ukrainan sisäministeriön edustajan mukaan kone olisi ammuttu alas venäläisvalmisteisella ilmatorjuntaohjusjärjestelmällä, kertoo Reuters.

20.39. Kansainvälisessä mediassa liikkuu hurjia huhuja Lennon MH17 turmasta. The Timesin lähteiden mukaan separatistit olisivat juhlineet koneen putoamista Itä-Ukrainan Luhanskin ja Donetskin alueella. Tiedot vaihtelevat suuresti lähteestä riippuen. Ukrainan sisäministeriö kertoi illalla, että konetta olisi ammuttu ohjuksella noin 10 kilometrin korkeuteen separatistien puolelta. Separatistit syyttävät turmasta Ukrainan armeijaa. Ukraina on kieötänyt armeijan osuuden onnettomuuteen.

20.08. Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama keskustelivat Ukrainassa tippuneesta malesialaiskoneesta puhelimessa. Ukrainan sisäministeriön mukaan 295 ihmistä on kuollut. Miehistön jäseniä on Reutersin mukaan 15. 20.07. Reuters uutisoi, että koneen ympärillä makaa kymmeniä kuolleita ja romua on jopa 15 kilometrin säteellä.

19.52. Separatistit kiistävät osallisuutensa koneen putoamiseen. Ukrainan separatistien johtaja Aleksander Borodai syyttää Ukrainan armeijaa Malesia Airlinesin lennon MH17 maahansyöksystä.

19.22. Malesialaiskone putosi kylään Itä-Ukrainassa. Myös kyläläisiä kuoli koneen pudottua Interfanxin mukaan. The Times- lehden tietojen mukaan separatistit olisivat ampuneet koneen vahingossa alas, luullen konetta Ukrainan armeijan sotilaita kuljettavaksi koneeksi. Venäjä-mieliset separatistit ja Ukrainan armeijan joukot ovat taistelleet rajusti alueella, minne kone putosi. Turmapaikka sijaitsee Luhanskin ja Donetskin välisellä alueella, Shaktarskin kaupungin lähistöllä.

19.14. Ukrainan sisäministeriön mukaan Venäjä-mieliset separatistit ampuivat malesialaiskoneen alas, kertoo uutistoimisto Reuters.

19. 00 Malaysia Airlinesin lento MH17, joka oli matkalla Amsterdamista Kuala Lumpuriin katosi tutkasta Itä-Ukrainan Donetskissa, lähellä Venäjän rajaa torstaina iltapäivällä. Kone lensi normaalisti reitillään, ennen katoamistaan. Kyseessä on kaksimoottorinen Boeing 777 matkustajakone. Flight Radar 24 -sivuston mukaan kone katosi tutkasta noin puoli viisi Suomen aikaan.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?