Sotilasasiantuntija: Matkustajakone on voitu ampua alas venäläisvalmisteisella ohjuksella

Julkaistu: , Päivitetty:

Ukrainan viranomaisten mukaan malesialainen matkustajakone ammuttiin alas torstaina Itä-Ukrainassa venäläisvalmisteisella BUK- ilmantorjuntaohjusjärjestelmällä.
Ukrainan presidentti Petro Poroshenko väitti tällä viikolla, että Ukrainan armeijaa vastaan on käytetty viime päivinä uutta venäläistä ohjusjärjestelmää. Tänään ammuttiin alas malesialainen matkustajakone, jossa oli yhteensä 295 matkustajaa ja miehistön jäsentä, kertoo uutistoimisto Interfax. Reutersin mukaan kaikki koneessa olleet kuolivat.

Ukrainan sisäministeriön mukaan koneen ampuivat alas venäläisvalmisteisella BUK-ilmantorjuntaohjusjärjestelmällä Venäjä-mieliset separatistit.

Kapteeni Olli Teirilä Maanpuolustuslaitoksen strategian laitokselta kertoo seuranneensa uutisia, joissa on kerrottu, että Ukrainan kapinalliset olisivat saaneet haltuunsa samanlaisia venäläisvalmisteisia BUK-ohjuksia, joita on ollut käytössä myös Suomen puolustusvoimilla. Teirilä ei kuitenkaan ole varma, onko Itä-Ukrainan separatisteillä hallussaan tällaisia ilmantorjuntoohjuksia.

− En tiedä, millaisia ohjuksia separatisteilla on juuri tuolla alueella hallussa. On aika mahdoton sanoa tässä vaiheessa vielä, että mitä heillä on ja mitä tuossa maassa tapahtuu, Teirilä miettii.

Teirilän mukaan aiemmin alas ammutut Ukrainan ilmavoimien kuljetuskoneet ovat lentäneet huomattavasti matalammalla kuin tänään alas ammuttu Maleysian Airlinesin Boeing 777 -mallin kone. Ukrainan viranomaisten mukaan Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut kone olisi ammuttu alas 10 kilometrin korkeudesta.

− Ei ole selvyyttä, onko separatisteilla sellaista kalustoa, joka yltäisi tuollaisiin korkeuksiin, Teirilä huomauttaa.

Kapteenin mukaan BUK-ohjukset yltävät hyvin 10 kilometrin korkeuteen.

− Se on samantyyppistä kalustoa kuin Suomessakin on. Ne ohjukset (BUK) ovat tehokkaita ja niillä pystyy tehokkaaseen ilmatorjuntaan. Jos paljastuu, että on kone on todella ammuttu maasta käsin alas, niin se on ammuttu jollain muulla kuin olkapäältä ammuttavalla ohjuksella. Silloin se olisi todennäköinen vaihtoehto.

Olkapäältä laukaistava ohjus ei riitä


Ilmavoimien esikunnan esikuntapäällikkö, prikaatikenraali Petri Tolla kertoo STT:lle, että jos matkustajakone on lentänyt kymmenen kilometrin korkeudella, ei olkapäältä laukaistavien ohjusten kantama enää riitä. Teoreettisiksi vaihtoehdoiksi jäävät tällöin maasta ilmaan laukaistava ilmatorjuntaohjus tai hävittäjästä ammuttava ohjus.

Jos BUK:n tapaista järjestelmää on käytetty, se vaatisi itse ohjusten lisäksi todennäköisesti rinnalleen valvonta- ja tulenjohtotutkan, Tolla kertoo. Kalustoa olisi tällöin parin kuorma-autollisen verran.

Vain yhden tutkayksikön varassa toimimisesta ilman laajempaa kuvaa saattaa kuitenkin Tollan mukaan olla se seuraus, ettei ohjusten ampujalla ole enää käsitystä siitä, millaista kohdetta ollaan ampumassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt