Ukrainan turvallisuuspalvelu: Venäläiset sekaantuivat lentokoneen alasampumiseen – YouTubessa hyytäviä nauhoja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ukrainan turvallisuuspalvelu: Venäläiset sekaantuivat lentokoneen alasampumiseen – YouTubessa hyytäviä nauhoja

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU on julkistanut YouTubessa nauhoja, joilla separatistit keskustelevat SBU:n mukaan alas ampumastaan lentokoneesta.

18.7.2014 0:41 | Päivitetty 18.7.2014 4:11

Turvallisuuspalvelun johtaja syyttää keskusteluiden perusteella kahta venäläistä tiedustelupalvelun työntekijää osallisuudesta turmaan. Hän ei kuitenkaan täsmennä syytöksiään. Suomessa nauhoista kertoi ensimmäisenä Verkkouutiset.

Keskustelut on käännetty myös englanniksi. Ensimmäisellä nauhalla puhuvat SBU:n mukaan venäläiseversti Vasili Geranin sekä separatisti I. (mahdollisesti kapinallisjohtaja Igor) Bezler. Käännöksen mukaan Bezler kertoo tapahtuneesta Geraninille noin puoli tuntia koneen alas ampumisen jälkeen.

- Olemme juuri ampuneet alas lentokoneen. Se oli "Minerin" ryhmä. Se putosi Jenakijeven ulkopuolelle, hän sanoo käännöstekstin mukaan.

Toisella nauhalla puhuvat SBU:n mukaan kaksi salanimillä esiintyvää terroristia, jotka päätyvät siihen tulokseen, että kyseessä on siviilikone eikä sen kyydissä ollut aseita. Romun keskellä näkyi käännöstekstin mukaan vain siviilien tavaroita, muun muassa indonesialaiselle Thompsonin yliopiston opiskelijalle kuuluvia asiakirjoja.

Kolmannella nauhalla puhuvan separatistijohtajan nimeksi annetaan Kozitsyn. Nimetön militantti kertoo tälle käännöksen mukaan, että TV:ssä puhutaan AN-26-rahtikoneesta, mutta alas ammutun koneen kyljessä lukee ”Malaysian Airlines”.

- Tämä osoittautui matkustajakoneeksi. Se putosi Grabovon ulkopuolelle, naisten ja lasten ruumiita on paljon. Kasakat kiertelevät nyt siellä, nimetön militantti kertoo käännöksen mukaan videolla ja ihmettelee, mitä kone teki Ukrainan alueen yläpuolella.

- No, sitten se kuljetti vakoojia. Miksi helvetissä he lensivät (siellä)? Tässä on sota meneillään, Kozitsyniksi mainittu henkilö vastaa ihmettelyyn.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?