Ulkomaat

Ikuisen nuoruuden outo resepti: 126-vuotias mies vetää askin röökiä päivässä ja kieltäytyy suihkusta

Julkaistu:

Maailman vanhimmaksi ihmiseksi uskottu José Aguinelo dos Santos, 126, uskoo tietävänsä pitkän elämän salaisuuden.
José Aquinelo dos Santos vietti syntymäpäiväänsä viikko sitten maanantaina. Se oli tärkeä päivä, José Aguinelo dos Santosin 126. syntymäpäivä. Hän saattaa olla maailman vanhin elossa oleva ihminen, kertoo Telegraph. Syntymätodistuksensa mukaan hän syntyi heinäkuun 7. päivänä 1888.

Poikamiehenä Baurún kaupungissa Sao Paulon osavaltiossa elelevä Aguinelo dos Santos, eli herra José, kuten paikalliset häntä kunnioittavasti kutsuvat, on huikeaan ikäänsä nähden terve ja omatoiminen mies. Vanhainkodissa asuva mies kävelee omin avuin eikä hänellä ole ikäihmisiä normaalisti koettelevia vaivoja. Hän on vitsiniekka ja laulaa mielellään. Päivärutiineihin kuuluu myös lautasellinen riisiä ja papuja.

Täysin paheetonta ei herra Josén elämä ole. Viimeisimpien 50 vuoden aikana hän on polttanut savukkeita askin päivässä. Hän myös inhoaa kylpemistä.

- Hän ei tykkää peseytyä joka päivä ja joskus on mahdotonta saada hänet suihkuun. Kun hän päättää jotakin, se on viimeinen sana. Kukaan ei saa häntä muuttamaan mieltään, kertoi vanhainkodin psykologi Mariana Silva Telegraphin mukaan.

126-vuotias mies itse uskoo, että pienet paheet ovat tehneet hänestä pitkäikäisen. Hän on kertonut brasilialaiselle G1-verkkosivustolle, ettei pitkään elämään tarvita sen kummallisempia salaisuuksia.

- Totuus on, että sitä vain vanhenee. Vuosi kerrallaan. Minä olen elänyt näin vanhaksi koska olen elänyt isolla e:llä, herra José kertoi filosofiastaan.

Orjien jälkeläinen


Pitkän elämänsä aikana ehtinyt olla mukana monenlaisessa Brasilian historiallisessa käänteessä. Brasilia luopui orjuudesta viimeisenä maassa maailmassa vain kaksi kuukautta ennen hänen syntymäänsä.

Herra José on itsekin maahan Afrikasta tuotujen orjien jälkeläinen ja näki päivänvalon ensimmäisen kerran orjien asuma-alueella Koillis-Brasiliassa Cearan osavaltiossa. Aikuisena miehenä hän muutti etelään Sao Paulon osavaltioon ja työskenteli siellä kahviplantaasilla Baurún kaupungissa.

Herra José oli 26, kun ensimmäinen maailmansota syttyi, 52-vuotias, kun brasilialainen jalkapallolegenda Pelé syntyi ja 62, kun Brasilia isännöi edellisen kerran jalkapallon MM-kisoja 1950. Herra José oli 65-vuotias eläkeläinen, kun kuningatar Elisabeth II nousi valtaan Britanniassa.

Herra Josén ikä yritetään vielä varmistaa radiohiiliajoituksen avulla. Erikoista tapauksessa on, että koko elämänsä ilman minkäänlaisia henkilöpapereita elänyt mies sai syntymätodistuksensa vasta viime kuussa. Sitä oli edeltänyt ankara tutkimustyö, joka vei lapsuusmuistojen avulla lopulta hänen synnyinseuduilleen, entiselle orjien asuinalueelle Koillis-Brasiliaan.

Kalliiseen radiohiiliajoitukseen turvaudutaan koska vanhainkodin mielestä on tärkeää todistaa herra Josén ikä.

- Uskomme, että maailman vanhin ihminen elää täällä meidän kanssamme ja (radiohiiliajoitus) on ainoa keino todistaa se, sanoi vanhainkodin johtaja José Roberto Pires.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Suomalaiset töllöttivät televisiota lähes 3 tuntia vuorokaudessa – vuoden katsotuinta ohjelmaa seurasi keskimäärin yli 2,4 miljoonaa ihmistä
   Kotimaa
  3. Taksinkuljettajaa epäillään seksuaalisesta ahdistelusta – naisasiakas kertoo IL:lle: ”Yritti suudella väkisin”
   Kotimaa
  4. Tunti sitten
  5. Teollisuushalli syttyi Laukaassa, paikalla luvatta ollut mies pelastettiin
   Kotimaa
  6. Lauri Markkasen Chicago Bulls katkaisi vihdoin tappiokierteensä – Cleveland kaatui 104–88
   NBA
  7. Otepään onnistuminen antoi elonmerkkejä Johanna Matintalolle: ”Perjantain ainoa tavoite on napata mitali”
   Maastohiihto
  8. Tiistaiaamusta on tulossa todella kylmä, –30 asteen raja rikkoutui etelässä jo maanantai-iltana
   Kotimaa
  9. Janni Hussi paljastaa totuuden Joel Harkimon kanssa tehdystä matkasta – kauan odotetusta lemmenlomasta tuli yksi iso pettymys
   Viihde
  10. Pellosta löytyi 1300-luvulla kuollut mies ja miekka, jossa luki ”Benedictus” – Nyt Janakkalan miekka­miehen perimästä selvisi uutta tietoa
   Tiede
  11. 2 tuntia sitten
  12. Antti Rinne jäi sairauslomalle sepelvaltimon tukoksen vuoksi – lääkäri kertoo nyt vaarallisesta kansantaudista, joka voi viedä hengen varoittamatta
   Kotimaa
  13. Bachelorette-Jenny ruotii menneitä – ei enää ryhdy suhteeseen vain läheisyyden kaipuusta: ”Sitä saa myös seksistä ja sunnuntaipoikaystävistä”
   Viihde
  14. Näytä lisää