Israel on aloittanut uudelleen ilmaiskut Gazan alueelle

Julkaistu:

Israelin ilmaiskut alkoivat uudelleen vain kuusi tuntia sen jälkeen kun Israel suostui Egyptin ehdottamaan aselepoon. Hamas ei suostunut aselepoon vaan jatkoi raketti-iskujaan Israelin puolelle.
- Hamas on laukaissut 47 rakettia sen jälkeen kun me lopetimme iskumme Gazaan (tänä aamuna). Tämän seurauksena me olemme aloittaneet uudelleen operaatiomme Hamasia vastaan, sanottiin Israelin armeijan lausunnossa.

Egyptin julkistaman suunnitelman mukaan yhteisen liennytyksen viikon kestäneissä taisteluissa tuli alkaa yhdeksältä aamulla paikallista aikaa, ja vihamielisyyksien loppua 12 tunnissa.

Hamasin aseistettu siipi Izz el-Deen al-Qassam -ryhmä torjui tulitauon ja sanoi, että sen taistelu Israelia vastaan "kasvaisi julmuudessa ja kiivaudessa".

Mutta Moussa Abu Marzouk, Hamasin johtava viranomainen, joka oli Kairossa, sanoi, että liike, joka etsii sopimusta, joka helpottaisi Egyptin ja Israelin asettamia rajoituksia rajalla, ei ollut vielä tehnyt viimeistä päätöstä ehdotuksesta.

Suora tv-lähetys näytti Israelin ohjuspuolustusjärjestelmän keskeyttävän useita raketteja Ashbodin kaupungin yllä, missä tehtaaseen osui isku. Hätäpalvelut sanoivat, että kukaan ei loukkaantunut iskussa.

Sireenit myös soivat alueella noin 130 kilometriä pohjoiseen Gazan alueelta.

Qassam-ryhmä ilmoitti olevansa vastuussa joistain raketti-iskuista.

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry ilmaisi tukensa Israelille Wienistä käsin.

- En voi tuomita tarpeeksi vahvasti Hamasin toimia heidän ampuessaan useita raketteja niin röyhkeästi suoraan hyväntahdon eleen, eli tulitauon, kasvoille, Kerry sanoi.

Gazan terveysviranomaiset kertovat, että ainakin 184 palestiinalaista, suurin osa heistä siviilejä, on kuollut kahdeksan päivää kestäneissä taisteluissa, jotka ovat pahin leimahdus kahteen vuoteen Israelin ja Palestiinan välillä.

Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu varoitti aiemmin, että Israel vastaisi voimakkaasti jos raketit jatkaisivat lentoaan. Netanjahun turvallisuuskabinetti äänesti aiemmin tänään äänin 6-2 aselevon puolesta.

- Pääministeri ja puolustusministeri ovat määränneet, että Israelin armeijan joukot ryhtyvät voimakkaisiin toimiin terroristikohteita vastaan Gazassa, sanoo viranomainen Israelista.

Aiemmin Sami Abu Zuhri, Hamasin tiedottaja Gazassa, sanoi, että liikkeen vaatimuksiin täytyy ensin vastata, ennen kuin se laskee aseensa.

Muut palestiinalaiset militanttiryhmät ovat myös sanoneet, että ne eivät ole vielä suostuneet Egyptin tarjoukseen.

Palestiinan presidentti Mahmoud Abbas, joka saavutti huhtikuussa sopimuksen Hamasin kanssa, mikä johti yhtenäisen hallituksen muodostamiseen viime kuussa, kehotti ehdotuksen hyväksymiseen, palestiinalaisen uutistoimiston mukaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt