Tapahtuiko ratkaiseva käänne? Ukrainan lippu nousi Slovjanskin ylle - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tapahtuiko ratkaiseva käänne? Ukrainan lippu nousi Slovjanskin ylle

Ukrainan hallituksen joukot saavuttivat lauantaina merkittävän voiton taisteluissaan Venäjä-mielisiä separatisteja vastaan, kun kapinalliset vetäytyivät huhtikuusta lähtien hallitsemastaan Slovjanskin kaupungista.

5.7.2014 21:10 | Päivitetty 5.7.2014 21:38

Voiton symboliksi hallituksen joukot vetivät kaupungin hallintorakennuksen salkoon Ukrainan sinikeltaisen lipun, joka näin korvasi salossa huhtikuusta lähtien liehuneen Venäjän lipun.

Hallituksen joukot partioivat lauantaina iltapäivällä Slovjanskin keskustassa samalla kun esikaupunkialueilta kuului edelleen laukauksia.

Uutistoimisto AFP:n mukaan hallituksen Slovjanskiin ampuma tykistötuli aiheutti suurta vahinkoa kaupungin rakennuksille.

Ennen sotimisen alkamista itäukrainalaiskaupungissa oli noin 120 000 asukasta. Heistä moni on paennut taistelujen tieltä.

– Teidän käskynne vapauttaa Slovjansk taistelijoista on toteutettu, Ukrainan puolustusministeri Valeri Heletei ilmoitti lauantaina presidentti Petro Poroshenkolle presidentin nettisivujen mukaan.

Donetskin separatistien johtaja Aleksandr Borodai myönsi joukkojensa tappion.

– Vihollisen joukkojen suuren määrällisen ylivoiman takia Donetskin kansantasavallan asevoimat joutuivat jättämään asemansa rintaman pohjoisessa osassa, Borodai sanoi uutistoimisto Interfaxille.

Tulitaukoneuvottelut eivät etene

Itä-Ukrainan jo kolme kuukautta jatkuneissa yhteenotoissa on kuollut yli 200 hallituksen sotilasta sekä satoja separatisteja ja siviilejä.

Kriisiä on yritetty sovitella korkealla kansainvälisellä tasolla, mutta laihoin tuloksin.

Viimeksi keskiviikkona Ukrainan, Venäjän, Saksan ja Ranskan ulkoministerit sopivat Berliinissä, että tulitaukoon tähtäävät neuvottelut aloitetaan viimeistään lauantaina.

Ukrainan, Venäjän ja Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin lisäksi neuvotteluihin oli määrä ottaa mukaan myös separatistien edustaja.Presidentti Poroshenko kertoi perjantaina ehdottaneensa neuvottelujen aloittamista, mutta aloite ei näyttänyt lauantaina johtaneen tapaamiseen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?