Ulkomaat

Isis haluaa kasvaa suuremmaksi kuin al-Qaida

Julkaistu:

Globaali jihadismi ei häviä ainakaan vuosikymmeneen, arvioi Maanpuolustuskorkeakoulun tutkija Juha Saarinen.
– Syyrian konflikti on lisännyt globaalin jihadismin elinkaarta merkittävästi, hän sanoo.

Esimerkiksi äärisunnalainen Isis on värvännyt taistelijoita Syyrian sekasorron keskeltä.

Isis ja al-Qaida käyvät kamppailua suurimman jihadistiverkoston paikasta. Isis kuului aiemmin al-Qaidaan, mutta ryhmät tekivät pesäeron vuoden alussa. Al-Qaidan johtaja Aiman al-Zawahiri ilmoitti, että liikkeellä ei ole enää mitään tekemistä Isisin kanssa.

– Kiista syntyi, kun Isis alkoi tavoitella yhä enemmän valtaa ja lähetti omia taistelijoitaan Syyriaan, mitä al-Qaida vastusti, Saarinen sanoo.

Isistä on kuvattu liian brutaaliksi jopa al-Qaidalle.

– Isis käyttää väkivaltaa huomattavasti raaemmin ja helpommin kuin al-Qaida. Se suhtautuu myös vihamielisemmin shiiamuslimeihin.

Ideologisesti niiden erot eivät ole isot. Isis käy al-Qaidan tavoin globaalia "pyhää sotaa" ja tavoittelee Irakista Syyriaan – tai koko islamilaiseen maailmaan – ulottuvaa sharia-lailla hallittua aluetta.

Köyhyys ja työttömyys ruokkivat


Al-Qaidaan linkittyy löyhästi useita islamistijärjestöjä, mutta niiden uskotaan käyvän enemmän alueellista valtataistelua kuin ottavan osaa maailmanlaajuiseen jihadiin. Länsimaita vastaan ne iskevät lähinnä omissa maissaan.

Somalian väliaikaishallitusta vastaan sotiva al-Shabaab on esimerkki al-Qaidaan linkittyvästä järjestöstä, jolla on sekä alueellisia että globaaliin jihadiin liittyviä tavoitteita.

- Al-Shabaabin johto tavoittelee globaalia jihadia, mutta sen sisällä olevat heimot ovat myös kiinnostuneita paikallisista valtataisteluistaan, sanoo Suomen Kenian-suurlähettiläs Sofie From-Emmesberger.

– Keniassa järjestö on rekrytoinut itsensä syrjityksi kokeneita, työttömiä nuoria.

Heikot hallitukset ja köyhyys ovat vahvistaneet al-Shabaabin lisäksi Nigerian Boko Haramia.

Islamilaista valtiota Nigeriaan tavoitteleva Boko Haram on vannonut uskollisuutta al-Qaidalle, mutta sen toimissa uskotaan olevan kyse pitkälti Nigerian epätasa-arvosta ja sisäisistä valtataisteluista. Ennen vuotta 2009 järjestö ei tavoitellut edes Nigerian hallinnon väkivaltaista syrjäyttämistä, mutta hallituksen tiukat vastatoimet radikalisoivat sitä, arvioi yhdysvaltalainen ajatushautomo CFR.
 

Isisin voittokulku voi olla lyhyt


Saarisen mukaan olennaista jihadismin kannalta on, mihin sen puolesta rummuttavat asettuvat, Isisin vai al-Qaidan suunnalle.

Al-Qaidan keskusjohto on heikentynyt useiden johtajien kuoltua. Isis taas on ääri-islamistien keskuudessa näkyvässä roolissa sen saamien voittojen vuoksi.

Irakin sunneja on asettunut Isisin puolelle vastalauseena shiiahallituksen sunneja syrjivälle politiikalle. Sunnikapinalliset eivät kuitenkaan välttämättä anna loputtomiin tukeaan Isisille, jos se käy liian vallanahneeksi, kuten Syyriassa kävi. Myös sen brutaalit otteet voivat heikentää kannatusta.

– Isistä edeltänyt järjestö onnistuttiin jo kerran hävittämään Irakissa. Al-Qaidan on vuosikymmenen aikana sanottu jo muutamaan kertaan olleen tuhon partaalla, mutta se ei ole tuhoutunut, Saarinen huomauttaa.
 

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt