Ulkomaat

Ukrainan presidentti: Kiovalla on varasuunnitelma kapinallisia vastaan

Julkaistu:

Ukrainan presidentti Petro Poroshenko kertoi lauantaina lisää yksityiskohtia Itä-Ukrainaan kaavailemastaan rauhansuunnitelmasta. Presidentin mukaan hallituksella on hihassaan myös ”suunnitelma B”.
Poroshenko julisti perjantaina viikon mittaisen tulitauon Itä-Ukrainaan. Hänen mukaansa hallituksen joukot tulittavat tulitauon aikana vain silloin, jos niitä vastaan hyökätään. Kapinalliset ja hallituksen joukot ovat kuitenkin ottaneet yhteen myös tulitauon julistamisen jälkeen.

Lauantaina Poroshenko kertoi näkevänsä kaksi vaihtoehtoa tilanteen kehittymiselle.
- Niiden, jotka toivovat käyttävänsä tulitaukoa ajan pelaamiseen ja joukkojensa uudelleen järjestelyyn, on tiedettävä, että meillä on suunnitelma B. En mene tämän suunnitelman yksityiskohtiin, koska uskon, että rauhansuunnitelmamme toimii, Poroshenko sanoi.

Hän korosti lauantain TV-esiintymisessään myös sitä, että maailman johtajat, kuten Yhdysvaltain Barack Obama ja Ranskan Francois Hollande, tukevat hänen viidentoista kohdan suunnitelmaansa rauhan aikaansaamiseksi.

Myös Venäjä on suhtautunut positiivisesti tulitaukoon. Presidentti Vladimir Putin on kuitenkin korostanut, ettei rauhansuunnitelma saa olla ”uhkavaatimus” kapinallisille ja että neuvotteluiden aloittamiseksi on otettava konkreettisia askelia.

Poroshenkon mukaan rauhansuunnitelma sisältää muun muassa seuraavia kohtia:
- Parlamentin käsittelyyn tulee lakiehdotus, joka armahtaisi rikossyytteistä ne kapinalliset, jotka laskevat aseensa eivätkä ole tappaneet ukrainalaissotilaita tai ”rauhanomaisia” ihmisiä.
- Kaikki panttivangit on vapautettava välittömästi.
- Venäläisille palkkasotilaille avataan ”turvakäytävä”, jota myöten he voivat palata turvallisesti Venäjälle. Tankkien, panssariajoneuvojen ja raketinheitinten on kuitenkin jäätävä Ukrainaan.
- Ukrainan ja Venäjän rajalle muodostetaan kymmenen kilometrin puskurivyöhyke.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt