Ulkomaat

Venäjä määräsi joukkoja taisteluvalmiuteen - Sotilasasiantuntija: Tätä se tarkoittaa käytännössä

Julkaistu:

Venäjän armeijan joukot keskisellä sotilaspiirillä on määrätty taisteluvalmiuteen.
Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu ilmoitti tänään, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on määrännyt armeijan joukot keskisellä sotilaspiirillä täyteen taisteluvalmiuteen.

Venäläisrahoitteinen Russia Today kertoo valmiuden nostamisen liittyvän sotaharjoituksiin, jotka Putin määräsi yllättäen. Lehden lähteenä on puolustusministeri Shoigu.

Suomen Sotilas –lehden sotilasasiantuntija Arto Pulkki kertoo valmiuden nostamisella olevan kaksi tarkoitusta.

– Perinteisesti taisteluvalmiuteen nostamisella testataan omia joukkoja, mutta se toimii samalla myös voimannäyttönä.

Käytännössä taisteluvalmius tarkoittaa sitä, että armeijan on helpompi siirtyä hyökkäysvalmiuteen. Esimerkiksi sopimussotilailla on korotettu palveluvalmius, eli he ovat koko ajan armeijan palveluksessa.

Mikäli taisteluvalmiuden nostaminen liittyy harjoituksiin, ei se olisi yllättävää. Pulkin mukaan Venäjä nostaa valmiuttaan harjoituksia varten ja viime vuosina monesti vielä yllättäen.Sopimussotilaista taisteluosastotJos Venäjä suunnittelisi hyökkäystä esimerkiksi Ukrainaan, joutuisi se silloinkin nostamaan valmiuttaan. Ukrainan rajalla on eteläinen sotilaspiiri, mutta sopimussotilaita tuotaisiin myös muista piireistä.

– Eri sotilaspiirien alueilla olevien prikaatien sopimussotilaista muodostetaan taisteluosastoja, joita yhdistelemällä luodaan operaation vaatima joukkoryhmitys, Pulkki kuvailee.

Pulkin mukaan nyt tehdystä keskisen sotilaspiirin valmiuden nostosta ei kuitenkaan voida vetää johtopäätöstä, että Venäjä valmistelisi sen yleisjoukkojen hyökkäystä Ukrainaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt