Ulkomaat

Göbbelsin huvila myynnissä - ei uusnatseille

Julkaistu:

Saksa
Berliini haluaa eroon natsi-Saksan propagandaministerin huvilasta, mutta ei millä tahansa hinnalla.
Berliinin kaupunki lahjoitti natsi-Saksan propagandaministerille, Adolf Hitlerin lähimpiin miehiin kuuluneelle Joseph Göbbelsille ison huvilakompleksin vuonna 1936 läheltä Berliiniä elinikäiseen käyttöön.

Göbbelsin sanotaan viettäneen paljon aikaa huvilalla ja kirjoittaneen siellä muun muassa puheitaan. Huvila sijaitsi kaukana pommituksista, joilla liittoutuneet moukaroivat Berliiniä toisen maailmansodan aikana.

Vasta sodan lopulla Göbbels vetäytyi perheineen Hitlerin seuraksi tämän komentobunkkeriin. Hän teki Hitlerin tavoin itsemurhan bunkkerissa.

Sodan jälkeen Haus am Bogensee -huvila jäi Itä-Saksan puolelle. Saksojen yhdistymisen jälkeen Berliinin kaupunki otti sen jälleen haltuunsa ja on siitä lähtien yrittänyt myydä huvilaa.

Lukuisia myyntiyrityksiä


Ostajaa on etsitty myös ulkomailta, sillä viranomaiset epäilevät, että Saksan uusnatseihin lukeutuvat henkilöt tai järjestöt ovat yrittäneet ujuttautua ostajaehdokkaiden joukkoon. Viimeisin myyntiyritys oli viime lokakuussa, mutta sopivia kiinnostuneita ei ilmaantunut.

Huvilan sanotaan olevan ainoa natsi-Saksan johtajien jäljiltä säilynyt, sillä Hitlerin ja Hermann Göringin huvilat tuhottiin sodan jälkeen.

Göbbelsin huvilan myyntiä hidastaa se, että kompleksi on iso. Useissa eri rakennuksissa kerrotaan olevan yhteensä 70 makuuhuonetta, iso sali juhlia ja ruokailuja varten sekä muun muassa elokuvateatteri.

Bildin
mukaan tilojen huonepinta-ala on peräti 168 000 neliömetriä. Tontin koko on 500 hehtaaria.Viranomaiset edellyttävät ostajalta, että tämä suunnittelee alueelle esimerkiksi yleishyödyllistä toimintaa ja suojelee sen historiallisia kohteita.

- Emme myy eniten tarjoavalle vaan sille, jolla on vakuuttavin suunnitelma, kertoi kiinteistöä hallinnoiva Irina Dähne Bildille.

Tilat sopisivat viranomaisten mukaan esimerkiksi koulutus- tai leirikeskukseksi tai terveysklinikaksi.

Ostajalla pitäisi olla kuitenkin varaa ylläpitää paikkaa. Bildin mukaan koko alueen hoito maksaa Berliinin kaupungille vuosittain 225 000 euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt