Turkin EU-jäsenyys hyytynyt pahasti - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Turkin EU-jäsenyys hyytynyt pahasti

Turkki on ollut EU:n ehdokasmaana jo vuodesta 1999 lähtien, mutta jäsenyyshanke ei ole viime aikoina sanottavammin edennyt.

11.6.2014 20:29

Talousongelmissa rypeneessä EU:ssa on podettu väsymystä viime vuosikymmenen suurten laajentumisharppausten jälkeen, ja samaan aikaan Turkissa poliittinen johto on tuntenut niukasti mielenkiintoa liberaaleja arvoja ja ihmisoikeuksia korostavaa unionia kohtaan.

– Neuvotteluprosessi on täysin retorinen. Kummallakaan osapuolella ei ole aitoa halua edetä mihinkään, Ulkopoliittisen instituutin tutkija Toni Alaranta arvioi.

Vaikka Turkin nykyjohto ei nationalismia kartakaan, Alaranta ei usko, että maasta kehittyisi uhkatekijä naapureilleen. Turkin ulkopolitiikan peruslinjassa tuskin tapahtuu muutosta, vaan maa pysyy läntisen turvallisuuskehikon sisällä eli Nato-jäsenenä.

– Perusasetelma pysyy, mutta Turkki on aivan eri tavalla arvioitavissa oleva pelaaja. Siitä oletusarvosta, että Turkki ottaisi aina automaattisesti lännen mukaisia kantoja, kannattaa luopua, Alaranta sanoo ja muistuttaa Turkin vetäneen omaa linjaansa niin Syyrian kuin Iraninkin suhteen. Myös Venäjän ja Kiinan suuntaan Turkki on harjoittanut erilaista politiikkaa kuin muut Nato-maat.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?