Maailman kalleimman aseprojektin lopputulos: onko tämä superhävittäjä Suomen Hornetien seuraaja?

rac

Julkaistu:

Uuden sukupolven superhävittäjä F-35 lentää ensimmäistä kertaa Atlantin yli Eurooppaan heinäkuussa. Suomeen se saattaa lentää myöhemmin.
Lisää superkoneita saapuu Eurooppaan heinäkuussa. Tiistaina venäläismedia Russia Today kertoi, että Yhdysvaltain ilmavoimat lähettää kaksi B-2-häivepommittajaa Eurooppaan Naton sotaharjoituksiin.

Sen sijaan heinäkuussa saapuvat F-35-koneet eivät vielä osallistu sotaharjoitukseen vaan superhävittäjät saapuvat ilmailumessuille Englantiin. Kyseessä ovat Britannian ilmavoimien RAF:n kolme ensimmäistä F-35-hävittäjää, jotka esitellään yleisölle heinäkuussa.

Britannia on ensimmäinen maa Yhdysvaltojen jälkeen, joka saa käyttöönsä F-35-hävittäjiä. Mahdollisten muiden ostajien odotetaan seuraavan tarkasti F-35:n ensimmäistä lentoa Eurooppaan.

Myöhemmin tulevaisuudessa superhävittäjän lento jatkuu Englannista itään, kun Nato-maa Norja on jo valinnut seuraavaksi hävittäjätyypikseen F-35:n. Se päihitti Norjassa ruotsalaisen Saabin Jas 39 Gripen –hävittäjän.

Suomen puolustusministeri Carl Haglund on myös väläytellyt F-35:tä Suomen ilmavoimien Hornetien korvaajaksi. Jas-hävittäjiä Hornetien seuraajaksi on väläytellyt muiden muassa eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma.

- Vaikka kannatan yhteistyötä Ruotsin kanssa, niin ei se voi mennä niin, että ostamme ruotsalaisen Jas-hävittäjän, jos saamme suurin piirtein samaan hintaan amerikkalaisen F-35-häivehävittäjän, Haglund sanoi Helsingin Sanomille huhtikuussa.


F-35 vs. Jas Gripen



F-35 oli suunniteltu kevyeksi ja edulliseksi hävittäjäksi – ja siitä tuli maailmanhistorian kallein aseprojekti. Viime vuonna arvioitiin, että rahaa projektiin kuluu 400 miljardia dollaria. Amerikkalaiskanava NBC huomauttaa, että se on noin kaksi kertaa sen verran kuin ihmisen lähettäminen kuuhun maksoi.

Siinä missä 1970-luvulla suunniteltu F-18 Hornet kuuluu hävittäjien neljänteen sukupolveen, F-35 edustaa jo seuraavaa.

Viidennen sukupolven hävittäjien tapaan F-35 hyödyntää häiveteknologiaa, joten se on tutkassa vaikeasti havaittava. Lisäksi koneen suihkumoottorin työntövoimaa voidaan suunnata, mikä parantaa liikkumiskykyä. F-35:stä valmistetaan eri versioita, joista kallein pystyy nousemaan pystysuoraan.

Ruotsalainen JAS 39 Gripen on neljännen sukupolven hävittäjä. Heti alkuunsa Gripen sai hieman epävarman maineen, kun kaksi Gripeniä putosi ennen niiden varsinaista käyttöönottoa 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa.

Ruotsalaiskoneesta kehitellään uutta mallia, jossa on muun muassa AESA-tutka, suurempi polttoainetankki, enemmän asekiinnikkeitä ja tehokkaampi moottori. Näillä muutoksilla haetaan parempaa pommitusroolia kun nykyversiossa pääpaino on torjuntakyvyssä.


F-35 Lightning II
 • Ensilento: 15. joulukuuta 2006
 • Valmistaja: Lockheed Martin Aeronautics, Northrop Grumman, BAE Systems
 • Pituus: 15,37 m, siipien kärkiväli 10,65 m.
 • Suurin lentoonlähtöpaino: 31 700 kiloa.
 • Moottori: Pratt & Whitney F135 -suihkumoottori jälkipolttimella.
 • Huippunopeus: 1,6 machia.
 • Aseistus: Tykki:1 × 25 mm GAU-22/A-kanuuna, 180 panosta - F-35B:ssä ja F-35C:ssä 220:n panoksen lisävyö, Ohjukset: Sisäisesti; 4 ilmasta-ilmaan-ohjusta tai 2 ilmasta-ilmaan-ohjusta, ja 2 meritorjuntaohjusta Ulkoisesti; 6 ilmasta-ilmaan-ohjusta tai 4 ilmasta-maahan-ohjusta ja 2 meritorjuntaohjusta


Jas 39 Gripen
 • Ensilento: 1988, palveluskäyttöön 1996.
 • Valmistaja: Saab AB.
 • Pituus: 14,1 m, siipien kärkiväli 8,4 m.
 • Suurin lentoonlähtöpaino: 14000 kg.
 • Moottori: Volvo Aero RM12 (GE404).
 • Huippunopeus: 2 machia.
 • Aseistus: 27 mm Mauser BK-27 automaattitykki, 2 x AIM-9 Sidewinder (RB 74) -ilmataisteluohjuksia, 4 x AIM-120 AMRAAM -ilmataisteluohjuksia, 4 x AGM-65A/B Maverick (RB 75) -ilmasta-maahan-ohjuksia, 2 x Saab RBS 15F -meritaisteluohjuksia, 2 x Dasa DWS 39 -sirotteiden levittäjiä tai KEPD 150 -kuormaohjuksia.
(Jas Gripenistä on kehitteillä paranneltu malli, jossa on muun muassa AESA-tutka, suurempi polttoainetankki, enemmän asekiinnikkeitä ja tehokkaampi moottori.)


Todellinen superhävittäjä - tämä ei ole kaupan



Todellinen superhävittäjä on Yhdysvaltain tarkoin varjeltu ilmaherruushävittäjä F-22 Raptor.

Häivehävittäjä Raptorissa hyödynnetään myös F-35-hävittäjän kaltaista suihkuvirtauksen kääntämistä eri suuntiin. F-22 edustaa jo aivan eri hintaluokkaa F-35:een verrattuna.


F-35:n kehitystyössä on mukana useita maita, mutta F-22 Raptor on Yhdysvaltain tiukasti varjelema salaisuus. Sitä ei toistaiseksi edes myydä ulkomaille.

F-35:tä on luonnehdittu köyhän miehen Raptoriksi.


Superkone idästä



Venäjän uusi viidennen sukupolven hävittäjä Suhoi PAK-FA pyrkii haastamaan amerikkalaiset kilpailijansa F-22:n ja F-35:n. Sen on tarkoitus korvata tulevaisuudessa Venäjän nykyiset, neljättä hävittäjäpolvea edustavat MiG 29- ja Suhoi 27 -koneet.


 

Tämä kone tulee olemaan parempi verrattuna pahimpaan kilpailijaan F-22:een niin käsiteltävyydeltään, aseistukseltaan kuin toimintasäteeltään.

Vladimir Putin vuonna 2010
Monet Suhoi PAK-FA:n yksityiskohdat ovat pysyneet salaisuuksina. Taannoin intialaislähteet kuitenkin kertoivat, että koneen heijastuspinta-ala tutkassa on vain puolen neliömetrin luokkaa. Lisäksi koneen elektroniikka- ja asejärjestelmät ovat viimeisintä huutoa. Lentäjä voi esimerkiksi asettaa ohjuksille maaleja kypärätähtäimellä, vain katsettaan kääntämällä.

Presidentti Vladimir Putin on sanonut, että kone tulisi palveluskäyttöön vuonna 2016.

Lähteet: Reuters, NBC, Aviationweek.com, Wikipedia, IS/HS-arkisto

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt