Loppu hyvin: Karkulaisveteraani palasi Normandiasta vahingoittumattomana kotiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Loppu hyvin: Karkulaisveteraani palasi Normandiasta vahingoittumattomana kotiin

BBC:n tietojen mukaan Normandian veteraanille oli annettu Britanniaan tuovalta lautalta hytti, lämmintä ruokaa ja varattu kyyti perille Sussexin Hovessa sijaitsevaan hoitokotiin.

7.6.2014 17:31

Toisen maailmansodan kovimman taistelun veteraani Bernard Jordan näytti maailmalle mistä vanhat sotaratsut on tehty. Vaikka Sussexissa Britanniassa sijaitsevan Pinesin hoitokodin henkilökunta toppuutteli Jordania lähtemästä jälleen Normandiaan, 89-vuotias teräsvaari lähti joka tapauksessa. Karkumatkasta tuli maailmanlaajuinen uutinen. Hoitokoti ei kuitenkaan ollut kieltänyt Jordania lähtemästä, kuten aiemmin kerrottiin, ainoastaan suositellut jäämään kotiin terveydellisistä syistä.

Nyt maailma voi lakata hössöttämästä sillä tarinalla on onnellinen loppu.

Perjantai-iltana Jordan oli BBC:n "vahvistettujen tietojen" mukaan lautalla ja palaamassa kotiin. Veteraanille oli annettu lautalta hytti, lämmintä ruokaa ja varattu kyyti perille Sussexin Hovessa sijaitsevaan hoitokotiin.

Jordanin Ranskaan vieneessä laivayhtiössä yhteyshenkilönä toimiva Sonia Pittam ihaili virkeää veteraania.

- Hänellä on tosiaan nokkela vanha kettu, Pittam naureskeli Jordanin tempaukselle.

- Hän ei niinkään puhunut maihinnoususta vaan oli enemmänkin innostunut siitä kuinka kaikki huolehtivat (veteraaneista) ja vilkuttivat heille jo satamassa. Hän sanoi yhä uudelleen vain "kaikki tämä meitä varten".

Hoitokodin johtokuntaan kuuluva Peter Curtis kertoi keskustelleensa Jordanin kanssa. Hänen mukaansa veteraani kiirehti kotia kohti heti perjantai-iltana koska muistojuhlaan osallistuminen oli herättänyt niin paljon tunteita ja ollut hieman väsyttävää.

Laivaston upseeri

Kuninkaallisessa laivastossa toisen maailmansodan aikaan palvellut Jordan taistelutovereineen oli mukana, kun liittoutuneiden joukot rymistelivät Normandian rannikolle kesäkuun 6. päivänä 1944. Hän oli paikalla, kun Normandiassa muistettiin maihinnousun aiempia vuosipäiviä ja hän päätti olla paikalla myös 70-vuotisjuhlallisuuksissa perjantaina, maksoi mitä maksoi. Torstai-iltana hoitokodin henkilökunta ensin ilmoitti hänet kadonneeksi, mutta myöhemmin selvisi, ettei 89-vuotias entinen upseeri ollutkaan kauppareissulla vaan Normandiassa nykyisen maailman mahtimiesten juhlittavana.

Kun Jordan 70 vuotta sitten palasi kotiin hengissä yhdestä nykyhistorian verisimmästä taistelusta Normandiasta, hän vei vihille sydänkäpysensä Irenen. Pariskunta on pitänyt koko ajan yhtä ja asunut samassa Hoven pikkukaupungissa, jonka pormestarinakin Jordan oli 1995-1996. Irene-vaimo odotti sotasankarin paluuta hoitokodissa.

Veteraania huolestutti perjantaina ainoastaan se, oliko hän joutunut ongelmiin livahdettuaan Normandiaan illan pimeydessä.

- Saatan olla (ongelmissa), mutta toivottavasti en ole, hän totesi ITV Newsille.

Samalla hän myös toivoi saavansa osallistua maihinnousun muistojuhlaan myös ensi vuonna.

- Jos olen vielä paikalla silloin, aion yrittää osallistumista jälleen, Jordanin tiedetään sanoneen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?