Karita Mattilan uhkaaja kelpaa taas Venäjällä – Hellevig näkee itsensä "ristiinnaulittuna" Suomessa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Karita Mattilan uhkaaja kelpaa taas Venäjällä – Hellevig näkee itsensä "ristiinnaulittuna" Suomessa

Laulaja Karita Mattilaa uhkaillut lakimies Jon Hellevig on tehnyt paluun Venäjän median ahkerasti käyttämäksi "suomalaiseksi politologiksi", joka syyttää nyt venäläislehdessä Suomen mediaa hänen itsensä "ristiinnaulitsemisesta".

6.6.2014 18:47

Vladimir Putinin hallintoa kiivaasti puolustava Hellevig joutui Mattila-kohun jälkeen hetkeksi hyllylle Venäjällä, kun RT-televisiokanava ilmoitti poistaneensa Hellevigin tv-keskustelustaan tämän "erittäin ongelmallisten" Mattila-kommenttien vuoksi.

Viime päivinä Hellevig on kuitenkin saanut jälleen runsaasti mediatilaa Venäjällä.

Esimerkiksi keskiviikkona Moskovassa julkaistiin suurella huomiolla kirja Ukrainan nykyhallinnon tekemiksi väitetyistä ihmisoikeusloukkauksista. Hellevig esiteltiin lehdistötilaisuudessa suomalaiseksi politiikantutkijaksi, joka on osallistunut kirjan tietojen keräämiseen.

Rossija 24 -televisiokanava puolestaan haastatteli Hellevigiä tuoreeltaan kirjan tiimoilta. Juontaja kertoi, että niin sanottu "Valkoinen kirja" on Venäjän ulkoministeriön valmistelema todistusaineisto Ukrainassa meneillään olevasta "kansanmurhasta". Kirjan virallinen nimi on "Ukrainan kansalaisvastarinnan aikana tapahtuneet  ihmisoikeuksien massaloukkaukset".

Hellevig esiteltiin tv-haastattelussa suomalaiseksi ekspertiksi ja kansainvälisen oikeuden asiantuntijaksi. Haastattelussa hän muun muassa valitti, ettei Suomen media kerro mitään Ukrainan nykyhallinnon tekemistä ihmisoikeusrikoksista.

Kun Hellevigiltä kysyttiin, miten Suomessa nyt suhtaudutaan Ukrainan tapahtumiin, hän vastasi:

- Se on hyvin surullinen teema, en edes haluaisi puhua siitä... Siellä on sensuuri, Hellevig sanoi Suomen tiedotusvälineisiin viitaten.

"Minut ristiinnaulittiin"

Laajalevikkisessä Komsomolskaja Pravda -lehdessä Hellevig sai puolestaan toukokuun lopussa esittää oman näkemyksensä taannoisesta Karita Mattila -kohustaan.

Lehdessä Hellevig valittelee ensin, kuinka hän ei saanut Suomen mediassa esille omia eurovaaliteemojaan, jotka olivat "Ei Natolle! Ei Euroopan unionille!", minkä vuoksi hänen eurovaalikampanjansa "epäonnistui erinomaisesti".

Tämän jälkeen Hellevig siirtyy selittämään Mattila-kohua:

"Onnistuin kiinnittämään huomiota omaan persoonaani vain kerran. Yksi meidän maailmankuulu oopperadiivamme kieltäytyi esiintymästä Valeri Gergijevin johtaman orkesterin kanssa. Hän perusteli sitä sillä, että Gergijev kannattaa Putinia. Omalla Facebook-sivullani iskin häntä vastaan ilmauksilla, jotka ovat itsensä Zhirinovskin tasolla. Vertasin häntä Eva Brauniin ja kutsuin häntä Ukrainan kaapanneiden natsien rikoskumppaniksi. Ja se teki minut mediasankariksi. Nimeni näkyi vähintäänkin viidessä maamme johtavassa tiedotusvälineessä, jotka muokkaavat yleistä mielipidettä. Minut ristiinnaulittiin", Hellevig kuvailee Komsomolskaja Pravdassa, joka esittelee Hellevigin myös omaksi kolumnistikseen.

Komsomolskaja Pravda tyytyy artikkelissaan täysin tähän Hellevigin omaan selitykseen eikä jutusta käy ilmi, että todellisuudessa Hellevig myös huoritteli Mattilaa ja uhkaili tätä muun muassa raiskauksella sekä tämän konserttien sabotoinnilla. Kohun noustua Hellevig kuitenkin poisti kärjekkäimmät kommenttinsa ja pyysi Suomessa anteeksi sanojaan.

Poliisi tutkii Suomessa

Venäjän mediassa on käsitelty ylipäätään Hellevigin ja Mattilan välille syntynyttä kohua äärimmäisen vähän, vaikka siihen liittyy myös Venäjän tunnetuin kapellimestari Gergijev. Venäjänkielisen internetin pienemmiltä sivustoilta löytyy kuitenkin muutamia juttuja, joissa Hellevigin Mattila-hyökkäyksestä kerrotaan.

Venäläinen oppositiohenkinen Slon-lehti on puolestaan pannut merkille, että Hellevigistä on tullut Dmitri Kiseljovin johtaman Venäjä tänään -mediajätin vakiohaastateltava viime aikoina. Lännessä Kiseljovia itseään pidetään puolestaan Kremlin propagandapäällikkönä, sillä hänen johtamansa mediaryhmän tehtäväksi on annettu "oikeudenmukaisen kuvan muokkaaminen Venäjästä".

Slonin mukaan näyttää myös siltä, että jotkut Venäjä tänään -uutistoimituksen ahkerasti käyttämät "asiantuntijat" ja kommentaattorit ovat yllättäen kasvaneet arvoasteikossa ja saaneet uuden statuksen.

- Suomalainen liikemies-juristi Jon Hellevig, joka kannattaa Vladimir Putinia, on huomaamatta muuttunut politologiksi, ja näyttää siltä, että näin häntä tullaan kutsumaan jatkossa, lehti kirjoittaa viitaten tapaan, jolla Venäjän media vahvistaa Hellevigistä kuvaa arvostettuna länsimaalaisena asiantuntijana.

Venäjän mediasta ei löydy puolestaan juttuja siitä, että Suomessa poliisi tutkii Hellevigin Mattila-kommentteja ja että myös Mattila itse on vastikään ilmoittanut poliisille, että hän vaatii Hellevigille rangaistusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?