Tapaavatko he perjantaina? Obama ja Putin täydessä sanasodassa ennen Ranskan-matkaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tapaavatko he perjantaina? Obama ja Putin täydessä sanasodassa ennen Ranskan-matkaa

Yhdysvaltain ja Venäjän presidentit sanailivat keskiviikkona tiukkaan sävyyn ennen kuin molemmat matkustavat Ranskaan juhlimaan Normandian maihinnousun 70-vuotispäivää.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ovat sanasodassa. Kumpikin miehistä matkustaa Ranskaan perjantaina. Presidentit tapasivat Pietarissa viime syyskuussa.

4.6.2014 20:42

Varsovassa kommunistihallinnon kaatumisen 25-vuotisjuhlissa puhunut Obama tuomitsi selvin sanoin Krimin miehityksen ja Venäjän muut loukkaukset Ukrainaa vastaan. Obaman mukaan "imperiumien ja vaikutuspiirien aika on ohitse" eivätkä suuret valtiot voi enää määräillä pienempiään. - Vapaat kansakuntamme yhdistävät voimansa, niin että uudet venäläiset provokaatiot merkitsevät Venäjälle vain eristymistä ja uusia kustannuksia, Obama sanoi. Obama vakuutti, että Yhdysvallat on täysin sitoutunut puolustamaan Nato-liittolaisiaan Itä-Euroopassa. - Puola ei jää yksin. Viro ei jää yksin. Latvia ei jää yksin. Liettua ei jää yksin. Romania ei jää yksin, Obama luetteli.

Obama tapasi Varsovassa myös Ukrainan presidentiksi valitun Petro Poroshenkon ja lupasi Ukrainalle lisää tukea. Valkoisen talon mukaan Ukrainalle aiotaan toimittaa muun muassa luotiliivejä, pimeänäkölaitteita ja viestintävarusteita. Yhdysvallat aikoo myös tarjota koulutusta ukrainalaisille poliiseille ja sotilaille. Varsovan juhlallisuuksiin niin ikään osallistunut presidentti Sauli Niinistö tapasi myös Poroshenkon. Presidenttien keskusteluja hallitsivat Ukrainan kriisi ja sen ratkaisumahdollisuudet.  

"Yhdysvallat tekopyhä"

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ollut mukana Varsovan juhlallisuuksissa, mutta kommentoi Yhdysvaltain linjaa ranskalaisille televisiokanaville antamassaan haastattelussa. Putin ihmetteli, miksei Obama ole valmis tapaamaan häntä Normandian maihinnousun muistojuhlissa perjantaina. - Se on hänen valintansa. Minä olen valmis vuoropuheluun, Putin sanoi datsallaan Sotshissa.

Putinin mukaan Yhdysvaltain Venäjän-politiikkaa leimaa tekopyhyys. - Meillä ei ole lähes lainkaan sotavoimia ulkomailla, mutta katsokaa: kaikkialla maailmassa on amerikkalaisia sotilastukikohtia, amerikkalaisia joukkoja tuhansia kilometrejä maan rajoilta, Putin laukoi. - He puuttuvat milloin minkin maan sisäisiin asioihin, joten heidän on vaikea syyttää meitä väärinkäytöksistä, presidentti jatkoi. Putin sanoi ranskalaiskanaville, että Yhdysvallat yrittää "aggressiivisesti" rankaista Venäjää Ukrainan tapahtumien takia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?