Onko jo pelkkä Nato-keskustelu liikaa? Venäjä varoitti "negatiivista vaikutuksista Itämeren alueella" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Onko jo pelkkä Nato-keskustelu liikaa? Venäjä varoitti "negatiivista vaikutuksista Itämeren alueella"

Suomen ja Ruotsin liittymisellä Natoon olisi vaarallisia ja kielteisiä vaikutuksia Itämeren alueella, totesi Venäjän ulkoministeriö viikonloppuna.

2.6.2014 14:18

Ulkoministeriön kommentit lausuttiin perjantaina kokouksessa Helsingissä, jonne oli kutsuttu Pohjoismaiden sekä Baltian maiden Venäjän suurlähettiläät. Kokousta isännöi Venäjän varaulkoministeri Vladimir Titov.

Korkea-arvoiset diplomaatit keskustelivat Venäjän ja Itämeren alueen maiden tulevaisuudennäkymistä, kertoi Venäjän uutistoimisto Itar-Tass.

Naton lisääntynyt läsnäolo Venäjän naapurimaissa sekä keskustelu Suomen ja Ruotsin mahdollisesta Nato-jäsenyydestä "voivat aiheuttaa negatiivisia seurauksia Itämeren alueella", todettiin kokouksessa.

Venäläisdiplomaatit keskustelivat myös Baltian maissa asuvien venäjänkielisten oikeuksien suojaamisesta. Diplomaatit olivat huolissaan venäjän kielen asemasta Baltiassa sekä "historian vääristelystä ja natsismin ihailusta", uutisoi Itar-Tass.

Kokouksen vieraana oli Suomen ulkoministeri Erkki Tuomioja, jonka kanssa keskusteltiin alueellisesta ja kansainvälisestä yhteistyöstä.

- Ukrainan tilanteeseen paneuduttiin syvästi: kriisin laajenemisen estämiseen, väkivallan hillitsemiseen sekä aloittaa keskustelu perustuslaillisesta uudistuksesta syvän kriisin ratkaisemiseksi, Venäjän ulkoministeriö totesi.

Myös Voice of Russia -radion englanninkielisellä nettisivulla kerrottiin kokouksesta annettuun tiedotteeseen viitaten, että Moskova suosii rakentavaa vuoropuhelua Pohjoismaiden ja Baltian alueella. Siinä suhteessa Venäjä huomauttaa Suomen ja Ruotsin Nato-keskustelun mahdollisista kielteisistä vaikutuksista.

- Minusta on merkittävää, ettei Titov nostanut tätä erikseen varmaan sen vuoksi, ettei siinä ollut mitään uutta, Tuomioja sanoi STT:lle lauantaina.

Ministerit käsittelivät EU:n ja Venäjän suhdetta

Suomessa ja Ruotsissa käytävän keskustelun lisäksi tiedotteessa viitattiin Venäjän useiden naapurimaiden lisääntyneeseen Nato-infrastruktuuriin.

Tuomiojan mielestä tämä viittaa Baltian maihin ja Puolaan ja Nato-joukkojen läsnäolon lisääntymiseen niissä.

Tuomiojan mukaan hän ja Titov käsittelivät Ukrainan tilannetta ja EU:n ja Venäjän suhdetta.

- Semmoinen vakuutus oli, että kyllä he ovat Etyjin tiekartan takana ja haluavat rauhanomaista ratkaisua eivätkä ole uhkaamassa Ukrainaa. Se on linjassa sen kanssa, mitä he ovat viikon pari puhuneet, Tuomioja sanoi.

Kokouksesta ja Nato-keskustelusta kertoi Suomessa ensimmäisenä Verkkouutiset.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?