Hovioikeus antoi tuomion miljoonahuijauksesta Ruotsissa – mukana Helvetin enkeleitä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Hovioikeus antoi tuomion miljoonahuijauksesta Ruotsissa – mukana Helvetin enkeleitä

Hovioikeus on antanut Ruotsissa tuomion mittavasta petoksesta, johon osallistui Helvetin enkelien jäseniä, kertoo Expressen.

1.6.2014 20:49

Yhdeksän henkilön ydinjoukko hankki omistukseensa sellaisia yrityksiä, joiden taloustilanne oli huono. Uudet omistajat palkkasivat yrityksiin "töihin" ystäviään ja sukulaisiaan, jotka olivat myös mukana huijauksessa. Tämän jälkeen he ajoivat yritykset tahallaan konkurssiin.

Ruotsin palkkaturvajärjestelmän mukaisesti maksamatta jääneet palkat korvattiin työntekijöille verorahoista. Korvausten perusteena olivat tekaistut palkka- ja työaikatiedot. Yhteensä huijaukseen osallistuneille maksettiin noin 15 miljoonaa kruunua eli yli puolitoista miljoonaa euroa.

Rikoksista syytettiin yhteensä jopa 53 henkilöä, joista 50 tuomittiin aiemmin Göteborgin käräjäoikeudessa. 33 tuomituista valitti hovioikeuteen.

Hovioikeuden ratkaisu noudatteli pääosin käräjäoikeuden aiempaa tuomiota. Vain muutamia rangaistuksia kovennettiin. Päätekijöitä odottaa vankeusrangaistus.

Jengiyhteydet säikäyttivät todistajat

Syyttäjänvirastosta kerrotaan, että sekä osalla päätekijöistä että osalla heidän palkkaamistaan "työntekijöistä" on yhteyksiä Helvetin enkeleihin ja muihin rikollisina pidettyihin moottoripyöräkerhoihin.

Muun muassa yksi tapaukseen liittyvistä henkilöistä on aiemmin tuomittu kymmeneksi vuodeksi vankilaan taposta, jonka hän oli tehnyt ollessaan Helvetin enkelien täysjäsen. Toinen henkilö oli ollut järjestön johtoasemassa Göteborgissa.

Jengiyhteydet ovat vaikeuttaneet tapauksen tutkintaa. Viranomaisten mukaan tutkinnassa on käytetty myös muita todisteita kuin syytettyjen ja todistajien kertomuksia, koska todistajat ovat "pelänneet valtavasti" tapahtumista kertomista.

Osa työntekijän roolissa toimineista kertoo, että heidät oli pakotettu antamaan saamansa rahat pois. Osa taas oli pitänyt rahat. Kaikki niistä, jotka kuuluvat rikollisjengeihin, kertovat syyttäjän mukaan pitäneensä rahat itsellään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?