Nato: Enemmistö Venäjän joukoista vetäytymässä Ukrainan rajalta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Nato: Enemmistö Venäjän joukoista vetäytymässä Ukrainan rajalta

Noin kaksi kolmasosaa Venäjän joukoista on vetäytynyt tai on vetäytymässä Ukrainan rajalta, sotilasliitto Naton pääsihteeri Anders Fogh Rasmussen kertoo.

30.5.2014 19:05 | Päivitetty 30.5.2014 20:52

Nato on aiemmin arvioinut, että Venäjällä on ollut Ukrainan vastaisella rajalla asemissa noin 40 000 sotilasta.

Rasmussenin mukaan Venäjän ja Naton edustajat tapaavat ensi maanantaina Brysselissä yhteistyöneuvostonsa kokouksessa.

Tapaaminen on ensimmäinen sen jälkeen kun Venäjä maaliskuussa liitti Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan itseensä. Rasmussen ei valottanut kokouksen asialistaa.

Rasmussen vaati Nato-tapaamisessa Vilnassa, että Venäjä lopettaa sekaantumisen Itä-Ukrainan tilanteeseen.

– Me vaadimme edelleen, että Venäjä lopettaa aseistautuneiden Venäjä-mielisten joukkioiden tukemisen ja sulkee rajan, jotta aseet ja taistelijat eivät pääse rajan yli Ukrainaan.

Rasmussen lupasi, että Nato tiivistää sotilaallista yhteistyötään Ukrainan kanssa. Mahdolliset sotilaskaluston toimitukset Ukrainaan ovat Rasmussenin mukaan Ukrainan ja yksittäisten Nato-maiden kahdenvälisiä asioita.

Etyj pohtii uudelleen tarkkailijaryhmien sijoittelua

Etyj pohtii uudelleen tarkkailuryhmiensä sijoittelua Itä-Ukrainassa separatistien tekemien sieppausten jälkeen. Suomen Etyj-suurlähettiläs Katja Pehrman kertoo, että päätöksiä uudelleensijoituksista tehdään lähipäivinä.

Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestöllä Etyjillä on tarkkailijoita kymmenellä eri alueella Ukrainassa.

– Itä-Ukrainan tilanne on huolestuttava. Kiinnitämme entistä enemmän huomiota turvallisuuskysymyksiin, emmekä aio ottaa riskejä, Pehrman sanoo.

Tällä hetkellä siepattuina on kaksi nelihenkistä tarkkailuryhmää. Tarkkailuryhmien jäsenten kansallisuuksia ei ole julkistettu, mutta Pehrmanin mukaan ryhmissä ei ole suomalaisjäseniä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?