Osa salamyhkäisen Bilderberg-kokouksen asialistasta julki

Julkaistu:

Talouselämän, politiikan ja median vaikuttajat kokoontuvat parhaillaan suljettujen ovien takana Bilderberg-ryhmän kokouksessa.
Runsaasti kritisoitu ja salaliittoteorioita ruokkiva Bilderberg-ryhmän kokous käynnistyi torstaina Kööpenhaminan Marriott-hotellissa.

Tämänvuotisen Bilderberg-kokouksen asialistalla on mainittu yhtenä keskustelunaiheena Does privacy exist? (Onko yksityisyyttä olemassa?).

Brittilehti Independentin mukaan salaliittoteoreetikkojen kulmakarvoja saattaa nostattaa se, että maailmalla viime vuosina paljon puhuttaneesta yksityisyydensuojasta on mukana keskustelemassa myös Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusviraston NSA:n entinen johtaja Keith Alexander.

Alexander toimi viraston johdossa, kun tiedot sen harjoittamasta tarkkailusta levisivät julkisuuteen Edward Snowdenin tekemien paljastusten myötä.

Independentin mukaan salamyhkäisyydestä syytetyn kokouksen järjestäjät ovat tänä vuonna panostaneet läpinäkyvyyteen aiempaa enemmän. Tästä osoituksena ryhmän verkkosivuilla on julkaistu kokouksen osanottajaluettelo ja asialista.

Poliitikkojen rinnalla kokoukseen osallistuu edustajia useista suuryrityksistä. Mukana ovat muun muassa Shell, BP, Airbus, HSBC, Saab, AXA, Google ja Linkedin.

Keskusteluihin osallistuvia talousmaailman vaikuttajia ovat muun muassa kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtaja Christine Lagarde sekä Euroopan keskuspankin johtoryhmän jäsen Benoit Coeure.

Myös talouskriiseissä ryvettyneen Goldman Sachs -liikepankin edustajia osallistuu kokoukseen.

Kokouksen tarkat turvatoimet ovat herättäneet paitsi salaliittospekulaatioita, myös kritiikkiä. On muun muassa arveltu, että kokouksessa muokattaisiin maailmanpolitiikan suuntaviivoja demokratian kustannuksella. Independentin mukaan esimerkiksi idea eurosta syntyi mahdollisesti 90-luvulla Bilderberg-kokouksessa.

Avoimuuspyrkimyksistä huolimatta tarkat turvatoimet ovat omiaan pönkittämään kokouksen ympärillä leijuvaa salamyhkäisyyttä.

Independent kertoo, kuinka poliisi pidätti tiistai-iltana kokouspaikan ulkopuolella kolme journalistia, jotka olivat väijymässä kokouksen järjestäjiä. Myös Marriott-hotelliin miehensä kera majoittunut brittitoimittaja sai äkkilähdön myöhään illalla, koska hänen oli nähty puhuvan aiemmin pidätettyjen toimittajien kanssa.

Lue täältä, ketkä suomalaiset osallistuvat kokoukseen.    

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt