Ulkomaat

Sauhuttelu loppuu ravintoloissa - ankara tupakkalaki astuu voimaan Venäjällä

Julkaistu:

Venäjä on puuttunut maan karuihin tupakkatilastoihin tiukentamalla tupakkalakiaan reippaasti.
Sunnuntaina voimaan astuva uusi laki kieltää tupakoinnin ravintoloissa, kahviloissa ja hotelleissa.

Laki kieltää myös mainostamisen ja vaatii, että tupakanmyyjät pitävät tupakka-askit piilossa asiakkailta. Asiakkaat joutuvat valitsemaan tupakkansa katalogista, jossa ei saa olla kuvia eikä logoja.

Ensimmäinen askel tupakointikielloissa otettiin viime vuonna, kun Venäjä kielsi tupakoinnin julkisissa liikennevälineissä, kouluissa, sairaaloissa ja virastoissa. Myös tupakkaveroa on nostettu reilusti.

Venäjää lupaavana markkinana pitäneet tupakkayhtiöt ovat tyrmistyneet aiempaa merkittävästi tiukemmasta linjasta.

- Tämä on yksi maailman ankarimmista tupakkalaeista, sanoo tupakkayhtiö British American Tobaccon Venäjän-johtaja Aleksandr Ljutyi.

Venäjällä on paljon tupakoitsijoita, noin 40 miljoonaa maan 140 miljoonasta asukkaasta polttaa. Joka vuosi noin 400 000 venäläistä kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin.

Tupakointi aloitetaan jo lapsena


Tupakoinnin aloittamisikä on Venäjällä maailman alhaisimpia. Maan lastenlääkärien liiton mukaan moni aloittaa polttamisen jo 10-12-vuotiaana.
Lapset ovatkin ryhmä, joka reagoi voimakkaimmin markkinointikieltoon ja hintojen nousuun, uskoo talousanalyysejä tekevän Investcafe-yrityksen analyytikko Roman Grintshenko.

- Hintojen nousu ja tiukempi säännöstely ovat jo vähentäneet alaikäisten tupakointia, hän sanoo.

Kaikki eivät kuitenkaan aio antaa lain vaikuttaa.

- Säästän mieluummin ruuasta kuin tupakasta, vaikka askin hinta on noussut viisinkertaiseksi, sanoo 42-vuotias Irina Stonjakina, joka kertoo polttaneensa jo 20 vuotta.

- Uusi laki ei muuta mitään. Emme lopettaneet sauhuttelua neuvostoaikanakaan, hän lisää.

Monet uskovat, että kiellon vaikutukset alkavat näkyä viimeistään, kun ravintoloiden asiakkaat joutuvat polttamaan ulkosalla jäätävissä oloissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt