Johan Bäckman: "Minut karkotettiin Moldovasta"

Julkaistu:

Dosentti Johan Bäckman kertoo tulleensa torstaina karkotetuksi Moldovasta, jossa hän oli kuluneella viikolla konferenssimatkalla.
Johan Bäckman kertoo olleensa torstaina palaamassa Etelä-Moldovasta, kun maan turvallisuuspalvelu pysäytti häntä kuljettaneen auton keskellä maaseutua. Dosentti Bäckmanin mukaan hänelle ilmoitettiin, että hänen on poistuttava maasta välittömästi.
 
- Moldovan turvallisuuspalvelu pidätti minut tieltä autosta ja he ilmoittivat, että minut karkotetaan Moldovasta. Kun kysyin perusteluita, minulle esitettiin kirjallinen päätös romanian ja englannin kielellä ja siinä muun muassa todettiin, että olen Moldovan turvallisuudelle vaarallinen henkilö ja sen takia minut karkotetaan Moldovan alueelta
ja lisäksi annetaan vähintään viiden vuoden maahantulokielto Moldovaan, Bäckman kertoi Ilta-Sanomille torstaina iltapäivällä.
 
Haastatteluhetkellä hän oli Chisinaun lentokentällä, jonne poliisisaattue oli hänet vienyt suoraan. Bäckmanin mukaan hänen kaikki tavaransa ja muistiinpanonsa tutkittiin lentokentällä ja hänen piti ostaa lippu ensimmäiselle Moskovan-lennolle. Hänen ei annettu edes hakea itse tavaroitaan hotellilta vaan viranomaiset toivat ne lentokentälle.

Bäckmanin kiinniotosta kertoi muun muassa venäläinen Itar-Tass-uutistoimisto.

- Erikoispalvelut ottivat Bäckmanin (poliisi)saattueeseen ilman selitystä. Hänelle aiotaan laittaa passiin leima, joka kieltää häntä tulemasta maahamme viiteen vuoteen, kertoi Itar-Tassin kirjeenvaihtajalle Moldovan sosialistipuolueen johtaja Igor Dodon, jonka kutsusta suomalainen oli tullut konferenssiin.

- Nyt pitää odotella seuraavaa konetta. Olen kiinniotettuna. Tässä on koko ajan useita poliiseja ympärilläni, Bäckman kertoi.
 
Hän epäilee kiinnioton ja karkotuksen liittyvän hänen Moldovan-matkan aikana tekemiinsä konferenssiesiintymisiin ja haastatteluihin, joita hän ehti antaa useille eri tiedotusvälineille.

- On ihan selvää, että tämä liittyy minun poliittisiin mielipiteisiini. Kannatan Euraasian integraatiota ja, olen sen sanonut näille tiedotusvälineille täällä,  että kannatan Transnistrian ja Gagausian liittämistä Venäjään ja näiden lausuntojen jälkeen tuli tosiaan turvalisuuspalvelu, Bäckman sanoi.
 
Transnistria sijaitsee Ukrainan rajan tuntumassa ja se on julistanut itsensä itsenäiseksi valtioksi 1990. Mikään valtio ei ole tunnustanut sen itsenäisyyttä, ei edes Venäjä, johon se vuonna 2006 tehdyn kansanäänestyksen mukaan haluaa liittyä. Gagausia on Etelä-Moldovassa sijaitseva autonominen alue, jolla on muun muassa oma lippu ja omat poliisivoimat.