Lehti: Kerrostalo romahti Pohjois-Koreassa – insinöörejä teloitettiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Lehti: Kerrostalo romahti Pohjois-Koreassa – insinöörejä teloitettiin

Pohjois-Korea on karkottanut tai teloittanut useita virkamiehiä sekä insinöörejä maassa tapahtuneen tuhoisan kerrostaloromahduksen takia. Asiasta raportoi japanilainen Tokyo Shimbun –lehti.

26.5.2014 23:13

Vielä rakenteilla ollut 23-kerroksinen kerrostalo romahti maan pääkaupungissa Pjongjangissa 13. toukokuuta.

Toisen japanilaislehden Yomiuri Shimbunin mukaan keskeneräiseen taloon oli muuttanut jo yli 90 perhettä asumaan. Lehden mukaan kerrostalossa asui muun muassa korkea-arvoisia tiedustelu- ja poliisiviranomaisia. Tokyo Shimbun raportoi puolestaan huhuista, joiden mukaan onnettomuudessa saattoi kuolla jopa 500 ihmistä.

Tokyo Shimbun kertoo, että onnettomuuden virallista syytä ei ole vielä tiedossa. Sen mukaan on kuitenkin hyvin todennäköistä, että onnettomuuden aiheutti huono rakennusmateriaali.

Tokyo Shimbunin saamien tietojen mukaan neljä kerrostalon suunnittelusta ja rakentamisesta vastannutta insinööriä teloitettiin ampumalla. Rakennusprojektista vastuussa ollut sotilasvirkamies lähetettiin puolestaan vankileirille.

Pohjois-Korean johto on pyytänyt kansalaisiltaan aiemmin poikkeuksellisesti anteeksi kerrostalon romahtamista. Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin kerrottiin viettäneen unettoman ja tuskan täyttämän yön kuultuaan onnettomuudesta. Kansalaisille suunnatut anteeksipyynnöt ovat harvinaisia autoritaarisesti hallitussa Pohjois-Koreassa.

Yomiuri Shimbunin mukaan Pohjois-Korea aloitti aggressiivisen rakennusprojektin sen pääkaupungissa vuonna 2009, mutta hanketta on vaivannut pula rakennusmateriaalista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?