Moskova lähetti Nato-viestin

Julkaistu:

Suomessa on ihmetelty, miksi venäläiskoneet kävivät yllättäen härnäilemässä rajallamme.
Yksi selitys voi löytyä siitä, että Venäjän mielestä Suomi on jo käytännössä puolensa valinnut ja on kovaa vauhtia liittymässä Naton sotilasliittoon.
Tässä yhteydessä Moskovan logiikkaan sopisi ehkä hyvin se, että käydäänpä hieman pelottelemassa naapuria, niin ehkäpä ne ajatukset suomalaispoliitikkojen päässä vielä muuttuvat.

 

Kyse on mielikuvista: siitä, mitä Moskovassa halutaan uskoa ja mitä halutaan uskotella venäläisille.


Venäjän mediassa on seurattu aktiivisesti Suomen Nato-keskustelua ja poliitikkojemme Nato-ulostuloja. Nämä artikkelit ovat olleet tavanomaisia uutisjuttuja, mutta maanantaina 19. toukokuuta julkaistiin Ria Novostilla ”amerikkalaisasiantuntija” Rick Rozoffin laaja mielipidekirjoitus, johon oli ympätty kaikki Venäjän Suomea kohtaan tuntemat Nato-fobiat.

Venäjän valtiollisessa mediassa tällaisia artikkeleita ei julkaista sattumalta, vaan niillä on aina jokin tarkoitus.

Jostain syystä Ria Novosti halusi siis viestittää Rozoffin suulla, että Venäjä katsoo Suomen solmineen Naton kanssa jo sellaisen yhteistyösopimuksen, joka vie meidät ”artikla 5:n tyyliseen kumppanuuteen” Naton kanssa. Mitään väliä ei ole sillä, että sekä Moskovassa että Suomessa tiedetään, että Naton 5. artikla koskee vain Naton täysjäseniä.

Kyse on mielikuvista: siitä, mitä Moskovassa halutaan uskoa ja mitä halutaan uskotella venäläisille. Nyt Rozoffin pääviesti venäläisille oli jutussa se, että ”Nato viimeistelee Venäjän sotilaallisen saartamisen Suomen kautta”. Se sen sijaan saattaa olla sattumaa, että Rozoffin juttu julkaistiin maanantaina, ja jo tiistaina sattuivat Suomen ilmatilaloukkaukset.

On mielenkiintoista nähdä, millaisen selityksen virallinen Venäjä aikanaan antaa ilmatilaloukkauksille. Kiistetäänkö ne vanhaan tapaan vai selitetäänkö vahingoksi?

Kiistäminen on aika vaikeaa, kun nykyaikana loukkauksista on olemassa myös kolmansien osapuolien datatodisteita.

Vahinko-selitys se vasta nolo olisikin: ei kai suurella ja mahtavalla Venäjällä voi olla niin huonoja pilotteja, että he lentelevät miten sattuu ja vieläpä saman päivän aikana?

Parhaillaan Venäjällä on kaiken lisäksi käynnissä Ukrainan lähellä Aviadarts-2014 -harjoitus, jota Venäjä kutsu lentotaitokilpailuksi, mutta Ukrainan nykyjohto epäilee ilmasotaharjoitukseksi.

Ehkäpä Suomessa käyneet lentäjät kuuluivatkin juuri tuohon kilpailuun ja osuivat maaliinsa aivan oikein.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt