Nyt se paljastui: Näin pimeät miljoonat päätyivät Putinille

Julkaistu:

Reutersin uusien selvitysten mukaan Vladimir Putinille junailtiin varallisuutta sairaaloiden laitehankintojen avulla. Kymmenet miljoonat dollarit piilotettiin pankkitileille Sveitsiin.

Vuonna 2005 Vladimir Putin määräsi henkilökohtaisesti, että Venäjän terveydenhuoltoa sairaaloissa pitää kohentaa. Viisi vuotta myöhemmin viranomaiset havaitsivat, että valtio oli maksanut sairaaloiden uusista korkean teknologian laitteista kaksi tai jopa kolme kertaa enemmän kuin mitä niiden todellinen arvo oli, kertoo Reuters.

Vuonna 2012 peräti 104 ihmistä oli asetettu syytteeseen valtion varojen haaskauksesta ja laitteiden ylihinnoittelusta. Useat paikalliset yritysjohtajat ja virkamiehet tuomittiin petoksesta vankeuteen.

Reutersin tutkimus kuitenkin osoittaa, että kaksi varakasta voittoja laitehankinnoista käärinyttä ja Putinin lähipiiriin kytkettyä miestä jäi ilman rangaistuksia. Nämä herrat myivät lääketieteellisiä laitteita valtavilla summilla ja siirsivät yhteensä 84 miljoonaa dollaria pankkitileille Sveitsiin.
 Reutersin mukaan tiedot käyvät ilmi uutistoimiston selvittämistä tiliotetiedoista. Niistä selviää myös, että ainakin 48 miljoonaa dollaria (35 miljoonaa euroa) näistä varoista junailtiin yritykselle, joka auttoi rakentamaan Mustanmeren rannalle luksusasunnon, joka tunnetaan nimellä ”Putinin palatsi”.

Lempinimensä hulppea asunto on saanut Putiniin jo aiemmin liitetyistä erään liikemiehen väitteistä, joiden mukaan presidentti olisi rakennuttanut asunnon salaisilla varoillaan.

Putin on kiistänyt, että hänellä olisi mitään tekemistä kyseisen arvoasunnon kanssa.
 

Välikäsien kautta

Reuters kertoo, että laitteet, joiden ylihinnoittelusta Sveitsiin siirretyt miljoonat ovat peräisin, ostettiin monikansalliselta Siemens AG:lta. Siemens myi laitteet brittifirmalle, joka puolestaan myi laitteet Venäjälle.

Putin perusti kansallisen terveydenhuoltohankkeensa, koska hänen mukaansa oli elintärkeää kohentaa tavallisen venäläisen elämänlaatua. Putin ei kuitenkaan kertonut, että kaksi hänen lähipiiriinsä kuuluvaa miestä tulisi osaksi sairaaloiden varustelutasoa parantavaa hanketta.

Toinen heistä on entinen hammaslääkäri Nikolai Shamalov, joka työskenteli Siemensin lääketieteellisten laitteiden Venäjän myynnin johtotehtävissä.

Sairaalahankkeeseen on yhdistetty myös Dmitry Gorelov, joka oli vuoteen 2013 saakka osakkaana Rossija-pankissa.

Kolmas sairaalahankkeeseen ja Mustanmeren rannalla sijaitsevaan arvokiinteistöön linkitetty mies on Sergei Kolesnikov, Gorelovin ja Shamalovin entinen liikekumppani.
 Kolesnikov on liikemies, joka vuonna 2010 kirjoitti presidentti Dimitri Medvedeville, että Shamalov rakensi Mustanmeren kiinteistön nimenomaan Putinille.

 

Reuters kertoo, että Gorelovilla oli hyvät mahdollisuudet junailla sairaalahanketta. Gorelov oli 90-luvun alussa mukana perustamassa Pietariin yritystä nimeltä Petromed, jonka tarkoitus oli järjestää alueen sairaaloihin lääketieteellisiä laitteita.

Shamalov puolestaan oli sairaalalaitteita myyvän Siemensin alueellinen johtaja, joka oli työskennellyt yhtiön palveluksessa edeltäjiensä mukaan 90-luvulta sakka.

Reutersin mukaan laitteet toimitettiin suoraan Siemensiltä Petromedille. Nykyään Virossa asuvan Kolesnikovin mukaan rahat kulkivat välikäden kautta. Asiakirjojen mukaan Petromed maksoi 195 miljoonaa dollaria brittiläiselle Greathill Ltd:lle, joka toimi välittäjänä sairaalalaitteiden ostamisessa Siemensiltä ja muilta laitetoimittajilta.

Kaupoissa Venäjän valtio antoi rahaa Petromedille laitteiden hankkimiseen. Samalla Greathill osti laitteet Siemensiltä ja muilta toimittajilta. Petromed osti sitten laitteet Greathilliltä valtavaan ylihintaan.

Reutersille puhuneen Kolesnikovin mukaan hän auttoi Gorelovia ja Shamalovia perustamaan Greathill Ltd:n, jonka tarkoitus oli toimia välikätenä, jotta suurten voittojen tekeminen kauppojen avulla onnistuisi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt