Tripolin kaaos syvenee - onko Libyassa meneillään vallankaappaus?

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Libyan pääkaupungissa Tripolissa kaksi ihmistä on kuollut ja kymmeniä haavoittunut yhteenotoissa. Myös Libyan parlamentin toiminta on keskeytetty, julisti asevoimien edustajaksi esittäynyt eversti sunnuntai-iltana maan televisiossa.
Maan oikeusministerin mukaan haavoittuneita on 55, kun taas terveysministerin mukaan haavoittuneita on 66. Oikeusministeri Saleh al-Mergani on kehottanut konfliktin osapuolia laskemaan aseensa ja aloittamaan vuoropuhelun.

Eversti Mokhtar Fernana luki lausuntonsa parlamentin toiminnan keskeyttämisestä kahden yksityisen televisiokanavan lähetyksessä Tripolissa, kertoi uutistoimisto AFP illalla.

- Me, armeijan ja vallankumouksellisten edustajat, julistamme yleisen kansalliskongressin toiminnan jäädytetyksi, sanoi Fernana.

Vallankumouksellisilla eversti tarkoitti entisiä kapinallisjoukkoja, jotka kukistivat diktaattori Muammar Gaddafin hallinnon vuonna 2011.

Benghazissa puhkesi aamulla yhteenotto, kun tuntemattomat hyökkääjät ampuivat raketteja kaupungin lentokentällä. Asiasta kertovat armeija- ja turvallisuuslähteet. Myös Benghazin kahdella muulla alueella kerrotaan olleen taisteluja.

Sunnuntaina asemiehet puolestaan tulittivat parlamentin toimitaloa ja tunkeutuivat sen sisään. Rakennus evakuoitiin hyökkäyksen alettua.

Asevoimien entinen kenraali Khalifa Hafter väitti olleensa hyökkäyksen takana. Hän vaati parlamenttia luovuttaman vallan väliaikaiselle hallinnolle, joka laatisi Libyalle uuden perustuslain.

Hyökkääjät ilmoittivat lisäksi torjuvansa Ahmed Maiteeqin nimityksen Libyan uudeksi pääministeriksi.

Kenraali Hafter on jo hyökännyt islamistisia ryhmiä vastaan Libyan toiseksi suurimmassa kaupungissa Bengasissa. Taisteluissa kuoli noin 70 ihmistä perjantaina.

Hafter kutsui parlamenttia "kriisin ytimeksi" ja väitti sen tukevan islamistisia ryhmiä. Parlamentissa istuu kuitenkin sekä islamistisia että ei-islamistisia kansanedustajia, jotka kiistelevät keskenään uuden hallituksen muodostamisesta.

Keskushallinto ei ole kyennyt ulottamaan valtaansa koko Libyaan sen jälkeen kun Gaddafi kukistui. Aseisetut ryhmät toimivat ja hallitsevat omia alueitaan eri puolilla maata.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt