Opposition ehdokkaasta Narendra Modista Intian seuraava pääministeri - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Opposition ehdokkaasta Narendra Modista Intian seuraava pääministeri

Modi ja hänen BJP-puolueensa ovat saavuttaneet suurimman vaalivoiton, mitä maa on nähnyt 30 vuoteen. Gandhi-dynastia kärsi pahimman tappion.

Narendra Modi ilmoitti perjantaina työskentelevänsä kaikkien intialaisten hyväksi, kun hänen oppositiopuolueensa saavutti voittoisan äänivyöryn.­

16.5.2014 17:29

Puolue saavutti valtaisan äänivyöryn, jonka seurauksena 63-vuotiaasta entisestä teenmyyjästä tulee Intian uusi pääministeri.

Modin puolue saavuttaa parlamenttienemmistön, jonka turvin Modi saa tilaa edistää taloudellisia uudistuksia. Uudistukset aloitti maan pääministeri Manmohan Singh jo 23 vuotta sitten, mutta ne ovat olleet pysähdyksissä viime vuosina.

Singhin puolue kärsi massiivisen tappion, joka oli puolestaan suuri vahvistus Modin tavoitteelle lopettaa Nehru-Gandhi dynastian valta-asema, jolla maata on hallittu suurin osa Intian 67 vuoden itsenäisyydestä. 

Intian halu poliittiselle muutokselle on ollut niin vahva, että äänestäjät ovat sivuuttaneet mahdolliset huolet Modin hindu-keskeisestä politiikasta.

Modi on luvannut, että jos hänet valitaan, ryhtyy hän päättäväisiin toimiin avatakseen jähmettyneet investoinnit sähköön, teihin ja rautatieprojekteihin, joiden kautta taloudellinen kasvu voidaan elvyttää.

Intian vaalit olivat suurimmat koskaan nähdyt koko maailmassa. Vaalit porrastettiin viiden viikon ajalle ja niissä annettiin yli 500 miljoonaa ääntä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?