Venäläisraketin matka päättyi lyhyeen: vain 545 sekuntia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäläisraketin matka päättyi lyhyeen: vain 545 sekuntia

Epäonninen Proton-raketti ehti perjantaina matkata vain 545 sekuntia ennen kuin se toistaiseksi tuntemattomasta syystä syttyi tuleen.

16.5.2014 10:43

Venäläisen kantoraketin matka avaruuteen on epäonnistunut. Tänään laukaistu Proton-kantoraketti tuhoutui vain hetki ilmaan nousun jälkeen. Tuleen syttyneestä raketista putosi paloja Venäjän itäosiin ja Tyyneenmereen.

Kantoraketin oli tarkoitus kyydittää maata kiertävälle radalle tietoliikennesatelliitti, joka tarjoaisi internet-yhteyden venäjän syrjäisimpiinkin kolkkiin. Epäonninen raketti ehti matkata vain 545 sekuntia eli hieman reilut 9 minuuttia. Raketin laukaisu tapahtui Venäjän Kazakstanilta vuokraamalla Baikonurin avaruusasemalla.

AFP:n mukaan kantoraketti ja sen Express-AM4p-kommunikaatiosatelliitti syttyivät tuleen ilmakehän yläkerroksissa.

- Meillä on hätätilanne. Lento on ohi, kommentoi Venäjän lennonjohto Venäjän valtiontelevision kanava 1:n mukaan.

Raketin tuhoutumisen syy on vielä epäselvä.

Venäjän avaruusohjelma on kärsinyt toistuvista epäonnistumisista. Venäjä erotti edellisen avaruusohjelmansa johtajan Vladimir Popovkinin lokakuussa. Potkut tulivat sen jälkeen, kun maan perinteikäs ja kylmän sodan aikaan edistyksellinen avaruusohjelma oli kärsinyt noloja onnettomuuksia ja tappioita kahden vuoden ajan. Ohjelman nykyisellä johtajalla Oleg Ostapenkolla on korkealta taholta asetettuja näyttöpaineita. Hänen on määrä uudistaa koko ohjelma presidentti Vladimir Putinin toimeksiantona, ja ohjelmalle on AFP:n mukaan annettu miljardien eurojen arvosta ylimääräistä valtion rahoitusta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?