Tällainen on kohuttu WTC-museo – katso esittelyvideo - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tällainen on kohuttu WTC-museo – katso esittelyvideo

New Yorkin syyskuun 11. päivän terrori-iskuille omistettu muistomuseo nostatti omaisten tunteita pintaan jo ennen avajaisiaan torstaina.

16.5.2014 4:57

Museosta tullee yksi kaupungin suosituimmista nähtävyyksistä, sillä esillä on runsaasti ennennäkemätöntä ja -kuulematonta materiaalia.

Oheisella esittelyvideolla voi luoda silmäyksen museoon ja sen tunnetuimpiin näyttelyesineisiin. 7,5 minuutin mittainen video etenee seuraavasti:

0:07: Uudet pilvenpiirtäjät ja museopaviljonki kuvattuna ympäröivältä muistoaukiolta. Neliönmuotoiset suihkulähteet on rakennettu sortuneiden tornien paikalle. 0:27: Tridentit eli WTC-tornien haaroittuvat tukipalkit 0:37 Sukellus seitsemän kerrosta alaspäin museon pohjakerroksen jättimäiseen näyttelytilaan, jota voidaan käyttää suuriin yleisötilaisuuksiin. 1.08: Tornien sortuessa muodottomiksi vääntyneitä tukipalkkeja. 1:20: Survivors’ Stairs eli osin ehjiksi jääneet portaat joita pitkin uskotaan satojen ihmisten pelastautuneen. 1:37: Lisää muistomerkiksi jätettyjä tukipalkkeja. 1:52: Tornien perustuksia. 2:07: Pohjoistornin antennirakennelman säilynyt osa. 2:34: Hissin moottori. 2:50: Ladder 3 eli kyseisen paloaseman nosturiauto, joka löytyi keula murskaantuneena. Aseman 11 palomiestä kiipesi pohjoistorniin ja sai surmansa. 3:06: Iskujen tapahtumien esittelyä. 3:48: Rikkoutunut paloauto ja miehistön välineistöä. 4:36: Palolaitoksen rusentunut ambulanssi. 4:47: Kaksoistornien pienoismalli. 4.58: Iskujen taustaa ja terroristit. 5:17: Valtava tukipalkki, johon heijastetaan kuvia. 5:26: Raunioista löytynyt teräspalkkien muodostama risti, josta tehtiin iskun tapahtumapaikan symboli raivaustöiden aikana. 5:43: Muistoesineistöä ja dokumentointia. 6:20: Paluu pohjakerrokseen, jota hallitsee jättimäinen betoniseinä. Se on alkuperäinen rakennelma, jonka tehtävä oli padota Hudson-joen vesimassoja. Seinä kesti iskut. 6:32: Last Column eli raivaustöiden päätteeksi viimeisenä pois viety pylväs. Siihen kiinnitettiin palomiesten muistokuvia ja raapustettiin yksiköiden tunnuksia.

Presidentti avasi muistomuseon

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama avasi muistomuseon torstaina. Obaman mukaan museo takaa, etteivät terrori-iskun kauhut ja pelastajien sankaruus pääse koskaan unohtumaan tulevilta sukupolvilta.

Museo on rakennettu iskussa tuhoutuneiden tornien paikalle. Sen kokoelmissa on 10 000 esinettä, 23 000 valokuvaa, yli 500 tuntia filmiä ja yli 2 000 arkistodokumenttia muistuttamassa iskusta.

Museoon on koottu lukuisia esineitä, joita ei ole aiemmin esitelty julkisesti. Harvinaisuuksiin kuuluvat myös WTC-torneihin ja United 93 -lennon maahansyöksyssä menehtyneiden uhrien viimeiset puhelut.

Al-Qaidan lentokoneiskussa World Trade Center -kaksoistorneihin vuonna 2001 kuoli lähes 3 000 ihmistä.  

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?