Kauan odotettu WTC-museo avautui New Yorkissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kauan odotettu WTC-museo avautui New Yorkissa

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on avannut syyskuun 11. päivän muistomuseon New Yorkissa.

Kaksi alkuperäisten WTC-tornien palkkia seisoo museon maanpäällisessä kerroksessa, josta näkee vieressä kohoavan uuden WTV-tornin.­

15.5.2014 17:30 | Päivitetty 15.5.2014 18:45

Juhlavassa tapahtumassa New Yorkin entisten kaksoistornien paikalla oleva September 11 Memorial Museum on avannut ovensa.

Presidentti Barack Obaman mukaan museo takaa, etteivät terrori-iskun kauhut ja pelastajien sankaruus pääse koskaan unohtumaan tulevilta sukupolvilta.

Tavallinen yleisö joutuu odottamaan sisäänpääsyä ensi viikkoon. Heitä ennen paikalle päästetään vain uhrien omaisia, joille halutaan taata oma rauha tutustua paikkaan.

Presidentti Barack Obama kutsui museota avajaisissa toivon ja paranemisen pyhäksi paikaksi.­

Museo on kahdeksan vuoden voimainponnistuksen tulos. Museon piti avautua jo iskujen 10-vuotispäivän tietämillä, mutta lukuisat kiistat muun muassa esille laitettavista muistoesineistä ja -asioista sekä rahoituksesta viivästyttivät avaamista.

Museo on rakennettu iskussa tuhoutuneiden tornien paikalle. Sen kokoelmissa on 10 000 esinettä, 23 000 valokuvaa, yli 500 tuntia filmiä ja yli 2 000 arkistodokumenttia muistuttamassa iskusta.

Museoon on koottu lukuisia esineitä, joita ei ole aiemmin esitelty julkisesti. Harvinaisuuksiin kuuluvat myös WTC-torneihin ja United 93 -lennon maahansyöksyssä menehtyneiden uhrien viimeiset puhelut.

Al-Qaidan lentokoneiskussa World Trade Center -kaksoistorneihin vuonna 2001 kuoli lähes 3 000 ihmistä.  

Survivors Stairs eli portaat, jotka johdattivat monet turvaan enen romahdusta.­

Myös monet uhrit ovat näkyvästi esillä museossa.­

Paloauto, josta jäi vain puolet ehjäksi.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?