Putin: Muiden tulee kunnioittaa Venäjän oikeuksia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin: Muiden tulee kunnioittaa Venäjän oikeuksia

Venäjän presidentti Vladimir Putin puhui Krimin niemimaalla Venäjän oikeuksista.

Vladimir Putin Krimin niemimaalla perjantaina.

9.5.2014 18:23 | Päivitetty 9.5.2014 19:56

Putin nosti puheessaan Sevastopolissa esiin Venäjän oikeudet itsemääräämiseen ja sen, että maata tulisi kohdella kunnioituksella.

- Me kohtelemme kaikkia maita, kaikkia ihmisiä kunnioituksella, hän sanoi.

- Me kunnioitamme heidän laillisia oikeuksiaan ja intressejään. Mutta me pyydämme, että kaikki kunnioittaisivat samalla tavalla myös meidän laillisia intressejämme, kuten historiallisen oikeuden palauttamista ja meidän itsemääräämisoikeuttamme, Putin sanoi väkijoukolle ensimmäisellä Krimin vierailullaan sitten niemimaan valtaamisen.

Vierailu oli Putinin ensimmäinen niemimaalle sen jälkeen, kun alue liitettiin maaliskuussa Venäjään.

Ukraina ja Yhdysvallat tuomitsivat hetimmiten Putinin matkan.

– Tämä provokaatio vahvistaa jälleen sen, että Venäjä yrittää tahallaan lisätä jännitystä, Ukrainan hallitus ryöpytti.

Sen mukaan vierailu loukkasi räikeästi Ukrainan suvereniteettia.

Yhdysvallat oli Ukrainan linjoilla: Putinin toiminta kasvattaa jännitteitä.

Samaan aikaan Venäjän presidentti otti jo vastaan Mustanmeren laivaston paraatia Sevastopolissa. Ohitse lipui sota-alus toisensa jälkeen. Paraatiin liittyi myös ilmailunäytös, johon otti osaa hävittäjiä ja helikoptereita.

– Hyvää päivää toverit, Putin tervehti ja toivotti hyvää voiton päivää. Venäjä viettää voiton päivää toisen maailmansodan päättymisen muistoksi eli "natsi-Saksasta saadun voiton kunniaksi".

Putin puhutteli sotaveteraaneja ja sanoi uutistoimisto Itar-Tassin mukaan, että vuosi 2014 jää Krimin ja Venäjän historiaan vuotena, jolloin Krimin kansat vahvistivat halunsa olla yhdessä Venäjän kanssa.

Myöhemmin illalla järjestettyyn konsertin yhteydessä Putin vaati muita kunnioittamaan venäläisten oikeuksia.

Punaiselta torilta Krimille

Putinin Krimin-matkasta liikkui jo ennalta runsaasti arvailuja, mutta vahvistus saatiin vasta, kun Putinin kone oli jo laskeutunut niemimaalle.

Ennen Sevastopolia Putin ehti ottaa vastaan paraatin Moskovan Punaisella torilla. Paraatiin osallistui tuhansia sotilaita ja satoja ajoneuvoja.

Ukrainassa päivän vietto oli tavallistakin vaisumpaa. Pääkaupungissa Kiovassa suuret joukkokokoukset oli kielletty. Viranomaiset sanoivat pelkäävänsä, että "venäläiset provokaattorit" hyökkäävät veteraanien kimppuun.

Kiovalaisessa puistoista järjestettiin kuitenkin pienimuotoinen tilaisuus, jossa oli mukana pääministeri Arseni Jatsenjuk, useita entisiä presidenttejä ja muutamia kymmeniä sotaveteraaneja.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?