Kohu kevyestä raiskaustuomiosta Yhdysvalloissa - perusteluna 14-vuotiaan uhrin seksihistoria - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kohu kevyestä raiskaustuomiosta Yhdysvalloissa - perusteluna 14-vuotiaan uhrin seksihistoria

Yhdysvalloissa on noussut keskustelu tuomiosta, jossa 20-vuotias mies sai 45 päivän rangaistuksen 14-vuotiaan tytön raiskauksesta, kertoo CNN.

6.5.2014 9:26

Tekoaikaan vuonna 2011 18-vuotias Sir Young kävi tytön kanssa samaa koulua ja myös teko tapahtui koulussa.

Tuomari Jeanine Howard perusteli The Dallas Morning Newsille, että hän pohjasi tuomionsa osaltaan taustatietoihin, että tytöllä oli ollut aiemmin kolme seksikumppania ja että tämä olisi myös synnyttänyt lapsen.

Maksimirangaistus teosta olisi voinut olla 20 vuotta. Sen sijaan tuomittu sai 45 päivän tuomion lisäksi viiden vuoden ehdollisen tuomion.

Ainoa arvostelun aihe ei kuitenkaan ollut tuomion pituus vaan myös sen laatu. Tekijä määrättiin suorittamaan 250 tuntia yhdyskuntapalvelua raiskaustukikeskuksessa. Paikallinen Dallasin keskus kieltäytyy ottamasta miestä työhön.

Tuomarin mukaan uhri ei ollut "sellainen uhri, jonka väitti olevansa" eikä 20-vuotias tekijä "tyypillinen seksirikollinen".

- Kyseessä oli 18-vuotias, joka on hyvin lahjakas, puolustusasianajaja Scottie Allen perusteli CNN:lle ja lisäsi nuorukaisen saaneen stipenditarjouksia useisiin yliopistoihin.

- Hän ei ole tyypillinen seksirikollinen, joka on vaaninut pieniä lapsia tai pahaa-aavistamattomia ihmisiä, Allen jatkoi.

Young myönsi oikeudessa syyllistyneensä raiskaukseen koulun musiikkiluokassa. Nyt 17-vuotias uhri todisti oikeudessa, että hän oli keskustellut seksistä tekijän kanssa, mutta että halusi vai suudella.

Oikeudenkäynnin aikana tuomari kysyi useaan otteeseen, oliko tyttö itkenyt raiskauksen aikaan. Tyttö vastasi kieltävästi, mutta kertoi itkeneensä sen jälkeen.

Arvostelijat pelkäävät tuomion vaikutuksia uhreille.

- Olemme huolisaame siitä, millaisen viestin tämä antaa seksirikosten uhreille, pääsyyttäjä Andrea Moseley totesi.

- Odotamme, että uhrejamme ja heidän maineitaan suojellaan ja he kokevat turvalliseksi ilmoittaa rikoksista.

Tytön äidin mukaan vaikutti siltä, ettei tuomari halunnut "pilata Youngin elämää".

- Mutta entä minun tyttäreni elämä? äiti kysyi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?