IS paikalla: Väkivaltaisuuksien uhreja surtiin Odessassa - "Meistä on tulossa eläimiä"

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Ukrainan kriisi
Sadat ihmiset kerääntyivät Odessan ammattiliittojen talon eteen lauantaina iltapäivällä suremaan tulipalossa kuolleita venäläismielisiä mielenosoittajia.
Mukana oli sekä venäläismielisten kannattajia että tavallisia järkyttyneitä ukrainalaisia, jotka eivät voineet ymmärtää kummankaan osapuolen kiihkoilijoiden tekoja.

Uutta väkeä tuli koko ajan lisää ja osa poistui paikalta, joten yhteensä ammattiliittojen talon edustalla kävi päivän aikana varmasti tuhansia ihmisiä.Yksi surijoista oli noin kolmikymppinen Valerija, joka oli tullut paikalle Anna-ystävänsä kanssa. Valerija itki niin, ettei hän saanut puhuttua mitään, mutta Anna sanoi mielipiteensä molempien puolesta.

- Tulimme tänne kunnioittamaan uhrien muistoa, sillä olivatpa he ketä tahansa, vaikka sitten Venäjän kannattajia, heillä on yhtäläinen oikeus mielipiteeseensä ja oikeus elämään, Anna sanoi.

- Pahinta on nyt se, että meistä on tulossa eläimiä, jotka tapamme toisiamme. Se surettaa ja pelottaa minua, Anna jatkoi.Osa surijoista syytti
miliisejä tragediastaAmmattiliittojen talon edustalla ryhmä ortodoksipappeja piti surumessua kuolleiden muistoksi. Talon portailla seisoi tiivis rivi ukrainalaisia miliisejä mellakkakilpineen, ja jotkut paikalle tulleet surijat syyttivät kovin sanoin nimenomaan miliisejä tapahtuneesta.

Yhteensä yli 30 ihmistä sai Odessassa surmansa perjantaina, ja suurin osa heistä menehtyi ammattiliittojen talon tulipalossa. Talon uskotaan syttyneen tuleen Ukrainan yhtenäisyyttä kannattavien Kiova-mielisten mielenosoittajien heittämistä polttopulloista.Toisen version mukaan polttopulloja heittelivät yhtä lailla kuitenkin myös venäläismieliset mielenosoittajat, jotka olivat kiivenneet ammattiliittojen talon katolle. Myöskään kuolleiden henkilöllisyydestä ei ole vielä täyttä varmuutta, sillä talossa saattoi saada yhtä lailla surmansa sekä Venäjä-mielisiä että Ukraina-mielisiä siinä vaiheessa, kun yhteenotot siirtyivät sisälle taloon.

- Tappajat, tappajat! Miksi miliisi ei tehnyt mitään estääkseen tätä? iäkäs nainen väkijoukosta huusi miliiseille, jotka seisoivat vaiti palaneen talon portailla.Väkijoukossa
syntyi käsirysyjäOsa surijoista toi paikalle kukkia, ja osa oli niin tuohuksissaan, että väkijoukossa syntyi pieniä käsirysyjä. Vain muutaman askeleen päässä pappien luota asfaltissa oli yhä näkyvissä suuria veriläiskiä perjantai-illan ja yön tapahtumien jäljiltä.

Hieman kauempana tapahtumia seurasi odessalainen Albina Lukina, 42-vuotias venäläismielinen odessalainen. Lukinan mukaan ammattiliittojen palo oli tahallinen murhapoltto, josta vastuussa on Kiovan nykyhallinto.

- Olin itse täällä paikanpäällä perjantaina ja seurasin tapahtumia myös netistä suorana. Täällä oli paikalla muutama sata Ukrainan liittovaltion kannattajaa, kun Kiovan vallanpitäjien kannattajat hyökkäsivät heidän kimppuunsa ja ajoivat heidät tuohon rakennukseen kuolemaan, Lukina sanoi.

- Kiova-mielisten protestissa oli mukana paljon provokaattoreita, sillä heistä monet olivat Harkovasta. He tulivat tänne sytyttämään tulipalon ja heittelemään katukiviä, ja nyt he ovat jo poistuneet kaupungista, Lukina sanoi.Lukinan mukaan ainoa tie Ukrainan rauhoittamiseen olisi äänestyksen järjestäminen liittovaltiosta, sillä toukokuun 25. päivän presidentinvaalien laillisuutta Venäjä-mieliset eivät tule koskaan tunnustamaan.

- Onhan maailmassa paljon liittovaltioita, joten miksi meillä Ukrainassa ei voisi olla sellainen? Miksi se on väärin, kun me huudamme ”Venäjä” - huusivathan maidanilaisetkin Kiovassa ”Euroopan unionia”, Lukina rinnasti.

- Minä olen viidennen polven odessalainen ja haluan säilyttää Odessassa venäläisen kulttuurin enkä halua alistua Kiovan laittoman vallan alle. Mutta minulle sanotaan, että minä olen paha ihminen ja että minä olen väärässä. Näytänkö minä pahalta ihmiseltä? Lukina kyseli.

Yllä oleva video ei näy välttämättä kaikilla mobiililaitteilla.

Näin kapina on edennyt Itä-Ukrainassa

- 6. huhtikuuta: Venäjä-mieliset valtaavat hallintorakennuksia Itä-Ukrainan kaupungeissa, mm Donetskissa, Harkovassa ja Luhanskissa.

- 7. huhtikuuta:  Donetskin rakennusten valtaajat julistavat "itsenäisen tasavallan". Ukrainan hallitus syyttää Venäjää aikeista hajottaa Ukraina.

- 8. huhtikuuta: Venäjä-mieliset ryhtyvät hyökkäyksiin Slovjanskin ja Kramatorskin kaupungeissa, missä he valtaavat poliisin päämajan.

- 13. huhtikuuta: Ukrainan hallinto ilmoittaa terrorismin vastaisesta operaatiosta maan itäosassa.

- 17. huhtikuuta: Ukraina, Venäjä, Yhdysvallat ja EU pääsevät Genevessä sopuun jännitteiden vähentämisestä.

- 18. huhtikuuta: Kreml kertoo, että Venäjä on vahvistanut joukkojaan Ukrainan rajalla. Nato: Kyse on noin 40 000 sotilaasta.

- 22. huhtikuuta: USA:n varapresidentti Joe Biden sanoo Kiovassa, että Venäjä uhkaa jäädä eristyksiin. USA sanoo lähettävänsä 600 sotilasta Puolaan ja Baltiaan.

- 23. huhtikuuta: Venäjä sanoo vastaavansa, jos sen etuja vastaan hyökätään Ukrainassa.

- 24. huhtikuuta: Ukrainan armeija aloittaa hyökkäyksen Slovjanskissa. Putin: Kyseessä on rikos, jolla on seurauksensa.

- 25. huhtikuuta: Separatistit ottavat Etyjin sotilastarkkailijoita vangiksi Slovjanskissa.

- 26. huhtikuuta: Ukrainan johdon mukaan Venäjän sotilaskoneet loukkasivat Ukrainan ilmatilaa seitsemästi yön aikana. Venäjä kiistää.

- 28. huhtikuuta: Länsimaat määräävät uusia pakotteita Venäjälle. Venäjä vakuuttaa USA:lle, että ei aio hyökätä Ukrainaan. Separatistien hallinnassa toistakymmentä kaupunkia Itä-Ukrainassa.

- 30. huhtikuuta: Venäjä-mieliset valtaavat uusia rakennuksia Itä-Ukrainassa.

- 1. toukokuuta: Ukrainaan palautetaan yleinen asevelvollisuus.

- 2. toukokuuta: Verisin päivä Ukrainan uuden hallinnon valtaantulon jälkeen. Odessassa yli 40 ihmistä kuolee ja Slovjanskissa kymmenkunta.
(IS - STT - AFP)

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt