Yhdysvalloista löytyi mers-virustartunta

Julkaistu:

Yhdysvalloissa on tavattu ensimmäinen mers-virustartunta Indianan osavaltiossa.
Tartunnan saanut henkilö oli matkustanut Chicago Tribunen mukaan Lähi-idästä Yhdysvaltoihin.

Mers on sars-virusta muistuttava hengitysteihin kohdistuva koronavirus, joka todettiin ensimmäisen kerran Saudi-Arabiassa kaksi vuotta sitten. Tautiin ei ole rokotetta tai parannuskeinoa.

- Tällä hetkellä meillä ei ole paljon kokemusta tästä Yhdysvalloissa, kertoo tartuntatauteihin erikoistunut lääkäri Michael Lin Chicago Tribunelle.

- Suurin osa tiedosta, miten virus leviää, tulee Lähi-idästä.

Linin mukaan mers "ei vaikuta olevan erittäin tarttuva" tauti. Yhdysvaltojen viranomaiset ovat kuitenkin suhtautuneet tartuntaan vakavasti.

Mers-tartuntoja on vahvistettu yhteensä 401 kappaletta 12 eri maassa. Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskusten mukaan 93 tartunnan saaneista potilaista on kuollut. Kaikki raportoidut tapaukset ovat lähtöisin arabimaista.

- (Tauti) on saanut ihmisten huomion, koska se on niin kuolettava, Lin sanoo.

Chicago Tribunen mukaan tartunnan saanut henkilö matkusti Riadista, Saudi-Arabiasta Lontoon kautta Chicagoon kymmenen päivää sitten.

Indianan terveysviranomaiset ovat ottaneet yhteyttä ihmisiin, jotka ovat olleet tartunnan saaneeseen henkilöön yhteydessä. Terveysviranomaiset eivät usko, että matkustajilla, jotka ovat olleet tartunnan saaneen henkilön kanssa samassa lentokoneessa, olisi riski saada tartunta, mutta tästä huolimatta tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskukset ovat alkaneet ottaa yhteyttä matkustajiin.

Yhdysvaltojen tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskukset ovat odottaneet viruksen saapumista Yhdysvaltoihin, mutta he ovat myös korostaneet, että virus ei aiheuta suurta uhkaa yleisölle.

 - Tässä yhteenkytkeytyneessä maailmassa, jossa elämme, odotimmekin (viruksen) saapuvan Yhdysvaltoihin, tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskusten johtaja Tom Frieden sanoo Chicago Tribunelle.

- Tämä tapaus muistuttaa, että olemme kaikki yhteydessä ilman kautta, jota hengitämme, ruoan kautta, jota syömme ja veden kautta, jota juomme.

Mers-viruksen alkuperä ei ole vielä täysin selvä, mutta ensimmäinen vahvistettu tapaus löytyi Saudi-Arabiasta kesällä 2012. Tautia on myös tavattu Lähi-idässä kameleissa ja lepakoissa.

Linin mukaan mers-virus ei siirry helposti ihmisestä ihmiseen, vaikka sen leviämistapa onkin lähikontaktista sairastuneiden ihmisten kanssa.

Lin huomauttaa, että viruksen saapumisen Yhdysvaltoihin pitäisi muistuttaa terveydenhuollon ammattilaisia harkitsemaan mers-viruksen mahdollisuutta potilailla, joilla on viruksen kaltaisia oireita ja jotka ovat viime aikoina matkustaneet Lähi-itään.

Potilaiden olisi myös tärkeä kertoa lääkäreilleen matkustushistoriansa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt