Kremliltä tyly tuomio Ukrainan Slovjanskin-operaatiolle

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Putin syyttää Ukrainan luopuneen Geneven rauhansopimuksen tavoitteista aloittaessaan sotilasoperaation Slovjanskin venäläismielisiä separatisteja vastaan perjantaina.
Presidentti Vladimir Putin on uutistoimisto AFP:n mukaan jyrkin sanoin tuominnut Ukrainan perjantaiaamuisen operaation venäläismielisten separatistien hallinnoimassa Slovjanskin kaupungissa. Putinin mukaan tapa, jolla Ukraina on voimakeinoja kaihtamatta vastannut venäläismielisten toimiin on ollut "rikollisuudessaan" viimeinen niitti Itä-Ukrainan tilanteen ratkaisemiseksi rauhanomaisesti.

- Sillä aikaa, kun Venäjä yrittää rauhoittaa ja ja ratkaista konfliktia, Kiovan hallitus lähetti ilmavoimat rauhanomaisten valtaajien kimppuun, aloitti kostotoimet ja siten oleellisesti vei viimeisen toivon Geneven sopimuksen toteuttamiseksi, kerrottiin Putinin lehdistösihteerin Dmitri Peshkovin sanoneen venäläisille tiedotusvälineille.

Peshkov muistutti Putinin varoittaneen jo aiemmin Kremlin tulkitsevan kaikenlaiset venäläismielisiin kohdistuvat "rankaisutoimet" "rikollisiksi teoiksi". Peshkovin mukaan juuri sellaisia on nyt tapahtunut Slovjanskissa.

Peshkovin mukaan Kremlin olevan "äärimmäisen huolissaan" myös siitä, ettei Venäjän Slovjanskiin lähettämä lähettiläs ole raportoinut Putinille. Lähettilään, Vladimir Lukinin oli määrä matkustaa Slovjanskiin neuvottelemaan separatistien vangitsemien panttivangeiksi jääneiden Etyj-tarkkailijoiden vapauttamisesta. Hänestä ei Peshkovin mukaan ole kuulunut sen jälkeen, kun Ukrainan perjantainen sotilasoperaatio alkoi.


Aamuinen sotilasoperaatio


Ukrainan sisäministeri Arsen Avakov vahvisti perjantaina Ukrainan hallituksen aloittaneen varhain aamulla sotilasoperaation Slovjanskin separatisteja vastaan maan itäosassa. Hallituksen joukot valtasivat Avakovin mukaan yhdeksän separatistien tiesulkua. Separatistit ovat vastanneet tulella ja ampuneet hallituksen lähettämiä joukkoja raskain asein.Ukrainan puolustusministeriön mukaan se on menettänyt kaksi Mi-24 helikopteria ja kahden varusmiehen kuolleen taisteluissa. Reutersin mukaan SBU on kertonut helikoptereita ammutun olalta laukaistavilla ilmatorjuntaohjuksilla. SBU:n mukaan se on merkki siitä, että Ukrainalla on vastassaan "treenattuja, hyvin kyvykkäitä ulkomaisia armeijan erikoisjoukkoja" eikä suinkaan "paikallisia. metsästysaseilla varustettuja siviilejä", kuten Kreml on väittänyt. Myös Avakovin mukaan meneillään on todellinen taistelu, jossa toisella puolella on "ammattimaisia palkkasotilaita".

Puolustusministeriön mukaan separatistit yrittivät ampua myös Mi-8-mallista helikopteria jonkinlaisella kevyemmällä aseella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt