Ulkomaat

Onko Putin nyt maailman rikkain?

Julkaistu:

Ökyelämä
Venäjän presidentin Vladimir Putinin massiivinen omaisuus on nyt tapetilla. Uusimpien arvioiden mukaan Putin on maailman rikkain.
Huhut Venäjän presidentin Vladimir Putinin jättiomaisuudesta liikkuvat jälleen villeinä. Putinin omaisuuden suuruudeksi arvioidaan nyt 200 miljardia dollaria eli 145 miljardia euroa, kertoo muun muassa ruotsalainen Aftonbladet.

Arvio perustuu Venäjän oppositiojohtaja Boris Nemtsovin lausuntoon.

Jos luku pitää paikkansa, Putin peittoaisi kevyesti maailman virallisesti rikkaimman miehen Bill Gatesin. Maailman rikkaimpien listaa julkaisee talouslehti Forbes. Listan ykkössijalla olevan Gatesin omaisuus on arvoltaan 77,4 miljardia dollaria.

Suomesta ylimmälle Forbesin listalla pääsee Gennadi Timtshenko. Hänellä on Venäjän, Suomen ja Armenian passi. Putinin lähipiiriin kuuluva oligarkki on 13,3 miljardin dollarin omaisuudeltaan Forbesin listan 82. sijalla.

Varakkain suomalainen on Forbesin listan mukaan Koneen suuromistaja Antti Herlin. Hänen omaisuutensa on 3,2 miljardia dollaria. Herlin on listalla sijalla 517.

Pakotelistalle?


Ukrainan ja Krimin kriisin puhjettua Yhdysvallat on jäädyttänyt Venäjän oligarkien ja muiden Putinin lähipiiriin kuuluvien omaisuutta.

Pakotelistalla on esimerkiksi Putinin ystävä ja Gunvorin suuromistaja Gennadi Timtshenko.

Samassa yhteydessä laajan spekuloinnin kohteeksi on noussut myös Putinin jättiomaisuus.

New York Timesin mukaan Yhdysvaltain hallinto silti tuskin lisää Putinia nimilistaan tai jäädyttää hänen varojaan. Lehden mukaan se olisi sodanjulistus maiden välille.
 

Putin piilottelee omaisuuttaan

Putinilla on lehtitietojen mukaan salaisia omistuksia venäläisissä jättiyrityksissä.

Sanomalehti New York Times on kertonut, että Putin pääsee myös öljy-yhtiö Gunvorin valtaviin miljardiomaisuuksiin.

Öljy-yhtiö kiistää tiedon. Gunvorin mukaan Putin ei ole saanut yhtiöltä ruplan ruplaa. Myös Kreml kiistää tiedot suurtuloista. Kremlin palkkahallinnon mukaan Putin tienasi viime vuonna 102 000 dollaria.

Ilta-Sanomat kirjoitti kaksi vuotta sitten, että Putin voi olla maailman rikkain henkilö. Hänellä arvioitiin olevan tuolloin yli 50 miljardia euroa omaisuutta.

Gunvorin lisäksi Putinilla oli omistuksia muun muassa Gazpromista ja Surgutneftegasista.

Wc maksoi 75 000 taalaa


Kaksi vuotta sitten ilmestynyt Kaleeriorjan elämä –raportti paljasti Putinin ylellistä elämää.

Raportin mukaan Putinin käytössä on parikymmentä palatsia, huvilaa, metsästysmajaa. Esimerkiksi Valdai-järven huvilassa Putinilla on oma keilarata, elokuvateatteri ja kotikirkko.

Hänellä on myös 58 lentokonetta ja helikopteria. Lentokoneessa kerrotaan olevan 75 000 dollarin wc-tila.

Putinilla on myös neljä huvijahtia. Hänen ranteessaan on kuvattu 11 luksuskelloa. Putinilla on nähty esimerkiksi noin 86 000 euroa maksavat Patek Philippe Perpetual.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt
    Tuoreimmat