Suuroperaatio Tsernobylissä - ydinvoimala-alueelle nousi jättikaari

Tsernobylissä vuonna 1986 räjähtäneen ja palaneen ydinreaktorin päälle on rakennettu jättimäinen kaari.

30.4.2014 4:29

Huhtikuussa 1986 Tsernobylissä sattui yksi historian suurimmista ydinonnettomuuksista.

Alue oli pitkään tyhjä ja autio, mutta nyt voimalalla on menossa suuri operaatio.

Armeijan työntekijät ovat rakentaneet alueelle ruostumattomasta teräksestä jättimäisen kaaren. Kaari on osa rakennelmaa, jonka on valmistuttuaan määrä peittää alleen voimalan radioaktiiviset jäänteet, jotta alue saadaan puhdistettua kaikesta radioaktiivisesta materiaalista.

Suojarakennelman on suunniteltu valmistuvan vuonna 2017 ja sen on tarkoitus suojata aluetta sadan vuoden ajan - se on aika, jonka tutkijat ovat laskeneet kuluvan alueen kunnolliseen puhdistamiseen. 

Tämän hetkinen poliittinen kuohunta ja jännitteet Ukrainan ja Venäjän välillä ovat herättäneet uusia huolenaiheita operaation etenemisen suhteen. Tsernobyl on kuitenkin lähellä Ukrainan pohjoisrajaa ja täten kaukana Krimistä ja muista kiistanalaisista alueista.

- Tsernobyl ja sen suojavyöhyke pysyvät rauhallisena ja meidän urakoitsijat jatkavat työtään, operaation rahoituspuolesta vastaava Vince Novak sanoo New York Timesille.

Urakka on valtava ja niin on myös sen hinta. Pelkkä kaari maksaa arviolta noin 1,5 miljardia dollaria eli noin miljardi euroa.

Tsernobylin ydinvoimalaonnettomuus sattui 26. huhtikuuta vuonna 1986.

Lähde: New York Times

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?