Tässä on Putinin vaiettu huvila Valamon saaressa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tässä on Putinin vaiettu huvila Valamon saaressa

Suomelle aikanaan kuulunut Valamon luostarisaari Laatokalla kätkee suojiinsa yhden presidentti Vladimir Putinin lukuisista piilopirteistä.

Vladimir Putinin Valamon-huvilasta on julkaistu hyvin vähän kuvia ja tietoja Venäjän mediassa. Tämä Itar Tassin välittämä kuva on otettu Valamon presidentilliseltä huvilalta kesällä 2007. Huvilan edustalla on Russian Airlinesille rekisteröity Eurocopter, jolla on bongareiden mukaan kuljetettu ainakin nykyistä pääministeriä Dmitri Medvedeviä.

28.4.2014 19:29

Mitä ilmeisimmin Putin siis vietti Valamon saaristossa paljon aikaansa viime viikonloppuna, sillä Venäjän hallituksen erikoislentokone kiersi ympyrää saariston yllä sekä lauantaina että sunnuntaina. Koneessa kerrotaan olevan presidentin tarvitsemaa erikoistekniikkaa.

Putin osallistui maanantaina puolestaan Petroskoissa Venäjän lainsäätäjien kokoukseen, jonne hänen kerrottiin etukäteen lentävän helikopterilla nimenomaan Valamosta. Ei liene sattumaa, että hallituksen erikoislentokone kiersi maanantaina Petroskoita.

Putin osallistui maanantaina Petroskoissa Venäjän lainsäätäjien kokoukseen, jonne hänen kerrottiin etukäteen lentävän helikopterilla nimenomaan Valamosta. Tutkakone RA-64516 nousi Moskovasta maanantaina klo 3.30, klo 4.45 alkoi kiertää Valamon saarta, klo 13.00 Siirtyi Vidlitsan ylle, klo 13.45 Petrozavodskin ylle, klo 14.00 lähti paluumatkalle ja klo 15.30 laskeutui Moskovaan.

Putinin Valamon-datsha on yksi niistä julkisista salaisuuksista, joista on varsin vaikea löytää tietoa Venäjältä. Esimerkiksi nyt viikonloppuna yksikään uutisväline ei ole muistuttanut, että Putin ei ole Valamossa käymässä pelkästään jumalanpalveluksessa, vaan hänellä on saarella käytössään myös huvila.

Leningradskaja Pravda -lehden vuonna 2006 julkaistussa jutussa kerrotaan, että Putinin huvila sijaitsee varsin lähellä Valamon luostaria. Huvila oli tuolloin vielä rakenteilla, mutta sen arveltiin valmistuvan seuraavana vuonna.

Lehden mukaan Putinin huvila on tehty ”skandinaaviseen tyyliin”, ja rakennusmateriaalia on käytetty muun muassa jättituijaa.

Putinin huvila ei sijaitse saaren normaaleiden turistireittien varrella eikä sinne näe edes rannalta, sillä huvilan edustalle on istutettu puita näkösuojaksi.

Ogonjokin mukaan Putinin huvilan arvoksi Valamossa on arvioitu noin 5 miljoonaa dollaria eli lähes 3,8 miljoonaa euroa.

Käkisalmen lähellä sijaitsee myös Putinin vanha huvila Kiimajärvellä eli Komsomolskoje-järvellä.

Venäjän presidentillä on ollut Karjalassa käytössään myös kolmas huvila, joka sijaitsee Petroskoin lähellä Shuiskaja Tshupassa. Paikka oli erityisesti Boris Jeltsinin suosiossa, mutta Putin ei ole tiettävästi käyttänyt sitä koskaan.

Vuonna 2011 Shuiskaja Tshupan huvila annettiin myytäväksi julkisella huutokaupalla, jonka voittajaksi kerrottiin oligarkki Aleksei Mordashovin hallitsema Severgrupp.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?