Tässä on Putinin vaiettu huvila Valamon saaressa

Julkaistu:

Putinin piilopirtti
Suomelle aikanaan kuulunut Valamon luostarisaari Laatokalla kätkee suojiinsa yhden presidentti Vladimir Putinin lukuisista piilopirteistä.
Mitä ilmeisimmin Putin siis vietti Valamon saaristossa paljon aikaansa viime viikonloppuna, sillä Venäjän hallituksen erikoislentokone kiersi ympyrää saariston yllä sekä lauantaina että sunnuntaina. Koneessa kerrotaan olevan presidentin tarvitsemaa erikoistekniikkaa.

Putin osallistui maanantaina puolestaan Petroskoissa Venäjän lainsäätäjien kokoukseen, jonne hänen kerrottiin etukäteen lentävän helikopterilla nimenomaan Valamosta. Ei liene sattumaa, että hallituksen erikoislentokone kiersi maanantaina Petroskoita.
Putinin Valamon-datsha on yksi niistä julkisista salaisuuksista, joista on varsin vaikea löytää tietoa Venäjältä. Esimerkiksi nyt viikonloppuna yksikään uutisväline ei ole muistuttanut, että Putin ei ole Valamossa käymässä pelkästään jumalanpalveluksessa, vaan hänellä on saarella käytössään myös huvila.

Leningradskaja Pravda -lehden vuonna 2006 julkaistussa jutussa kerrotaan, että Putinin huvila sijaitsee varsin lähellä Valamon luostaria. Huvila oli tuolloin vielä rakenteilla, mutta sen arveltiin valmistuvan seuraavana vuonna.Lehden mukaan Putinin huvila on tehty ”skandinaaviseen tyyliin”, ja rakennusmateriaalia on käytetty muun muassa jättituijaa.

Putinin huvila ei sijaitse saaren normaaleiden turistireittien varrella eikä sinne näe edes rannalta, sillä huvilan edustalle on istutettu puita näkösuojaksi.

Ogonjokin mukaan Putinin huvilan arvoksi Valamossa on arvioitu noin 5 miljoonaa dollaria eli lähes 3,8 miljoonaa euroa.

Käkisalmen lähellä sijaitsee myös Putinin vanha huvila Kiimajärvellä eli Komsomolskoje-järvellä.

Venäjän presidentillä on ollut Karjalassa käytössään myös kolmas huvila, joka sijaitsee Petroskoin lähellä Shuiskaja Tshupassa. Paikka oli erityisesti Boris Jeltsinin suosiossa, mutta Putin ei ole tiettävästi käyttänyt sitä koskaan.

Vuonna 2011 Shuiskaja Tshupan huvila annettiin myytäväksi julkisella huutokaupalla, jonka voittajaksi kerrottiin oligarkki Aleksei Mordashovin hallitsema Severgrupp.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt