SvD: USA usuttaa Ruotsia Natoon - pelkkä kumppanuus "ei anna suojaa Venäjää vastaan"

Julkaistu: , Päivitetty:

Ruotsin kannattaisi Yhdysvaltojen mielestä liittyä sotilasliitto Natoon, uutisoi ruotsalaislehti Svenska Dagbladet. Yhdysvaltojen suurlähettilään mukaan rauhankumppanuus ei anna minkäänlaista suojaa Venäjää vastaan.
Lehti on saanut haltuunsa muistion, jossa Yhdysvaltojen Ruotsin-suurlähettiläs Mark Brzezinski selvittää näkökantojaan ruotsalaisille puolueille. Suurlähettilään mukaan Ruotsi ei voi odottaa apua Natolta tai Yhdysvalloilta, jos Venäjä uhkaisi maata.

 

Minun täytyy olla rehellinen ja sanoa, ettei artikla 5 tai mikään kahdenvälinen vakuussopimus takaa turvaa Ruotsille.


Ruotsi - kuten myös Suomi - on Naton rauhankumppanuusjäsen, mutta ei varsinainen jäsenmaa. Rauhankumppanuus ei yhdysvaltalaissuurlähettilään mukaan anna minkäänlaista suojaa Venäjää vastaan.

-Minun täytyy olla rehellinen ja sanoa, ettei artikla 5 tai mikään kahdenvälinen vakuussopimus takaa turvaa Ruotsille, Brzezinski ilmoitti lehden mukaan.

Brzezinski vertaa sotilasliittoa vakuutusyhtiöön: vakuutus pitää hankkia ennen kuin talo on tulessa.

– Viime hetkeen asti odottelu ei ole hyvä strategia, Brzezinski sanoi maaliskuussa muistion mukaan.

HS: Hautala muutti Nato-kantaansa


Nato on noussut Ukrainan kriisin myötä tänä keväänä myös Suomessa entistä enemmän tapetille.

Helsingin Sanomat kertoo nyt, että Itä-Ukrainaan tekemänsä vierailun jälkeen kantaansa on muuttanut jopa vihreiden eurovaaliehdokas ja entinen ministeri Heidi Hautala.

Vihreiden virallinen Nato-kanta on kielteinen.

-Tämän kannan ei tarvitse ikuisesti päteä, vaikka Suomi ei olisi suoranaisesti sotilaallisen uhkauksen kohteena, Hautala sanoo Helsingin Sanomissa.

Myös Ruotsin mahdollista Nato-jäsenyyttä on kuulosteltu Suomessa tarkalla korvalla. STT:n tammikuussa haastattelemat asiantuntijat arvioivat, että jos Ruotsi hakisi jäsenyyttä, Suomen olisi seurattava perässä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt