Asiantuntija Putinin kaasupuheista: Varoitus Suomelle

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Putinin puhe
Venäjän presidentti Vladimir Putin halusi varoittaa Suomea ja Eurooppaa siitä, kuinka riippuvaisia ne ovat Venäjän kaasusta - mutta jotain unohtui, sanoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Vladimir Putin vastaili tänään jokavuotiseen tapaansa lukuisiin ennalta lähetettyihin kysymyksiin neljä tuntia kestäneessä suorassa tv-maratonissa.

Puheessaan Putin muun muassa muistutti Eurooppaa ja myös Suomea siitä, kuinka paljon näiden käyttämästä kaasusta tulee Venäjältä.

- Me myymme kaasua, pääasiassa kaasuputken kautta Euroopan maihin, jotka kattavat noin 30-35 prosenttia omasta kaasuntarpeestaan Venäjän toimituksilla. Voivatko ne ylipäätään lopettaa venäläisen kaasun ostamisen? Minun nähdäkseni se ei ole mahdollista, Putin sanoi.
 

 

Tämän jälkeen Putin mainitsi erikseen Suomen kaasunkulutuksen korostaen samalla Suomen ja Venäjän ”erinomaisesti kehittyviä suhteita”.

- Jotkut meidän naapureistamme, ja nimenomaan hyvistä naapureistamme, kuten esimerkiksi Suomi, jonka kanssa suhteet kehittyvät erinomaisesti, saa kaasunkulutuksestaan 90 prosenttia Venäjältä. Ja vastaavasti joissakin niin sanotuissa entisissä kansandemokratioissa, jos ei nyt 90 prosenttia, niin 60, 50 tai 70 prosenttia on meidän venäläistä kaasuamme.
 

 

Se oli muistutus ja varoitus Euroopalle sekä Suomelle siitä, että Venäjällä on valttikorttinsa.

 

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Mika Aaltolan mielestä Putin halusi sanoillaan huomauttaa, kuinka riippuvaisia Eurooppa ja Suomi venäläisestä kaasusta ovat.

- Se oli muistutus ja varoitus Euroopalle sekä Suomelle siitä, että Venäjällä on valttikorttinsa. Jos ystävälliset suhteet Venäjään säilyvät, silloin tällaisista riippuvuuksista ei tule ongelmia, Aaltola sanoo.
 

Toinen puoli unohtui

 

Aaltola kuitenkin huomauttaa, että Putin puhui isänmaallisessa kontekstissa, jossa kolikon toinen puoli unohtui.
 

 

Siinä pullistellaan isänmaallisessa tunnelmassa, jossa Venäjä on suuri ja mahtava ja kaikki muut riippuvaisia Venäjästä. Siinä unohtuu kolikon toinen puoli.

 

- Siinä kontekstissa ei muisteta omia riippuvuuksia lännestä. Siinä pullistellaan isänmaallisessa tunnelmassa, jossa Venäjä on suuri ja mahtava ja kaikki muut riippuvaisia Venäjästä. Siinä unohtuu kolikon toinen puoli, jossa Venäjä on hyvin ulkomaankaupasta ja erityisesti kaasun suhteen Euroopasta riippuvainen valtio. Venäjän valttikortit olisivat suuremmat, jos se voisi valita asiakkaansa.

Aaltola pitää epätodennäköisenä, että Venäjä lähtisi kaasuhanojaan sulkemaan.

- Se olisi Venäjälle itselleen paljon haitallisempaa. Suomella esimerkiksi on muitakin energianlähteitä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt