Luokkaretki päättyi murhenäytelmään Etelä-Koreassa - 300 jäi uponneeseen laivaan

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Valonheittäjien kelmeässä valossa työskentelevät sukeltajat yrittivät myöhään keskiviikkona epätoivoisesti löytää eloonjääneitä uponneesta matkustaja-aluksesta Etelä-Korean rannikolla. Toiveet löytää ketään kadoksissa olevista liki 300 ihmisestä elossa olivat kuitenkin olemattomat.
Eteläkorealaisten lukiolaisten luokkaretki päättyi aikaisin keskiviikkona hyiseen meriveteen, kun heitä kuljettunut laiva kaatui ja upposi. Tarpeetonta dramatiikkaa tapahtumiin toi se, että viranomaiset ja nuorten koulu kertoivat aluksi suurimman osan matkalaisista pelastuneen turmasta.

Joitakin tunteja onnettomuuden jälkeen Etelä-Korean rannikkovartiosto kuitenkin kertoi, että liki 300 laivalla ollutta oli kateissa. Heidän pelättiin olevan loukussa ylösalaisin olevassa laivassa, josta pinnalla pilkotti enää pieni osa keulasta.

Laivat ja helikopterit poimivat voimakkaasti kallistuneesta laivasta turvaan yli 160 ihmistä. Neljän ihmisen tiedettiin varmasti kuolleen.


Sewol-autolautassa oli eri viranomaislausuntojen mukaan ainakin 459 ihmistä. Heistä noin kolme neljäsosaa oli teini-ikäisiä opiskelijoita ja opettajia lähellä Soulia sijaitsevasta Danwonin koulusta.

Laivan kannella turmahetkellä olleen lukiolaisen Cha Eun-okin mukaan kaikki oli hyvin. Sitten kuului voimakas ääni ja tavarat alkoivat tippua.- Kuulutuksessa kehotettiin ihmisiä pysymään aloillaan. Ne jotka pysyivät, jäivät loukkuun, Cha kertoi.
 

Turman syy mysteeri


Alustavissa kommenteissa onnettomuuden arveltiin johtuneen karilleajosta. Viranomaisten mukaan alueella ei kuitenkaan ole matalikkoja, ja alus ei ollut poikennut kovinkaan kauas suunnitellulta reitiltään. Turman syyksi epäiltiin myös teknistä vikaa.


Sää onnettomuusalueella oli hyvä eikä merenkäyntiä juuri ollut.
Alus lähetti hätäkutsun aamuyhdeksältä paikallista aikaa. Ensimmäisinä paikalle ehti muun muassa kalastusaluksia, jotka poimivat matkustajia turvaan kallistuneen laivan kyljeltä ja 13-asteisesta merivedestä. Laiva kaatui ja upposi vain pari tuntia hätäkutsun lähettämisen jälkeen.

Pelastustöihin osallistui kymmeniä sukeltajia muun muassa Etelä-Korean asevoimien erikoisjoukoista. Alueella on kuitenkin erittäin voimakas vuorovesi, mikä viivästytti hylkyyn sukeltamista.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt