Pankkiunioni sai EU-parlamentin sinetin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pankkiunioni sai EU-parlamentin sinetin

EU-parlamentti hyväksyi tiistaina lakipaketin, jolla pyritään ehkäisemään tulevia pankkikriisejä ja minimoimaan niiden kustannuksia veronmaksajille.

15.4.2014 19:28

Tulevien pankkikriisien varalle on tarkoitus perustaa 55 miljardin suuruinen pelastusrahasto, johon kerätään varat kansallisilta pankeilta vaiheittain kahdeksan vuoden aikana. Rahaston avulla halutaan lisätä toimialan vastuuta pankkien ongelmista.

Lakipaketti sisältää myös pelisäännöt siitä, miten päätökset ongelmapankkien kohtalosta tehdään. Aloitteen kriisipankin alasajosta voi tehdä Euroopan keskuspankki. Mepit ovat pyrkineet varmistamaan, että jäsenmaat kohtelevat eri maiden pankkeja samoilla kriteereillä.

Hyväksytty lakipaketti koskee pankkiunionin viimeistä rakenteilla ollutta palasta. Parlamentin ja jäsenmaiden neuvottelijat pääsivät asiasta alustavaan sopuun maaliskuussa.

Parlamentin täysistunnossa käydyissä keskusteluissa lakipakettia pidettiin yhtenä kuluneen vaalikauden merkittävimmistä päätöksistä. Se täydentää pankkiunionin ensimmäistä pilaria eli yhteistä pankkivalvontaa, joka on nousemassa Euroopan keskuspankin yhteyteen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?