Amerikkalaismedia teki Stubbin haastattelusta merkillisen jutun: "Venäjän uhka Suomelle on hilsettä" - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Amerikkalaismedia teki Stubbin haastattelusta merkillisen jutun: "Venäjän uhka Suomelle on hilsettä"

Ministeri Alexander Stubbin avustajan mukaan amerikkalainen WTOP-radiokanava teki virheellisen jutun Stubbin haastattelun pohjalta.

15.4.2014 12:49

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb (kok) vieraili viime viikolla Yhdysvaloissa neuvottelemassa EU:n ja Yhdysvaltain kauppa- ja investointikumppanuussopimuksesta.

Matkan aikana hän antoi haastattelun washingtonilaiselle WTOP-radiokanavalle. Otteita radiohaastattelusta julkaistiin myös WTOP:n verkkosivuilla.

WTOP:n verkon etusivulla jutun otsikko oli: ”Voisiko Suomi olla seuraava Ukraina?” Varsinaisen juttu oli otsikoitu: ”Suomalaispäättäjä hoitaa Venäjän-uhkaa ”kuin hilsettä”. Otsikon alla on Stubbin kuva.

Haastattelussa käsiteltiin Venäjän presidentin Vladimir Putinin entisen talousavustajan Andrei Illarionovin arvioita ruotsalaismedialle, joiden mukaan Venäjä haluaisi itselleen Suomen.

Stubb kritisoi WTOP:n haastattelussa Illarionovin väitteitä.

- Nyt käydään mittavaa informaatiosotaa ja tehdään paljon ylianalysoimista ja alianalysoimista. Jos joku rinnastaa Suomen ja Ukrainan, niin hän ei välttämättä ymmärrä, mitä tapahtuu ulkopolitiikassa ja turvallisuuspolitiikassa, Stubb sanoi WTOP:n mukaan.

WTOP kirjoitti, että Stubb tyrmäsi spekulaation.

- Se on kuin hilsettä, joka pyyhitään pois, Stubb sanoi.

Vaikka otsikossa kerrotaan Stubbin hoitavan Venäjän uhkaa kuin hilsettä, syntyy tekstistä kuva, että hän nimeäisi hilseeksi pikemminkin Illarionovin väitteet.

WTOP:n jutussa on vieläkin erikoisempi kohta: siinä väitetään Stubbin sanoneen, ettei Suomea ja Krimiä kannata verrata toisiinsa, koska Suomi on ”Naton täysivaltainen jäsen”.

Stubbin erityisavustaja Lauri Tieralan mukaan WTOP:n mukaan juttu ei ollut onnistunut.

- Ministeri antoi matkalla monta haastattelua. Näköjään tämä juttu on jäänyt kiireessä tarkistamatta meiltä. Harmi, Tierala kertoi Ilta-Sanomille.

Tieralan mukaan Stubb viittasi hilseen pyyhkimisellä Illarionovin Suomi-väitteisiin eikä Venäjän uhkaan, kuten WTOP otsikoi.

Stubbin suuhun pantu väite Suomen Nato-jäsenyydestä oli Tieralan mukaan WTOP:n virhe, jonka he tekivät poimiessaan radiohaastattelusta paloja nettijuttuun.

- Naton jäsenen sijaan pitäisi tietysti lukea EU:n jäsen. Pyydän Washingtonin lähetystöä korjaamaan jutun virheen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?