Tutkija: Pakotteissa lyhyt tuumaustauko

Julkaistu:

Venäjään mahdollisesti kohdistettavissa talouspakotteissa vedetään pari päivää henkeä, arvioi ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen.
EU:n, Yhdysvaltain, Venäjän ja Ukrainan johtajat kokoontuvat ylihuomenna Geneveen etsimään kriisiin ratkaisua.

- Eilinen ulkoministerikokous oli vähän odottavalla kannalla, ja päätöslauselmakin kuvasti sitä, että tässä ei haluttu vetää mattoa torstain kokouksen alta. Sieltä odotetaan vastausta kysymykseen, että olisiko viimeinkin mahdollista avata neuvottelutie osapuolten ja läntisten tukitahojen välillä. Ulkoministerien päätöslauselmassa eilisiltana viitattiin siihen mahdollisuuteen, että EU saattaa olla jossain tilanteessa valmis siviili- tai sotilasoperaatioon, mutta kyllä tässä ensin täytyy saada selkoa siihen isompaan kuvaan, eli Venäjän ja Ukrainan väliseen neuvotteluyhteyteen, Tiilikainen aprikoi.

Tiilikaisen mukaan laajat pakotteet ovat EU:lle vaikea asia, koska maiden intressit ovat niin erilaiset.

- Nyt tässä on kuitenkin aika tarkkaan määritelty laukaiseva tekijä talous- ja kauppapakotteille. Muistaakseni eilisillan päätöslauselmassakin käytettiin sanamuotoa, että jos Venäjä yhdenkään askeleen ottaa tästä eteenpäin, niin lyödään kauppapakotteet. Tätä tässä nyt arvioidaan, Tiilikainen jatkaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt