Ukrainan presidentti: Terrorismin vastainen operaatio alkaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ukrainan presidentti: Terrorismin vastainen operaatio alkaa

Ukrainan presidentin Oleksandr Turtshynovin mukaan terrorismin vastainen operaatio kapinallisia vastaan aloitetaan ja Donbassin alue vakautetaan.

14.4.2014 11:55 | Päivitetty 14.4.2014 13:03

Ukrainan hallituksen antama määräaika Venäjä-mielisten protestoijien antautumiselle meni umpeen aamuyhdeksältä.

Itä-Ukrainassa Venäjä-mieliset protestoijat miehittävät edelleen hallintorakennuksia.

Ukrainan virkaatekevä presidentti Oleksandr Turtshynov.­

Uutistoimisto Reutersin Slovjanskissa olevan toimittajan mukaan paikallisen poliisiaseman yllä liehuu yhä Venäjän lippu ja barrikadeihin rakennuksen edessä kärrätään lisää renkaita ja hiekkasäkkejä.

Ukrainaa käsiteltiin viime yönä YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa. Kokouksen anti jäi vähäiseksi, koska länsi ja Venäjä olivat täysin eri mieltä asioista.

Tutkija: Tilanteen jatko Venäjän käsissä

Aleksanteri-instituutin tutkijan Hanna Smithin mukaan Ukrainan haluttomuus käyttää aseellista voimaa kapinallisia vastaan kertoo siitä, ettei maan tilanne ole valtiojohdon hallinnassa.

– Se, ettei mitään ole tapahtunut, kertoo kuka oikein on kontrollissa. Kontrolli ei ole Ukrainan valtiojohdolla vaan hyvin pitkälle Venäjällä. Venäjä pystyy määrittelemään, kiristyykö tilanne vai pysyykö se tällaisena, Smith sanoo.

– Venäjän varoitukset siitä, että jos Ukraina tulee käyttämään voimaa, se syöksyy tosi pitkäaikaiseen kriisiin, torstain neuvottelut Sveitsissä kariutuvat ja koko sopasta kantaa vastuun länsi, ovat onnistuneet.

Ilmeisesti sekin osa päättäjistä, joka on Ukrainassa ollut sitä mieltä, että tilanne tulee aseellisesti ottaa hallintaan, on nyt sitä mieltä, että ei tehdä mitään.

Smith muistuttaa myös, että aseellinen väliintulo ei ole Venäjän ykkösvaihtoehto.

– Venäjän suunnitelma A ei ole se, että armeijalla lähdetään liikenteeseen. Venäjä haluaa pitää epävakaudella Ukrainan hallituksen toimintakyvyttömänä ja viedä eteenpäin vaatimuksiaan muun muassa federaatiomallista ja presidentinvaalien siirtämisestä. Toisaalta myöskään sitä ei ole poissuljettu, että jos muut haluavat kiristää tilannetta tai jälleen kerran kokeilla, kuinka pitkälle Venäjä on valmis menemään, niin kyllä se sitten on valmis menemään yli rajan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?