Alina

Ulkomaat

Ukrainan presidentti: Terrorismin vastainen operaatio alkaa

Julkaistu: , Päivitetty:

Ukrainan presidentin Oleksandr Turtshynovin mukaan terrorismin vastainen operaatio kapinallisia vastaan aloitetaan ja Donbassin alue vakautetaan.
Ukrainan hallituksen antama määräaika Venäjä-mielisten protestoijien antautumiselle meni umpeen aamuyhdeksältä.

Itä-Ukrainassa Venäjä-mieliset protestoijat miehittävät edelleen hallintorakennuksia.Uutistoimisto Reutersin Slovjanskissa olevan toimittajan mukaan paikallisen poliisiaseman yllä liehuu yhä Venäjän lippu ja barrikadeihin rakennuksen edessä kärrätään lisää renkaita ja hiekkasäkkejä.

Ukrainaa käsiteltiin viime yönä YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa. Kokouksen anti jäi vähäiseksi, koska länsi ja Venäjä olivat täysin eri mieltä asioista.

Tutkija: Tilanteen jatko Venäjän käsissä


Aleksanteri-instituutin tutkijan Hanna Smithin mukaan Ukrainan haluttomuus käyttää aseellista voimaa kapinallisia vastaan kertoo siitä, ettei maan tilanne ole valtiojohdon hallinnassa.

– Se, ettei mitään ole tapahtunut, kertoo kuka oikein on kontrollissa. Kontrolli ei ole Ukrainan valtiojohdolla vaan hyvin pitkälle Venäjällä. Venäjä pystyy määrittelemään, kiristyykö tilanne vai pysyykö se tällaisena, Smith sanoo.

– Venäjän varoitukset siitä, että jos Ukraina tulee käyttämään voimaa, se syöksyy tosi pitkäaikaiseen kriisiin, torstain neuvottelut Sveitsissä kariutuvat ja koko sopasta kantaa vastuun länsi, ovat onnistuneet.

Ilmeisesti sekin osa päättäjistä, joka on Ukrainassa ollut sitä mieltä, että tilanne tulee aseellisesti ottaa hallintaan, on nyt sitä mieltä, että ei tehdä mitään.

Smith muistuttaa myös, että aseellinen väliintulo ei ole Venäjän ykkösvaihtoehto.

– Venäjän suunnitelma A ei ole se, että armeijalla lähdetään liikenteeseen. Venäjä haluaa pitää epävakaudella Ukrainan hallituksen toimintakyvyttömänä ja viedä eteenpäin vaatimuksiaan muun muassa federaatiomallista ja presidentinvaalien siirtämisestä. Toisaalta myöskään sitä ei ole poissuljettu, että jos muut haluavat kiristää tilannetta tai jälleen kerran kokeilla, kuinka pitkälle Venäjä on valmis menemään, niin kyllä se sitten on valmis menemään yli rajan.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Sivullinen näki kuinka pyöräilijä pyyhälsi pelastuslaitoksen sulkumerkeistä välittämättä tulvivalle tielle – ja hävisi vedenpinnan alle

  2. 2

   Ohikulkija huolestui oudosta liikehdinnästä heikoilla jäillä ja soitti 112:een – kopteripelastajia odotti yllättävä näky

  3. 3

   Poliisi kertoi uusia yksityiskohtia Aviciin kuolemasta – koko perhe saapui Omaniin: ”He ovat todella järkyttyneitä”

  4. 4

   Kirja: Maria Veitolan 5-vuotias poika aiheutti kiusallisen tilanteen HopLopissa – näin julkisuus vaikuttaa perhe-elämään

  5. 5

   Syyt, miksi sinun pitäisi tietää, kuka Avicii oli – ja miksi hän oli nuorille niin tärkeä

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Koulutyttöä puukotettiin 37 kertaa – yksi Ison-Britannian pitkäkestoisimmista murhamysteereistä ratkesi 26 vuoden jälkeen

  2. 2

   TMZ: Avicii vietti aikaa jahdilla vain päivää ennen kuolemaansa – poseerasi kuvassa hyväntuulisena juoma kädessään

  3. 3

   Luksuselämää viettänyt sometähti jätti vuokra-asunnon karmaisevaan kuntoon – törkyinen asunto kuin pommin jäljiltä

  4. 4

   Kommentti: Hjallis Harkimo jatkaa härskiä sumutusta loppuun saakka – tästä kaikesta Jokerien ”myynnissä” on kyse

  5. 5

   Hymy palasi Olli Lindholmin kasvoille rankan vuoden jälkeen – yllättävä harrastus pitää tähden kunnossa: ”Monia varmaan naurattaa...”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Katariina sai selville hirvittävän totuuden omasta pojastaan vasta, kun poika kuoli yllättäen 23-vuotiaana

  2. 2

   Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

  3. 3

   Tuomas Enbuske nosti esiin mielettömän porsaanreiän suomalaisessa Haluatko miljonääriksi? -visassa – oljenkorsi voikin olla järjettömän hyödyllinen

  4. 4

   Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

  5. 5

   Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

  6. Näytä lisää