Ylen Venäjä-ilta: Bäckman ei ole ainoa – nämäkin suomalaiset tukevat Putinia!

rac

Julkaistu:

VENÄJÄ
Tiistaina Ylellä nähtävä A2 Venäjä-ilta antaa katsojille ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua lukuisiin suomalaisiin, jotka kannattavat ja jopa ihannoivat presidentti Vladimir Putinia.

Jo etukäteen on herättänyt pientä kohua se, että dosentti Johan Bäckman pääsee ääneen ohjelmassa.

Bäckman on iloinnut julkisuudessa avoimesti Krimin liittämisestä Venäjään. Hän oli mukana myös niemimaan kansanäänestyksessä Venäjän kutsumana ”vaalitarkkailijana”, vaikka mitkään viralliset kansainväliset järjestöt eivät lähettäneet äänestykseen tarkkailijoitaan.Bäckman ei ole kuitenkaan Venäjä-illan ainoa Putin-mielinen vieras.

Ilta-Sanomat esittelee ohessa hieman tarkemmin muita ohjelmaan kutsuttuja, Venäjän nykypolitiikkaa ymmärtäviä henkilöitä. He ovat suomalaisessa julkisuudessa vähemmän tunnettuja, mutta he ovat ottaneet avoimesti kantaa Putinin ja Venäjän puolesta useilla eri foorumeilla.

Jon Hellevig: Putinia kannattava lakimies
Bäckmanin ohella varmasti vaikutusvaltaisin Putin-mielinen vieras ohjelmassa on Moskovassa toimiva lakimies Jon Hellevig, joka on perustajaosakkaana liikkeenjohdon konsulttipalveluja tarjoavassa Awara Groupissa. Hän on mukana myös Hellevig, Klein & Usov -lakiasiaintoimistossa, joka on osa Awara Groupia.

Hellevigin yritysten asiakkaina on useita suomalaisia ja kansainvälisiä firmoja, jotka ovat saaneet häneltä apua Venäjälle asettautumisessa sekä neuvontaa muun muassa laki- ja talousasioissa. Hellevig on myös tuttu puhujavieras suomalaisten Venäjä-yritysten seminaareissa.

Lakiasioiden ohella Hellevig on profiloitunut Venäjällä myös Vladimir Putinin hallinnon vannoutuneena kannattajana, jota haastatellaan usein venäläiseen mediaan ja joka kirjoittaa itsekin kolumneja venäläislehtiin. Lisäksi hän on tiuhaan käytetty studiovieras ”Kremlin oman CNN:n” eli englanninkielisen RT-kanavan haastatteluissa.

Ukrainan tapahtumiin Hellevig on reagoinut venäläisessä julkisuudessa muun muassa syyttämällä Yhdysvaltoja ja Eurooppaa Ukrainan vallanvaihdosta.

- Yhdysvalloilla oli johtava rooli Janukovitshin kaatamisessa väkivaltaisten katumellakoiden avulla, missä käytettiin hyväksi radikaaleja iskuryhmiä, jopa uusnatseja. Mutta myös Euroopan unionin johto ja erityisesti jotkut maat (Saksa, Puola ja Ruotsi) olivat vahvasti tässä mukana, Hellevig sanoi uutistoimisto Ria Novostille.

Hellevig on tuominnut lännen asettamat Venäjän vastaiset pakotteet laittomiksi.

- Te tuette fasisteja. Miksi meidän täytyy riskeerata meidän liiketoimintanne teidän politiikkanne vuoksi? Komsomolskaja Pravda siteeraa Hellevigin puhetta suljetussa tapaamisessa, jossa lännen valmistelemia pakotteita oli selitetty yritysjohtajille AEB:n tilaisuudessa (Association of European Businesses).

Hellevigin ajatuksiin Ukrainasta voi tutustua tarkemmin muun muassa seuraavista videolinkeistä, joissa puhekielenä on englanti.

RT-kanavan videolla Hellevig kutsuu Kiovan vallanvaihtoa fasistiseksi ja ennustaa, että Krim äänestää 90-prosenttisesti Venäjään liittymisen puolesta, muun muassa nämä kommentit löytyvät videolta noin 3.30 alkaen.

Kiinalaistaustaisen CCTV American haastattelussa Hellevig kommentoi puolestaan ”valtavaa propagandasotaa”, jota lännessä käydään Venäjää vastaan Krimin vuoksi, katso tästä.

Hellevigin Putin-kirja löytyy netistä

Hellevigin ajatuksia voi lukea myös Hellevig.net-sivustolta, josta voi ladata ilmaiseksi esimerkiksi 2012 julkaistun englanninkielisen kirjan nimeltä Putin's new Russia (Putinin uusi Venäjä), katso tästä

Hellevigin ja Aleksandr Latsin kokoamassa kirjassa on useita Hellevigin artikkeleita, joissa hän arvioi Putinin presidentti- ja pääministerivuosia suopeaan sävyyn.

- Vasta Putinin aikana Venäjälle on tullut vapaa media... Ennustan, että Putin jää historiaan yhtenä kaikkien maiden ja aikojen suurimpana johtajana, Hellevig kirjoittaa.

- Putin sanoi äskettäin, että hän näkee isänmaallisuuden ainoana yhdistävänä tekijänä, jota voi soveltaa kaikkiin venäläisiin. Olen samaa mieltä, erityisesti siksi, koska Putinin patriotismi on hyvänlaatuista isänmaallisuutta, joka on tarkoitettu ihmisten hyväksi eikä ketään vastaan, Hellevig luonnehtii kirjassa.

Yksi luku kirjasta on omistettu Venäjän lehdistönvapaudelle, joka on Hellevigin mukaan vain parantunut Putinin aikana. Hellevig käyttää paljon aikaansa myös sen todistamiseen, ettei Venäjällä ole mitenkään erityisen paljon toimittajamurhia. Hän muun muassa vertailee taulukossa Venäjän rikostilastoja ja tulee siihen tulokseen, että ”on paljon turvallisempaa olla venäläinen toimittaja kuin tavallinen Venäjän kansalainen”.

- On surullista, mutta vain luonnollista, että kun Venäjällä tapetaan niin paljon ihmisiä, niin on väistämätöntä, että toimittajiakin on heidän joukossaan... Ei ole mitään viitettä siitä, että yksikään (toimittaja-)murha voitaisiin kytkeä mihinkään, mikä edes vihjaisi hallituksen harjoittamaan vainoon, Hellevig toteaa kirjassa.

Sotshin olympialaisten aikana Hellevig kävi Helsingissä esiintymässä Johan Bäckmanin isännöimässä RISI-tutkimusinstituutin tilaisuudessa, jossa arvosteltiin läntisen median tapaa uutisoida Sotshista. Tuossa tilaisuudessa Hellevig totesi  muun muassa, ettei Venäjällä ole ihmisoikeusrikkomuksia - tai ei ainakaan sellaisia, joihin maan johto olisi syyllinen.


Evgenia Hildén-Järvenperä: Putinia kannattava demari
Toinen kiinnostava, mutta suomalaisille vähemmän tuttu Venäjä-illan vieras on porilainen opettaja Evgenia Hildén-Järvenperä.

Hildén-Järvenperä on muun muassa Porin kaupunginvaltuuston varajäsen SDP:n listoilta. Lisäksi hänet on valittu yhdeksi varaedustajaksi toukokuussa pidettävään SDP:n 44. puoluekokoukseen Satakunnan Sosialidemokraattien riveistä.

Hildén-Järvenperä on ottanut julkisuudessa aikanaan voimakkaasti kantaa muun muassa Rimma Salosen puolesta ja arvostellut Suomen lastensuojelujärjestelmää. Hänen ajatuksiaan voi lukea laajemmin muun muassa hänen blogistaan.

Porilaisopettaja on osallistunut vuosien varrella myös useisiin Venäjän virallista politiikkaa tukeviin tapahtumiin Johan Bäckmanin rinnalla. Vuonna 2011 hän kävi muun muassa Moskovassa puhumassa tilaisuudessa, jossa erilaiset kansalaisryhmät ilmaisivat kannatuksensa Vladimir Putinin ajamalle Euraasian unionille.

Hildén-Järvenperä tulkkasi tapahtumassa ensin ex-pappi Juha Molaria ja esitti sen jälkeen oman kantansa asiaan. Hän muun muassa luki netistä printtaamiaan mielipiteitä, jotka olivat hänen mukaansa suomalaisten kirjoittamia ja joissa tuettiin liittymistä joko Venäjään tai Euraasian unioniin. Tilaisuuden kuulijat taputtivat innostuneena kuullessaan näistä suomalaisten lukijoiden mielipiteistä.

Puheensa lopussa Hildén-Järvenperä esitti myös Suomen puolesta toiveen:

- Haluaisin kysyä, että ehkä tulevaisuudessa voisi määritellä niin, että Euraasian Liittoon voisivat liittyä muutkin kuin entisen Neuvostoliiton maat, kuten vaikkapa sellaiset maat kuin Suomi, hän sanoi.

Hildén-Järvenperän venäjänkielisen esiintymisen tilaisuudessa voi katsoa  tästä. Hänen oma puheensa alkaa noin 26. minuutin kohdalta.


Sami Hyrskylahti: Venäjää puolustava valokuvaaja
Ylen Venäjä-iltaan osallistuu myös Pietarissa asuva valokuvaaja Sami Hyrskylahti, joka ottaa aktiivisesti kantaa muun muassa Facebookissa. Hyrskylahti edustaa omaa filosofista ”kosmista” ajatteluaan, jossa hän kyseenalaistaa monia läntisen maailman arvoja ja tapoja - ja kritisoi erityisesti Suomen median tapaa uutisoida Venäjästä.

- Ei Venäjä pelkää yhtään mitään. Pelko on luterilainen tunne. Olen itse asunut jo melkein 19 vuotta Pietarissa, sinä aikana kaupunki on kehittynyt ainakin 200 vuotta. Eli hyvin näyttää hommat toimivan, ja jollette usko, niin tulkaa paikanpäälle katsomaan, Hyrskylahti kirjoitti esimerkiksi 22. maaliskuuta julkisessa Facebook-statuksessaan.

Internetistä löytyy myös Hyrskylahden laaja haastattelu, jonka hän on antanut Johan Bäckmanin pyörittämälle Suomen antifasistiselle komitealle. Haastattelu on tehty ilmeisesti vuonna 2003, mutta SAFKA on julkaissut sen vasta 2009. Juttu on otsikoitu: "Suomi on maailman kehittynein informaatiovankila", ja se löytyy tästä.

- Toivon, että suomalainen Venäjä-kuva muuttuu parempaan suuntaan... Propaganda vaikuttaa suomalaiseen Venäjä-kuvaan, kun pyritään suojaamaan omaa järjestelmää ja pitämään se hengissä, Hyrskylahti sanoo haastattelussa.

Hyrskylahden mukaan suomalaiset eivät vain tiedosta itse, millaisen propagandan keskellä he elävät.

- Jos sanot suomalaiselle, että teillä on oma propaganda jota valtio ja mediat ajavat – ihmisiä huijataan ja valehdellaan jotta saataisiin haluttuja vaikutuksia – ihmiset sanovat ”ei missään nimessä” ja ”meillä puhutaan totta”, hän huomioi.

- Suomalaiset elävät psyykkisesti tiedonvälityksellisessä vankilassa. Annettu todellisuus on tarkkaan määritelty. Suomalaiset eivät ymmärrä elävänsä sellaisessa maailmassa, Hyrskylahti sanoo.

Haastattelussa Hyrskylahti kertoo myös, kuinka hän sirotteli isänsä tuhkat Pietarin Neva-jokeen, jotta tämä pääsisi ”meille kotiin Venäjälle”. Hän kehuu haastattelussa pietarilaisen vapaan elämänmuodon lisäksi myös venäläisiä naisia, jotka ovat ”lähellä alkuperäistä naista”.


Antti Kurhinen: Putinia rakastava julkkis
Venäjä-iltaan saapuu vieraaksi myös BB-talosta julkkikseksi noussut Antti Kurhinen, joka on syntyisin Petroskoista. Kurhinen tunnetaan Suomen lisäksi myös Venäjän nuorison piirissä, sillä hän oli taannoin mukana venäläisessä tosi-tv-ohjelmassa nimeltä Dom-2.

Kurhinen on tehnyt omasta Putin-ihannoinnistaan jonkinlaisen performanssin Facebookissa ja muualla sosiaalisessa mediassa. Hän muun muassa julistaa useissa kommenteissaan rakkauttaan Putiniin ja suunnittelee hankkivansa naiselleen pikkupöksyt, joissa on Putinin kuva.

Kurhinen on myös linkannut sivuilleen Hymy-lehden jutun, joka on otsikoitu ”Tämä suomalaisjulkkis palvoo Putinia”. Juttua hän kommentoi englanniksi näin: ”Keep Calm & allways Love Putin.”

Kurhinen kutsuu Putinia Facebookissa isäksi ja julistaa, miten on ”ilo ja kunnia kuolla Putinin puolesta”. Eräässä toisessa keskustelussa hän kuitenkin varoittaa, ettei kaikkia hänen kommenttejaan saa ottaa liian vakavasti.

Se käy kuitenkin selväksi, että Kurhinen on ylpeä äiti-Venäjästä. Näin Kurhinen kommentoi FB-sivuillaan esimerkiksi erästä mielipidettä, jossa esitettiin, että Suomen mediassa on annettu väärää kuvaa sekä Putinista että Krimistä.

- Mä oon yrittänyt selittää monesti ihmisille tota, mutta ei se auta. Ne jaksaa vaan uskoa siihen, että Venäjä on iso paha Mörkö ja Putin on diktaattori, vaikka ei tiedä hölkkäsen pöläystä Venäjästä ja mitä mieltä suurin osa ihmisistä Venäjällä ja Krimissä on asiasta!!!